07.08.2024 07:30
Deň 12
Paríž 2024

VIDEO: Boxerka Chelifová zabojuje v Paríži o zlato. Som rada, že ma očistili, tvrdí

Alžírska boxerka Imane Chelifová oslavuje víťazstvo v semifinále boxerského turnaja na OH 2024 v Paríži.
Alžírska boxerka Imane Chelifová oslavuje víťazstvo v semifinále boxerského turnaja na OH 2024 v Paríži. (Autor: TASR/AP)
Boris Vanya|7. aug 2024 o 00:50

Imane Chelifová vyhrala v semifinále na body.

PARÍŽ. Žiadny iný športovec na olympijských hrách v Paríži nečelí takej dávke negatívnej publicity ako boxerka Iman Chelifová.

V masívnej kampani, ktorá sa začala šíriť v niektorých médiách a na sociálnych sieťach už niekoľko dní pred začiatkom olympijského turnaja v boxe, ju prezentujú buď ako muža alebo "prinajlepšom" ako ženu, ktorá má bližšie k mužovi a nemá na olympiáde čo hľadať. 

Alžírska boxerka postúpila do finále kategórie do 66 kg. Chelifová zdolala v semifinálovom dueli Janjaem Suwannpheng z Thajska 5:0 na body.

V každom z troch kôl sa všetci piati rozhodcovia priklonili k Alžírčanke v pomere 10:9, v jednom prípade v treťom kole bol u rozhodcu z Guatemaly pomer 10:8 pre Chalifovú.

Jej víťazstvo oslavovala v zaplnenej aréne početná skupina alžírskych fanúšikov a Chelifová dala najavo radosť v ringu veľmi emotívne. Finále je v piatok večer.

Polemiku okolo štartu Chelifovej a Lin Ju-ting z Tajwanu (nastúpi na semifinále kategórie do 57 kg v stredu) spustila ešte pred olympijským turnajom Medzinárodná boxerská asociácia (IBA).

Tá je pod silným ruským vplyvom a v dlhodobom konflikte s Medzinárodným olympijským výborom (MOV), ktorý ju už dávnejšie zbavil práva organizovať parížsky turnaj. 

Chelifovú a Lin diskvalifikovali na minuloročných majstrovstvách sveta po tom, čo obe postúpili až do finále. MOV označil ich vylúčenie z MS 2023 za svojvoľné, rozhodli o ňom generálny sekretár a výkonný riaditeľ IBA.

Kontroverzný šéf IBA, ruský funkcionár Umar Kremľov tvrdí, že počas MS 2023 obe boxerky testovali "na ich žiadosť" po tom, čo sa viacero trénerov súperiek sťažovalo. Chelifová v osemfinále vyradila ruskú súperku Azaliu Aminevovú.

Aký test Alžírčanka a Taiwančanka podstúpili a čo ukázal, však nie je jasné. 

"Nemôžeme tie testy zverejniť, obsahujú citlivé osobné údaje. Ale obe boxerky súhlasili s testovaním a analýza testov potvrdila, že majú silné mužské gény," citovali Kremľova zahraničné médiá. 

MOV, ktorý organizuje parížsky turnaj v boxe, argumentuje, že obe boxerky sa narodili ako ženy, aj v pase majú uvedené ženské pohlavie a na vrcholných podujatiach súťažia už niekoľko rokov medzi ženami. Obe štartovali aj na OH 2020 v Tokiu.

Iman Chelifová poskytla v dejisku hier interview pre SNTV, v ktorom žiadala o rešpektovanie olympijských princípov a varovala pred šikanovaním športovcov, ktoré môže mať obrovské následky. 

"Som v kontakte s rodinou. Verím, že to na ňu nebude mať negatívny dopad, hoci samozrejme mám obavy. Ak boh dá, tak sa táto kríza skončí ziskom zlatej medaily. Vnímam pozitívne, že ma MOV očistil, učinil spravodlivé rozhodnutie.

Som veľmi rada, že pravda vyšla pravda najavo. Názor ľudí ma v podstate nezaujíma. Prišla som sem po medailu. Chcem súťažiť, zlepšovať sa a nabrať skúsenosti, tak, ako každý športovec," povedala Chelifová.

Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Paríž 2024»VIDEO: Boxerka Chelifová zabojuje v Paríži o zlato. Som rada, že ma očistili, tvrdí