Prvý súper Slovákov na MS? Bielorusi nasadia nové zbrane zo zámoria

Bieloruský útočník Jegor Šarangovič prekonáva Jaroslava Haláka.
Bieloruský útočník Jegor Šarangovič prekonáva Jaroslava Haláka. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|20. máj 2021 o 16:14 (aktualizované 21. máj 2021 o 10:20)

V bieloruskom tíme je päť naturalizovaných hráčov.

BRATISLAVA. Ak by sa vás niekto spýtal, v ktorom tíme na majstrovstvách sveta by ste hladali hráčov - Geoff Platt, Nick Bailen, Shane Prince, Francis Pare, Danny Taylor, čo by ste mu odvetili? USA alebo Kanada?

Je to chyták. Odpoveď je ani jeden z nich. Všetci totiž hrajú pod bieloruskou vlajkou.

Platt aj Bailen sú z tejto skupiny v podstate veteránmi bieloruského tímu. Platt je pôvodom americký hokejista prijal nové občianstvo už v roku 2012 a za novú krajinu už odohral tri šampionáty A-kategórie. Bailen reprezentuje od roku 2016.

Trojica Pare, Taylor a Prince získala nové pasy len v posledných mesiacoch.

Práve Bielorusko bude prvým súperom Slovenska na MS v hokeji 2021

Túžil hrať za Bielorusko

Platí, že všetci pristali reprezentovať novú krajinu počas pôsobenia v Diname Minsk, hoci pôsobili aj v ďalších ruských kluboch.

„Je to pre mňa veľká česť a príležitosť. Túžil som po tom od chvíle, keď som s Minskom podpísal zmluvu. Teším sa, keď si zahrám za bieloruskú reprezentáciu.

Po dvoch rokoch som si obľúbil Minsk, ale aj fanúšikov, ľudí a celú krajinu,“ citoval Princa web athletes.by.

Predtým pôsobil aj v Novosibirsku. "Keď som povedal kamarátom, že bude hrať na Sibíri, mysleli si najskôr, že mi preskočilo a odhovárali ma od toho," spomínal. 

V bieloruskom mužstve budí najväčší rešpekt. V zámorskej NHL odohral za Ottawu a New York Islanders 137 zápasov. 

Bieloruský pas získal útočník len v januári. V poslednej sezóne odohral v Minsku 49 bodov a strelil 25 gólov. V útoku Minsku nastupoval aj Paré, ten však odohral menej zápasov v sezóne a pripísal si len desať bodov.

Danny Taylor je brankár Minsku, pôvodom Kanaďan. Roky chytal v nižších zámorských súťažiach, v NHL odchytal len štyri zápasy.

Od roku 2014 pôsobí v KHL. V Minsku však v poslednej sezóne nebol jednotkou v bráne a šancu dostával skôr sporadicky.

Studeniča by chcel zdolať

Hviezda tímu však nemusí byť naturalizovaný reprezentant. Fanúšikovia si veľa sľubujú od talentovaného centra Jegora Šarangoviča.

Je jediným hráčom, ktorý v aktuálnej sezóne hral v NHL. V New Jersey odohral premiérovú sezónu. Dosiahol v nej 30 bodov.

Ako nováčik strelil 16 gólov, čo je len o jeden menej ako dosiahli dvaja najlepší strelci tímu. Premiérový gól strelil v predĺžení zápasu proti Bostonu, keď pri úniku prestrelil slovenského brankára Jaroslava Haláka.

„Na šampionáte môžeme súperov prekvapiť. Máme silný tím, s každým súperom môžeme hrať odohrať vyrovnaný zápas,“ myslí si Šarangovič.

„Hneď v prvom zápase hráme proti Slovákom a v tíme je aj môj kamarát z New Jersey Marián Studenič. Rád by som ho zdolal. Dôležité bude, aby sme si v zápasoch verili,“ dodal 22-ročný útočník. 

Trápili ich presilovky a zahodené šance

V príprave mali Bielorusi rovnaké problémy ako Slováci. Na to aby dali gól sa natrápili, nepremieňali šance a nedarilo sa im v presilovkách. Z posledných štyroch zápasov v troch nestrelili ani jeden gól. 

„Pare, Platt aj Kosticyn netrafili prázdnu bránku. Nechápem, ako to mohli netrafiť. Z toho potom vyplýva aj výsledok,“ vravel tréner Michail Zacharov pre stránku hockey.by po poslednej prehre s Kazachstanom 0:2.

„Rezervy máme jednoznačne v presilovkách. Doteraz som nemal k dispozícii hráčov, s ktorými do nej počítam. Šarangovič a Prince nehrali, Bailen či Platt sa len teraz pripojili k tímu. Je to pre nich náročnejšie, keď spolu nehrali,“ tvrdil Zacharov.

Bielorusko je v elitnej kategórii prvý rok po postupe z I. divízie MS 2019. Lídrom tímu bol vtedy Geoff Platt so siedmimi bodmi. 

Z posledných piatich vzájomných zápasov vyhrali slovenskí hokejisti tri, Bielorusi dva. V rámci majstrovstiev sveta je vzájomná zápasová bilancia 5:3 v prospech Slovákov. Na MS 2018 zvíťazili zverenci Craiga Ramsayho 7:4. 

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2021»Prvý súper Slovákov na MS? Bielorusi nasadia nové zbrane zo zámoria