Gratulovali mu Jágr či Hašek. Úspešný biatlonista ukončil športovú kariéru

Český biatlonista Ondřej Moravec  v objatí s manželkou Veronikou.
Český biatlonista Ondřej Moravec v objatí s manželkou Veronikou. (Autor: nordicfocus/ instagram)
Miroslav Kováčik|14. mar 2021 o 18:30

Na vrcholných podujatiach získal deväť medailí.

NOVÉ MESTO NA MORAVE. "Lúči sa pán športovec, Ondřej Moravec. Je to skrátka borec." Takýmito slovami opisoval komentátor ČT Sport záverečné metre súťažnej kariéry najúspešnejšieho českého biatlonistu.

Ten v domácom prostredí v Novom Meste na Morave definitívne zavesil pušku na klinec. Urobil tak ako posledný z úspešnej generácie českého biatlonu na čele s Gabrielou Soukalovou či Michalom Šlesingrom. 

V cieli ho čakalo prekvapenie 

V posledných pretekoch kariéry obsadil v zmiešanej štafete dvojíc spolu s Lucie Charvátovou 17. miesto. Čechom nevyšiel začiatok, rodáčka z Hradca Králové musela ísť po streľbe v stoji na päť trestných okruhov.

Namiesto snahy o dobré umiestnenie tak Česi bojovali vôbec o to, aby Moravec svoje záverečné preteky dokončil. Ani on sa síce pri prvej streľbe nevyhol trestnému kolu, ale potom zostrelil všetkých 15 terčov. 

V poslednom bežeckom kole dokonca predbehol Slováka Tomáša Hasillu. 

Na cieľovej rovinke ho povzbudzovali reprezentační kolegovia, no najväčšie prekvapenie čakalo Moravca o pár metrov ďalej. V cieli ho totiž očakávala jeho manželka Veronika s dvomi deťmi. 

"Už dlho som si takto nepoplakal. Úplne mi to nedochádza. Teraz to už nie je pre mňa až tak emočne silné, ale čo bolo v cieli, tak to som nečakal. Ešte teraz mi búši srdce," povedal Moravec v rozhovore pre ČT Sport. 

Nezastavila ho choroba ani pochybnosti 

Jeho športová kariéra nebola bez komplikácii. Ako dieťa bol hyperaktívny a podľa vlastných slov bol neustále odretý. Keď mal desať rokov, diagnostikovali mu Perthesovu chorobu. Mal problémy s bedrovým kĺbom. 

Liečil sa jedenásť mesiacov a hrozilo, že nebude môcť športovať.

Postupne sa však jeho zdravotný stav zlepšoval a ako 18-ročný debutoval v nemeckom Ruhpoldingu vo Svetovom pohári. 

Ešte predtým získal medzi juniormi na MS celkovo osem cenných kovov (0-3-5), ale medzi mužmi pomerne dlho čakal na prvé stupne víťazov. Nedarilo sa mu a časom sa u neho objavili pochybnosti. 

"Keď mal 28 rokov, tak som prvýkrát na ňom videla malý záblesk pochybnosti či to má ešte zmysel. Ale, vďakabohu, vydržal," uviedla jeho manželka. 

Gratulovali mu legendy

Od sezóny 2012/2013 dosiahol Ondřej Moravec množstvo úspechov.

Štrnásťkrát si vo Svetovom pohári vybojoval pódiové umiestnenie a v marci 2013 dosiahol v nórskom Holmenkollene svoje jediné víťazstvo v pretekoch s hromadným štartom. 

Parádne mu vyšli o rok neskôr olympijské hry v Soči, kde získal dve strieborné a jednu bronzovú medailu. Okrem toho má šesť medailí zo svetových šampionátov, pričom najväčším úspechom v jeho zbierke je zlato z miešanej štafety. 

"Som na to hrdý, ale život, ktorý ma teraz čaká sa asi nepočíta na medaile. Budem mať o čom hovoriť deťom a určite ma to hreje na srdci. Je to neskutočné, toto som si nikdy ani nepredstavoval," povedal Moravec v rozhovore pre biatlon.cz.

Prostredníctvom videoodkazu mu gratulovali a zaželali veľa úspechov po športovej kariére viaceré osobnosti českého športu ako Jaromír Jágr, Vladimír Šmicer, Josef Váňa, Dominik Hašek či Barbora Špotáková. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Gratulovali mu Jágr či Hašek. Úspešný biatlonista ukončil športovú kariéru