Budaja teší Halákova forma

Peter Budaj neprežíva v Colorade najlepšiu sezónu. Zatiaľ odchytal len jedenásť zápasov. Naposledy sa predstavil v drese Avalanche 8. januára. Svoje postavenie by mohol zmeniť výkonmi na olympijských hrách vo Vancouvri.
Peter Budaj neprežíva v Colorade najlepšiu sezónu. Zatiaľ odchytal len jedenásť zápasov. Naposledy sa predstavil v drese Avalanche 8. januára. Svoje postavenie by mohol zmeniť výkonmi na olympijských hrách vo Vancouvri. (Autor: TASR/AP)
Tomáš Prokop|5. feb 2010 o 22:30

Slovenský brankár PETER BUDAJ v Colorade veľmi často nechytá. Nechýba však v slovenskej nominácii na olympijské hry, kde by mal patriť spolu s brankárom Montrealu Jaroslavom Halákom medzi opory.

Ako ste na tom zdravotne, na konci minulého roka ste prekonali prasaciu chrípku.

„Cítim sa výborne. Mal som síce prasaciu chrípku, ale zbytočne sa to nafúklo. Nebolo to vážne. Mal som slabšiu formu, chorý som bol len dva dni."

Do Colorada prišiel pred sezónou nový tréner Joe Sacco, ako ste ho prijali?

„Je to tvrdý tréner. V NHL je prvý rok, stále naberá skúsenosti, ale s tímom dokázal už dosť. Má dobrý systém, tímu sa darí. Vyhrávame."

V minulých sezónach ste boli v klube brankárskou jednotkou. Tento rok vás vytlačil z brány Američan Craig Anderson, riešili ste s trénerom svoju situáciu?

„Chcel by som chytať viac, ale Anderson chytá dobre. Trénera môžem presvedčiť len poctivou prípravou. Bohužiaľ, konkrétne mi nepovedal, kedy ma postaví, len mi zdôraznil, aby som pokračoval v tvrdej robote."

O pár dní sa začne olympiáda, v slovenskej nominácii nechýbate. Môže vám olympijsky turnaj pomôcť k návratu do brány?

„Určite nebudem brať olympiádu ako odrazový mostík k návratu do brány v Colorade. Idem tam bojovať za Slovensko a ako každý z chalanov chcem pomôcť vrátiť dobré meno slovenskému hokeju."

Rozprávali ste sa s trénerom Jánom Filcom?

„Pred dvoma, troma týždňami som s ním hovoril, keď sa robila nominácia, ale nič konkrétne sme nepreberali."

sm-0206-011f-budaj.rw.jpg

Ste v kontakte s ostatnými slovenskými hokejistami, ktorí sú vo výbere?

„Viac som v kontakte s chalanmi zo Západnej konferencie. Hráme viac zápasov. Pred pár dňami som sa rozprával s Milanom Jurčinom, predtým s Ľubomírom Višňovským."

Aké sú šance nášho výberu?

„Favoritov je viac, bude to veľkolepý turnaj so všetkými hviezdami NHL. My nesmieme špekulovať o výsledkoch a ísť za úspechom postupne. Každý zápas bude náročný."

Prvý zápas bude pre nás špecifický, lebo nás čakajú českí hokejisti. S tými máme na veľkých turnajoch nepriaznivú bilanciu.

„Olympiáda v Turíne je dávno za nami, síce sme vo štvrťfinále prehrali, ale už sme mysľou inde. Verím, že podáme kvalitný výkon a nad Českom zvíťazíme."

((maska))

Z Colorada budú hrať vo Vancouvri aj iní hokejisti, rozoberali ste spolu olympijský turnaj?

„Preberali sme to hlavne s Milanom Hejdukom, ktorý mal byť oporou Česka, ale pre problémy s kolenom na olympiádu nepôjde. Z ostatných spoluhráčov idú Ruslan Salej a Paul Stastny. Na začiatku turnaja však nehráme s Bieloruskom a USA, takže sme si len pogratulovali. Ak by sme boli v rovnakej skupine, tak sa trochu doberáme."

Sledujete v NHL aj ostatných slovenských hokejistov, kto vás najviac zaujal?

„Samozrejme, snažím sa sledovať všetkých. Marián Gáborík má v Rangers obdivuhodnú sezónu, Marián Hossa sa vrátil po zranení a hrá výborne za Chicago. Skvelé výkony v Montreale predvádza brankár Jaroslav Halák. Som rád, keď sa mu darí. Treba formu udržať a vystupňovať ju na olympiáde."

bud.jpg

Ako to vyzerá s vaším spoluhráčom Marekom Svatošom, ktorý sa trápil so zraneniami a nakoniec sa nedostal do výberu trénera Filca?

„Konkrétne sme to nepreberali, určite sa Marek chcel na olympiádu dostať a mrzí ho to, že mu nedali tréneri dôveru. Som rád, že sa vrátil do našej zostavy. Je to veľký poctivec a vynikajúci tímový hráč."

V Colorade vás prezývajú Ned podľa postavičky Neda Flandersa zo seriálu Simpsonovci, ktorého máte aj zobrazeného na brankárskej maske. Ste fanúšikom známeho seriálu?

„Fanúšikom ani nie, videl som pár častí. Prezývka vznikla inak. Vymyslel mi ju počas mojej prvej sezóny v Colorade kustód. Ned je priam neuveriteľný dobrák a stále pozitívne naladený. Mne to prischlo, spoluhráči ma zo žartu volajú Ned a odvtedy ho mám zobrazeného na maske."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Budaja teší Halákova forma