Po škandále bývalého šéfa biatlonu čelí vyšetrovaniu aj súčasný prezident

Prezident Medzinárodnej biatlonovej únie Olle Dahlin.
Prezident Medzinárodnej biatlonovej únie Olle Dahlin. (Autor: REUTERS)
Miloslav Šebela|23. feb 2024 o 16:00

Olle Dahlin ma podpísať rovnakú zmluvu ako jeho predchodca.

BRATISLAVA. Jeden súdny proces len speje k záveru, druhý sa črtá. V Nórsku si na lavicu obžalovaných sadol v prípade korupcie bývalý šéf Medzinárodnej biatlonovej únie (IBU) Anders Besseberg.

Za zneužívanie postavenia, príjem úplatkov, ale aj rôznych služieb mu prokurátor navrhol takmer štyri roky vo väzení, prepadnutie zadržaného majetku a pokutu vo výške milión nórskych korún (cca 88-tisíc eur).

Besseberg mal od Infrontu luxusné BMW

Zdá sa, že súd hrozí aj Bessebergovmu nástupcovi na čele svetového biatlonu Ollemu Dahlinovi.

Švéd je podozrivý, že s marketingovou spoločnosťou Infront uzavrel rovnako nevýhodnú zmluvu ako Besseberg.

„Som v šoku. Sú to nepodložené obvinenia a dôrazne ich odmietam,“ reagoval Dahlin pre nórsku televíziu NRK.

Spoločnosť Infront zabezpečuje pre niektoré športové federácie predaj televíznych práv, prípadne im nakupuje televízne spoty.

V prípade Besseberga poukázala nórska prokuratúra, že zmluva, ktorú s Infrontom uzavrel bola pre IBU nevýhodná. Besseberg postúpil Inrontu práva pod cenu.

Marketingová spoločnosť mu zase dala bezodplatne do užívania auto BMW. Vytvára to dojem, že je to odmena za výhody, ktoré Besseberg poskytol Infrontu.

IBU pochybenie odmieta

Súčasného prezidenta IBU vyšetruje rakúska polícia.

„Odkedy som sa stal prezidentom IBU, kompletne sme zreformovali riadenie únie. Teraz funguje v súlade s medzinárodnými postupmi a podlieha nezávislej kontrole zo strany jednotky integrity biatlonu,“ bráni sa Dahlin.

Je vraj pripravený spolupracovať s políciou, aby sa všetko uviedlo na pravú mieru. Medzinárodná biatlonová únia vydala stanovisko, v ktorom sa postavila za svojho prezidenta a jeho pochybenie popiera.

„Jednotka integrity biatlonu (BIU), ktorá zastupuje IBU ako potenciálne poškodenú stranu v tomto prípade, situáciu pozorne sleduje, ale do dnešného dňa nezaznamenala žiadne podstatné dôkazy, ktoré by mohli potvrdiť neetické správanie prezidenta IBU," uvádza sa vo vyhlásení.

S Dahlinovým vedením IBU sa nespájali žiadne škandály na rozdiel od Besseberga, s ktorým sa len pred pár dňami skončilo hlavné pojednávanie a čaká na vynesenie rozsudku. 

Podľa nórskej prokuratúry 12 rokov profitoval zo svojho postavenia na čele svetového biatlonu, chodil na luxusné poľovačky, dostával úplatky v podobe luxusnýhc hodiniek a stretával sa aj s protitútkami, ktoré mu zabezpečovali ruskí funkcionári.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Po škandále bývalého šéfa biatlonu čelí vyšetrovaniu aj súčasný prezident