Blúdenie, nehody a zranenia. Dakar je opäť náročnejší

Luis Barbery uviazol v blate počas Rely Dakar.
Luis Barbery uviazol v blate počas Rely Dakar. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|9. jan 2017 o 13:32

Počas prvého týždňa odstúpilo zo súťaže Rely Dakar tridsaťjeden posádok. Medzi nimi sú aj traja bývalí víťazi.

BRATISLAVA. „Situácia sa na Dakare môže zmeniť v zlomku sekundy. Išiel som skvele, kým som netrafil kameň,“ napísal Toby Price na twitteri po svojom odstúpení z Rely Dakar.

Diaľková rely v divokej prírode Južnej Ameriky prevyšuje iné motoristické súťaže. Byť vlaňajším víťazom tu nemusí vôbec nič znamenať. Nielen zelenáči končia s nehodami a polámanými kosťami.

Nehody favoritov

Price vlani jazdil bezchybne a vyhral s veľkou prevahou. „Price je výborný jazdec a má za sebou dobrý tím. Má titul z motocyklovej šesťdňovej, vyhral Dakar. Takých jazdcov ako on je len pár,“ vravel o ňom pred štartom rely Štefan Svitko.

Lenže najväčšieho favorita zo štvrtej etapy Dakaru odvážal zdravotnícky vrtuľník so zlomenou nohou.

Tohtoročný Dakar je plný pádov, zranení. O tom, aké sú podmienky náročné, svedčí to, že hneď v prvý týždeň sa s Dakarom rozlúčili traja bývalí šampióni.

Rely Dakar 2017 - 5. etapa: fotogaléria

9.1.2017

Okrem Pricea odstúpil po nebezpečnej havárii Carlos Sainz a Nasser Al Attiyah.

Katarčan, ktorý vyhral kategóriu automobilov dva razy (2011, 2015), padol do veľkej diery. Odtrhol celé zadné koleso. „Bola to chyba, no mali sme aj smolu. Ale o tom je Dakar. Môžete ísť skvelo, byť prvý a potom to príde...“ opisoval Al-Attiyah, ktorý má dokonca aj olympijské zlato z londýnskej olympiády v streľbe na skeet.

Do cieľa etapy prišiel len na troch kolesách.

„Aby sme auto trochu vyvážili, museli sme dozadu naložiť nejaké kamene. Pokúšali sme sa to opraviť, ale nemali sme šancu," dodal. Z pretekov odstúpil, pretože jeho mechanici nedokázali auto po nehode do štartu ďalšej etapy opraviť.

Po prvom týždni odstúpilo z pretekov až 31 posádok. Medzi nimi aj Slovák Ivan Jakeš. Najskôr ho zasiahol v tretej etape blesk, v piatej si po páde zlomil zápästie.

Blúdil aj najväčší šampión

Na náročné podmienky sa sťažujú viacerí.

„Posledné dni boli šialené. A zdá sa, že organizátori sa chceli trochu predviesť a chcú dať všetkým poriadne zabrať. Počasie je tiež bláznivé, čo len umocňuje obťažnosť,“ hovoril pre idnes.cz český jazdec Martin Prokop.

Mnoho pretekárov má tento rok problém prejsť etapami bez toho, aby blúdili. Strácajú sa aj favoriti a skúsení jazdci.

„Bude to bludisko,“ vraveli organizátori pri predstavení trate.

Stéphane Peterhansel na Rely Dakar.
Stéphane Peterhansel na Rely Dakar. (Autor: TASR/AP)

„Nerozumiem tomu. Jedna vec je urobiť súťaž náročnou, ale vždy musíte dať pretekárom dosť informácií o trase,“ hneval sa Matthias Walkner.

„Keď prídete na rázcestie, mali by ste mať informáciu, či pokračovať vpravo, alebo vľavo, a nie v štýle - choď cestou, ktorú si vyberieš. A presne o tom to dnes bolo,“ hovoril pre motorsport.com.

Pravda je, že v etapách blúdia jazdci pravidelne a vždy má zlú etapu niekto iný.

„Ešte som nezažil, aby sa takto menilo celkové poradie. Dva dni jazdíte perfektne a zrazu stratíte štyridsať minút,“ opisuje Walkner.

„Je to lotéria a trochu vo výhode sú jazdci, ktorí štartujú o niečo neskôr. Pretože už nemusia urobiť tú istú chybu ako jazdci pred nimi,” vysvetľuje líder medzi motocyklistami Sam Sunderland.

Britský jazdec sa dostal na prvé miesto v piatej etape, keď jeho súperi blúdili.

A chyby robia aj tí najväčší šampióni. Stephane Peterhansel vyhral túto rely už dvanásťkrát. Aj on sa stratil. Hoci neblúdil dlho. „Byť prvý po tejto časti je skôr symbolické. Naozaj to ešte nič neznamená,“ vravel 51-ročný Francúz.

Navigácia na Rely Dakar

Svitko: Na dobrý výsledok môžem zabudnúť

Na dobrý výsledok z minulého roka naisto nenadviaže Štefan Svitko. Po hodinovej penalizácii v celkovom poradí klesol až na koniec druhej desiatky. Strata ho veľmi mrzela. Navyše, previnil sa iba tým, že tankoval v neutrálnej zóne.

„Vôbec som to nevedel. Keď som tam prišiel, pýtal som sa organizátora, kde je jazdec predo mnou, pretože som ho nevidel. A on mi vravel, že šiel tankovať. Tak som myslel, že mám ísť aj ja, čakalo nás ešte okolo 220 kilometrov. Až potom som sa dozvedel, že to bolo zakázané,“ vravel vo videu na facebooku.

„Na dobrý výsledok môžem zabudnúť. Chcel by som aspoň dobre zajazdiť niektorú zo zostávajúcich etáp, aby sa v tíme trochu zdvihla nálada," dodal.

Do cieľa v Buenos Aires ostáva ešte šesť etáp.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Motorizmus»Blúdenie, nehody a zranenia. Dakar je opäť náročnejší