02.08.2024 08:30
Deň 7
Minúta po minúte
Live

Dve boxerky čelia na olympiáde nenávisti, že nie sú ženy. Čo s tým majú Rusi?

Alžírčanka Imane Khelifová (vľavo) v súboji s Angelou Cariniovou na OH 2024 v Paríži.
Alžírčanka Imane Khelifová (vľavo) v súboji s Angelou Cariniovou na OH 2024 v Paríži. (Autor: TASR/AP)

Budúcnosť boxu na olympiáde je neistá.

PARÍŽ. Olympijský box má problém. Alžírčanka Imane Khelifová a Lin Ju-ting z Tajwanu čelili už pred začiatkom ženského turnaja nenávistnej kampani, v ktorej ich obvinili, že majú v tele vysokú koncentráciu mužského hormónu testosterón a ich súperenie so ženami preto nie je férové.

Polemika okolo ich štartu sa ešte vyostrila po štvrtkovom prvom súboji Khelifovej proti Talianke Angele Cariniovej vo velterovej váhe, ktorý trval iba 46 sekúnd. Talianka rýchlo inkasovala niekoľko tvrdých úderov a po konzultácii s trénerom v dueli už nepokračovala.

Lin Ju-ting nastúpi na svoj prvý duel v ringu v piatok.

Medzinárodná boxerská asociácia (IBA) vo vyhlásení pripomenula, že Khelifovú a Lin minulý rok diskvalifikovala na majstrovstvách sveta, "aby sa zachovala úroveň férovosti a maximálnej integrity súťaže".

Ako je teda možné, že súťažia pod piatimi kruhmi?

Tu sú základné fakty.

Čo s tým majú Rusi?

Olympijský turnaj v boxe neriadi Medzinárodná boxerská asociácia, ale Medzinárodný olympijský výbor (MOV). Dôvodom je dlhoročný spor medzi oboma organizáciami, v pozadí ktorého stojí - Rusko.

Keď sa stal šéfom IBA v roku 2020 Rus Umar Kremľov, podpísal významnú sponzorskú zmluvu s ruským štátnym energetickým koncernom Gazprom, ktorý financoval prakticky celé fungovanie IBA.

Po vypuknutí vojny na Ukrajine, ktorú Rusi napadli vo februári 2022, MOV tlačil na boxerskú asociáciu, aby odstúpila od zmluvy s Gazpromom, vykonala ďalšie reformy vo svojej správe a vyriešila množstvo etických problémov vrátane nedostatočnej finančnej transparentnosti.

MOV, nespokojný s reakciou boxerskej asociácie, ju zbavil možnosti organizovať olympijský turnaj v boxe.  

VIDEO: Zostrih zápasu Khelifová - Cariniová

O vyhrotených vzťahoch medzi MOV a IBA svedčí aj status Kremľova na sociálnej sieti X po otváracom ceremoniáli hier v Paríži, v ktorom označil prezidenta MOV Thomasa Bacha za „hlavného sodomitu“ a jeho tím za „vyvrheľov spoločnosti“.

A teraz späť k obom boxerkám.

Vylúčili ich až pred finále

Khelifovú a Lin minulý rok IBA vylúčila z majstrovstiev sveta v indickom Naí Dillí, ktoré organizovala, ale až potom, čo sa obe prebojovali do finále, v ktorom už nenastúpili.

Boxerská asociácia priznala, že obe športovkyne "nepodstúpili test na hladinu testosterónu, ale boli podrobené samostatnému a uznávanému testu, pričom podrobnosti zostávajú dôverné".

Tento test podľa IBA "presvedčivo ukázal, že obe športovkyne nesplnili požadované kritériá oprávnenosti a zistilo sa, že majú konkurenčné výhody oproti iným súťažiacim."

Druh testu, ani laboratórium, ktoré ho vykonalo, IBA nekonkretizovala. 

Khelifová sa v reakcii na verdikt obrátila na Športový arbitrážny súd, ale neskôr svoju sťažnosť stiahla. 

Hovorca MOV Mark Adams sprostredkoval pohľad olympijského výboru, ktorý je odlišný a hovorí aj skúsenostiach s oboma boxerkami z minulosti. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Paríž 2024»Dve boxerky čelia na olympiáde nenávisti, že nie sú ženy. Čo s tým majú Rusi?