Budaj sa rozhodol, na MS nepocestuje

Peter Hamerlík zabojuje v príprave o post brankárskej jednotky v tíme Slovenska.
Peter Hamerlík zabojuje v príprave o post brankárskej jednotky v tíme Slovenska. (Autor: TASR)
Ondrej Gajdoš, SITA|29. mar 2012 o 12:47

Nikto z brankárov Hamerlík, Hudáček, Laco dosiaľ nechytal na majstrovstvách sveta.

Agentúrny článok bol o 19.23 nahradený autorským textom SME

PIEŠŤANY. Už päť týždňov pred začiatkom hokejových majstrovstiev sveta vo Fínsku a Švédsku (4. - 20. mája) má v slovenskom tíme istú nomináciu trojica brankárov Peter Hamerlík, Július Hudáček, Ján Laco. Konkurenciu mohol rozšíriť Peter Budaj z NHL, ale gólman Montrealu Canadiens sa rozhodol, že tento rok na šampionát nepôjde.

Už predtým sa trénerovi Vladimírovi Vůjtkovi ospravedlnili Ján Lašák i Rastislav Staňa. Do úvahy pripadá ešte Jaroslav Halák, ak by jeho St. Louis Blues v boji o Stanley Cup vypadol v prvom, prípadne v druhom kole.

Nikto z trojice Hamerlík, Hudáček, Laco v minulosti na MS nechytal.

Budaj nemá formu

„Peter si zobral čas na rozmyslenie a teraz povedal nie,“ oznámil generálny manažér Otto Sýkora. „Mal na to dva dôvody. V Montreale doteraz odchytal iba trinásť zápasov a necíti takú formu, aby Slovensku mohol pomôcť na MS. Iné by to bolo, ak by nastúpil na tridsať - štyridsať stretnutí. Druhý dôvod bol rodinný, ale o tom sme sa nebavili.“

Na dôležitom poste nemá teraz Slovensko brankára so skúsenosťami zo zápasov na šampionáte. Budaj už chytal na MS 2008, 2010 aj na zimnej olympiáde v Turíne 2006, bol v tíme aj na ZOH vo Vancouvri 2010. V tejto sezóne však ako dvojka v mužstve Canadiens dostával pri domácom Kanaďanovi Careyovi Priceovi veľmi málo príležitostí.

Tréner nevidí problém

Tréner Vůjtek prijal správu o Budajovom odmietnutí ísť na MS na sústredení v Piešťanoch s typickým pokojom.

„Nemyslím si, že by sa teraz brankársky post mal stať v slovenskom tíme problematickým. Veríme trojici, ktorú sme si vybrali v priebehu sezóny,“ vyhlásil optimisticky. „Hamerlík s Hudáčkom zachytali vynikajúco na Nemeckom pohári aj na turnaji v Minsku. Laco sa zlepšil v KHL, presvedčil nás o tom výkonom na Rakúskom pohári. A stále zostáva v hre aj Halák.“

Tridsaťročný Hamerlík chytal v českej extralige za Třinec, za Slovensko má osem štartov. Dvadsaťtriročný Július Hudáček pôsobil v tomto ročníku v druholigovom švédskom Södertälje, v reprezentácii nastúpil šesť ráz. Tridsaťročný Ján Laco sa vypracoval na jednotku v HC Lev Poprad, za Slovensko chytal šesť ráz.

Hamerlík aj Hudáček už boli na MS v úlohe trojky, ale do bránky sa nedostali.

Otázniky vyrieši príprava

„Správu, že Budaj nepríde, som zaregistroval, ale neriešim ju. Naďalej sa pripravujem tak ako predtým,“ zareagoval na novinku Peter Hamerlík. „V príprave odohráme osem zápasov a tréneri nás zrejme prestriedajú, kým sa rozhodnú, kto začne chytať na šampionáte.“

Po dve stretnutia s Dánskom, Českom, Ruskom a na záver s po jednom s Nemeckom i so Švajčiarskom určia brankársku jednotku.

Isté je, že Slovensko bude mať na MS výrazne omladené mužstvo. Z vlaňajšieho tímu je zatiaľ vo výbere v Piešťanoch len sedem hráčov.

„Z prípravy počas sezóny mám dobrý pocit,“ doplnil Vůjtek. „Kostra tímu je hotová, zostávajúce otázniky budeme riešiť v prípravných zápasoch.“

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Budaj sa rozhodol, na MS nepocestuje