Budúcnosť Budaja a Svatoša neistá

Peter Budaj (vpravo) a Marek Svatoš
Peter Budaj (vpravo) a Marek Svatoš (Autor: ap, sme)
TASR|2. máj 2010 o 14:17

Cesty slovenského hokejistu Mareka Svatoša a klubu NHL Colorado Avalanche sa pravdepodobne rozídu.

DENVER. Reprezentačnému útočníkovi v lete vyprší zmluva a generálny manažér Greg Sherman v rozhovore pre denverské médiá naznačil, že s ním spoluprácu nepredĺži.

Colorado, ktoré v 1. kole play off vyradili v šiestich dueloch "žraloci" zo San Jose, čakajú v lete radikálne zmeny. Až 10 hráčov vrátane 27-ročného Svatoša nadobudne 1. júla štatút neobmedzeného voľného hráča a veľká časť z nich nebude ďalej pokračovať v tíme.

Sherman, ktorý po vyradení nechcel šiť rany horúcou ihlou, rozhodne o ich budúcnosti v najbližších dňoch. "Potrebujeme zhruba týždeň na to, aby sme si vyčistili myseľ. Prehodnotíme všetky stránky organizácie na úrovni NHL i AHL a potom zverejníme náš strategický plán," vyjadril sa diplomaticky GM Colorada.

Colorado chce budovať mladý tím

Aj keď Sherman nemenoval konkrétnych jednotlivcov, podľa denníka Denver Post je veľmi nepravdepodobné, že by v klube ďalej pokračovali veteráni Brett Clark, Ruslan Salej, Darcy Tucker či Slovák Svatoš. Nejasné sú osudy kapitána Adama Foota i slovenského brankára Petra Budaja, ktorým sa rovnako končia kontrakty.

"Našou filozofiou je ďalej pokračovať v budovaní mužstva okolo mladíkov," povedal iba generálny manažér Colorada.

Produktivita Svatoša, ktorý uplynulé dve sezóny zarábal v priemere 2,05 milióna dolárov, dlhodobo klesá. V prvej "polockoutovej" sezóne 2005/2006 zaznamenal 50 bodov za 32 gólov a 18 asistencií, v ďalších už iba 30, 37 a 34 bodov. V tomto ročníku sa viackrát nezmestil na zápasovú súpisku a v 54 súbojoch základnej časti nazbieral iba 7 gólov a 4 asistencie. V play off si pripísal tri štarty s bilanciou 1+0.

Dvadsaťsedemročný Budaj, ktorého ročná "gáža" bola 1,25 mil. dolárov, prakticky celú sezónu kryl chrbát Craigovi Andersonovi a do bránky sa dostával iba vtedy, keď si tímová jednotka potrebovala odpočinúť. V základnej časti nastúpil v 15 stretnutiach, v ktorých dosiahol priemer 2,64 gólu na zápas a úspešnosť zásahov 91,7 percent. V play off odchytal len záverečných deväť minút piateho zápasu so San Jose, keď vystriedal Andersona.

Po vypadnutí z play off sa obaja hráči prihlásili trénerovi slovenskej hokejovej reprezentácie Glenovi Hanlonovi a objavia sa v tíme na majstrovstvách sveta v Nemecku.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Budúcnosť Budaja a Svatoša neistá