Boxerský ošiaľ v Alžírsku. Kostol sa zmenil na telocvičnu, dievčatá chcú byť ako Khelifová

Imane Khelifová po návrate z letných olympijských hier v Paríži.
Imane Khelifová po návrate z letných olympijských hier v Paríži. (Autor: TASR/AP)
SITA|5. sep 2024 o 14:55

Šampiónka z OH 2024 v Paríži pre svoje mužské črty vzbudila až neprimeranú pozornosť neprajníkov a hejterov.

AIN TAYA. Neplánovane kontroverzná, ale v konečnom dôsledku veľmi úspešná alžírska boxerka Imane Khelifová, má veľmi pozitívny vplyv na začínajúcich športovcov alebo skôr športovkyne vo svojej krajine.

Šampiónka vo welterovej hmotnostnej kategórii z OH 2024 v Paríži pre svoje mužské črty vzbudila až neprimeranú pozornosť neprajníkov a hejterov, ktorí ju verejne kritizovali za to, že súťažila v ženskej kategórii.

Na druhej strane v rodnom Alžírsku pritiahla globálnu pozornosť na ženský box. Za svoj vzor ju označila aj študenta medicíny Zougar Aminová, ktorá sa už rok venuje pästiarskemu športu a na Khelifovú nedá dopustiť.

"Odkedy boxujem, moja osobnosť sa zmenila: som sebavedomejšia a menej vystresovaná.

Je to pre mňa terapia na boj s hanblivosťou, ale aj výučba sebaobrany, ak to bude potrebné.

Veľký podiel na tomto mojom prerode má práve naše olympijská šampiónka z Paríža," uviedla Aminová pre AP.

Khelifmania v Alžírsku

V prímorskom meste Ain Taya východne od metropoly Alžíru v dobrom slova zmysle zúri "Khelifmania".

V telocvični prerobenej zo starého kostola sa pravidelne stretáva 23 dievčat, resp. mladých žien, ktoré mlátia do boxerských vriec visiacich zo stropu.

Súčasť ich boxerského výstroja tvoria okrem rukavíc aj masky na hlavu a chrániče zubov. Z dvier sa na nich usmieva olympijská šampiónka Khelifová so zlatou medailou na krku.

"Všetky tieto dievčatá snívajú o tom, že raz sa z nich stanú nové Khelifové. A ktovie, možno sa to niektorej z nich aj splní," povedala ich trénerka Malika Abassiová.

"V ringu sa snažia robiť všetko rovnako ako ich veľký vzor. A keď sa im podarí skvelý úder, poskakujú dookola a napodobňujú jej salutovanie fanúšikom.

Ak záujem o box bude naďalej stúpať tak ako za ostatný mesiac, obávam sa, že to naša telocvičňa kapacitne nezvládne.

Prakticky každý deň mi volajú rodičia, že chcú prihlásiť svoje dcéry na box. Musím im vysvetľovať, že som jediná trénerka a naša telocvičňa sa nedá nafúknuť" dodala trénerka.

Khelifová počas svojej púte za zlatom na OH 2024 spôsobila svojím kritikom na internete vrásky, ale u väčšiny krajanov v Alžírsku vyvolala pozitívny ošiaľ.

Alžírčania zo všetkých spoločenských vrstiev sa hrnuli na námestia vo veľkých mestách, aby sledovali Khelifovej zápasy vysielané na veľkých obrazovkách.

Alžírska pästiarka bola nevedomky vtiahnutá do celosvetového konfliktu o rodovú identitu a reguláciu v športe po svojom prvom súboji v Paríži, keď jej talianska súperka Angela Cariniová v bolestiach odstúpila z turnaja len pár sekúnd po tvrdom údere od Khelifovej.

Neskôr sa rozpútala vlna negatívnych reakcií, ktorá ani tak nevyznievala podporne pre Cariniovú ako skôr odsudzujúco pre Khelifovú, že je transgenderka alebo dokonca muž.

Preukázala odolnosť a silu charakteru

Napriek tomu všetkému, ďalšia talentovaná boxerka a možná nástupkyňa Khelifovej Amina Abassiová povedala, že podpora olympijskej víťazky v Alžírsku je výraznejšia ako akákoľvek kritika.

"Som presvedčená, že aj konzervatívne rodiny v našej krajine umožnia svojim dcéram začať boxovať. Imane prelomila múr falošnej skromnosti a pokrytectva," uviedla Amina Abassiová.

K téme sa vyjadril aj bývalý amatérsky boxer a športový novinár Noureddine Bouteldja.

"Khelifovej príbeh presiahol hranice boxu a stal sa spoločenským fenoménom. A to aj vďaka ľuďom, ktorí v jej snahe o olympijskú medailu videli súčasť kultúrnych vojen medzi rôznymi časťami obyvateľstva o sebaurčenie v pohlaví a rodovej rovnosti.

Je to víťazstvo ženy, ktorá preukázala mimoriadnu odolnosť a fenomenálnu silu charakteru tvárou v tvár nenávistnej kampani na očierňovanie svojho pohlavia," povedal Bouteldja.

Alžírsko má v súčasnosti 30 regionálnych boxerských líg a na celoštátnej úrovni boxuje približne 10 000 športovcov.

"Vplyv Khelifovej nám tieto čísla ešte zdvihol. Nič lepšie sa nám nemohlo stať pre propagáciu ženského boxu v našej krajine," skonštatoval šéf Alžírskej boxerskej ligy Mourad Meziane.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Box»Boxerský ošiaľ v Alžírsku. Kostol sa zmenil na telocvičnu, dievčatá chcú byť ako Khelifová