Pri stojke sa celá triasla. Nie som taká vypráskaná, tvrdí Fialková

Paulína Fialková.
Paulína Fialková. (Autor: slovenskybiatlon.sk)
Miloslav Šebela|25. mar 2021 o 19:15

Paulína Fialková hodnotí sezónu 2020/2021.

Len pár dní pred štartom sezóny mala spoločne so sestrou Ivonou pozitívny test na covid-19. Keďže priebeh ochorenia bol mierny, PAULÍNA FIALKOVÁ sa chcela čo najskôr vrátiť na preteky. Lenže postcovidový syndróm ju dlho trápil.

"S mylným pocitom, že sa cítim dobre, som príliš skoro začala trénovať. Keď som si uvedomila, akú obrovskú chybu som urobila, boli to najťažšie chvíle," opisuje Paulína Fialková. Teraz radí ľuďom, aby si po prekonaní covidu dali dlhšie pauzu od športových aktivít a dali telu dostatočný čas na to, aby sa zotavilo. 

Pred pár dňami ste ukončili sezónu. Ste rada, že je už za vami?

V minulosti som dosiahla úspechy aj neúspechy, ale vždy som sa mala z čoho tešiť. V tejto sezóne toho bolo menej, celkovo som absolvovala menej štartov a nie som taká unavená, ako som bývala v minulosti. Nie som taká vypráskaná, ako hovoríme. Ani mi to tak neprišlo, že už je koniec.

Bola uplynulá sezóna pre vás náročnejšia mentálne než fyzicky?

Bolo to aj aj. Po fyzickej stránke bol náročný návrat po prekonaní covidu. Musela som veľa pracovať, aby som sa dokázala vrátiť. Po mentálnej stránke to bolo asi najnáročnejšie, čo som v športe zažila. Každý rok si vravím, že ťažšie to už nemôže byť, ale vždy ma niečo prekvapí. Dúfam, že v budúcej sezóne to bude o niečo lepšie.

Aké boli najťažšie momenty, s ktorými ste sa museli vyrovnať?

Ťažké bolo vyrovnať sa s tým, že pred začiatkom sezóny som dostala covid. S mylným pocitom, že sa cítim dobre, som príliš skoro začala trénovať. Keď som si uvedomila, akú obrovskú chybu som urobila, boli to najťažšie chvíle. Fyzicky som sa dostala na dno svojich možností vo všetkých parametroch.

To bolo prvé ťažké obdobie. Druhé prišlo na konci sezóny. Keď som sa tešila, že bežecky som sa začala cítiť lepšie a lepšie, prišlo trápenie na strelnici. Nepodarilo sa mi to vysporiadať až do konca. To ma stále trápi.

Vaše bežecké časy patrili k najlepším za posledné dva roky. Znamená to, že covid ste prekonali bez následkov?

Určite áno. Bežecké výkony po majstrovstvách sveta boli jedny z mojich najlepších vôbec. Teší ma, že napriek problémom som sa nevzdala a dokázal som sa z toho dostať. Trvalo to síce tri a pol mesiaca, ale dokázala som sa vrátiť späť.

Je to veľké povzbudenie, že môžem zabudnúť na covid a vstúpiť do novej prípravy s tým, že moje telo sa zotavilo a stále dokážem podávať excelentné výkony. Je za tým veľa práce, ale dá sa to.

Druhý negatívny moment, ktorý ste spomenuli, bola nevyrovnaná streľba. Analyzovali ste s trénerkou Annou Murínovou, čo sa stalo?

Rozoberali sme to aj priebežne po pretekoch. Zatiaľ sme to vyhodnotili tak, že do bežeckej formy som sa dostala, ale nemala som vybudovanú laktátovú odolnosť, ktoré ja potrebná pri streľbe. Pri stojke som mávala problémy s triaškou celého tela.

Boli aj výnimočné chvíle, keď som triašku nemala. Vtedy som dokázala na stojke dať nulu - napríklad na majstrovstvách sveta v Pokljuke (13. priečka v šprinte – pozn. red.) alebo v šprinte v Östersunde (10. miesto). Ale inak som mávala veľkú triašku. Viacero biatlonistov, s ktorými som sa o tom bavila, mi potvrdilo, že to taktiež zažili a nijako to nedokázali ovplyvniť.

Vaša bežecká forma bola na konci sezóny výborná. Nie je vám trochu ľúto, že ste vlastne ukázali, kde ste mohli byť, ak by ste nemali zdravotné problémy?

Samozrejme, je mi to ľúto. Tiež by som najradšej sezónu posunula ďalej, ale to nie je možné. Preto sa takými myšlienkami ani nezaoberám. Oddýchnem si, výkonnosť mi o trochu padne a začnem sa pripravovať na novú sezónu.
Paulína Fialková.
Paulína Fialková. (Autor: slovenskybiatlon.sk)

Nasledujúca sezóna bude olympijská. Čo bude pre vás dôležité v letnej príprave?

V prvom rade si dáme pár dní oddych a budeme túto sezónu ešte vyhodnocovať.

Sú možné aj zmeny v trénerskom tíme?

Zatiaľ sa k tomu nechcem vyjadrovať.

Čo by ste poradili športovcom, ktorí prekonali covid?

Aj som už mnohým pretekárom radila a hovorila som im svoje skúsenosti. Kiež by aj mne mal kto poradiť, keď sme mali ochorenie my. V prvom rade netreba urýchliť návrat k tréningu, aj keď sa niekto cíti dobre a má ľahký priebeh.

Telu treba dať aspoň tri týždne pauzu a zmieriť sa s tým, že treba začať budovať kondíciu odznova. A nie ako v mojom prípade, že som sa chcela čo najskôr vrátiť k tréningu aj na súťaže. Dopadlo to veľmi zle.

V slovenskom tíme vo Svetovom pohári sa predstavilo viacero mladých pretekárok. Dvom sa v tejto sezóne na mládežníckych majstrovstvách sveta podarilo získať medaily. Je to prísľub do budúcna?

Viaceré mladé dievčatá určite majú potenciál. Lenže potenciál nie je všetko. To môže byť povedzme 20 percent z celkového úspechu. Stále ich čaká ešte veľa práce a driny. Nič nemajú zaručené. Myslím si však, že na Slovensku nie je dostatok odborníkov, ktorí by v biatlone dokázali pretvoriť výborných pretekárov na hviezdy. 

Sezóna Paulíny Fialkovej

V novembri pred štartom Svetového pohára spolu so sestrou ochoreli na covid-19.

Po vyliečení sa vrátila k súťaženiu už v polovici decembra na pretekoch v Hochfilzene.

Po slabých výsledkoch sa rozhodla v januári prerušiť sezónu. Vrátila sa na majstrovstvách sveta v Pokljuke. V šprinte obsadila 13. miesto.

V závere sezóny sa jej podarilo vybojovať vo Svetovom pohári dve umiestnenia v top 10.

V celkovom poradí Svetového pohára skončila na 52. priečke (118 bodov). Vlani bola celkovo na 13. pozícii, pred dvomi rokmi na 6. mieste.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Pri stojke sa celá triasla. Nie som taká vypráskaná, tvrdí Fialková