Blatter reaguje na trest: Je mi ľúto, že som stále boxovacie vrece

Sepp Blatter predstúpil pred novinárov.
Sepp Blatter predstúpil pred novinárov. (Autor: TASR/AP)
TASR|21. dec 2015 o 12:03

Je mi ľúto futbalu. Je mi ľúto FIFA, ktorej som slúžil vyše štyridsať rokov. Je mi ľúto, ako so mnou zaobchádzajú, vyhlásil na tlačovej konferencii Blatter.

ZÜRICH. Sepp Blatter po vynesení verdiktu Etickou komisiou FIFA, ktorá mu udelila osemročný dištanc, predstúpil pred novinárov na tlačovej konferencii.

"Povedať, že dnešný deň je pre mňa a pre Medzinárodnú futbalovú federáciu dobrý, by bolo úplne zlé," vyhlásil Švajčiar na úvod svojho prejavu.

"Mám veľkú radosť, že vás tu vidím. Naposledy sme sa zišli v takomto počte, keď sa uskutočnila prezentácia kandidátov na MS 2010. Vedľa mňa sedela veľká osobnosť - bývalý juhoafrický prezident Nelson Mandela. Hovoril vtedy o humanite, ktorá je aj v našom futbalovom svete rozhodujúca. Musí byť vždy základom nášho počínania. Ľudia sa musia navzájom rešpektovať," pripomínal.

"Je mi ľúto, že som stále boxovacie vrece. Je mi ľúto futbalu. Je mi ľúto FIFA, ktorej som slúžil vyše štyridsať rokov. Je mi ľúto, ako so mnou zaobchádzajú."

Sepp Blatter prichádza na tlačovú konferenciu.

O inkriminovanej platbe Platinimu prezradil: "Uzavreli sme džentlmenskú dohodu, ústnu dohodu. Uzavreli sme ju už v roku 1998 po MS vo Francúzsku," zdôraznil.

"Pán Platini za mnou prišiel, povedal, že by rád pracoval pre FIFA, ale je veľmi drahý. Povedal som, že to nie je problém, ale nemôžeme mu zaplatiť teraz. Môžeme mu dať časť a zvyšok neskôr."

"Komisia tvrdí, že takáto zmluva neexistovala. Ona bola pritom potvrdená na dvoch schôdzkach vo Švédsku a aj v Zürichu. Európania mali radi Platiniho, mňa príliš nie. Nebola to zmluva len o mne a pánovi Platinim. Ona skutočne existovala. Komisia to dnes popiera a tvrdí, že nič také neexistuje," pokračuje Švajčiar.

"Ľudia hovoria, že som dal tieto peniaze pánovi Platinimu, aby som si kúpil hlasy pred voľbou prezidenta v roku 2011. Pri jej konaní boli dvaja členovia UEFA. Prišli a hovorili, že chcú zmeniť kongres, aby nedošlo k voľbám. Nakoniec na ne došlo, proti mne stál iba jeden protikandidát."

sepp2_res.jpg

Sepp Blatter trest odmieta a tvrdí, že sa odvolá. FOTO - TASR/AP.

Blatter nerozumie, prečo dostal osemročný zákaz činnosti a plánuje sa odvolať. Etická komisia FIFA podľa neho nemá právo súdiť prezidenta.

"Na základe obvinení, že som dal dar pánovi Platinimu, ma suspendovali na osem rokov," zdôrazňuje.

"Budem bojovať za seba aj za FIFA. Za čo mám byť suspendovaný? Okamžite som ráno hovoril so svojím právnikom. Spoločne ideme napadnúť komunikáciu etickej komisie. Odvoláme sa na ďalšiu komisiu - na Športový arbitrážny súd (CAS) a chceme využiť švajčiarsky právny systém. Ak ste podľa neho suspendovaný na osem rokov, museli ste spáchať niečo veľmi závažné," myslí si Blatter.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Blatter reaguje na trest: Je mi ľúto, že som stále boxovacie vrece