Mohol prebiť všetko, čo za deväť sezón dosiahol. Mrzí ma to, smútil Hasilla

Tomáš Hasilla.
Tomáš Hasilla. (Autor: slovenskybiatlon.sk)
Sportnet|17. feb 2021 o 16:55

Po poslednej streľbe výrazne klesol.

POKĽJUKA, BRATISLAVA. O popredné priečky na veľkých podujatiach, ba ani vo Svetovom pohári nikdy nebojoval.

Nepatrí medzi favoritov. 

Tridsaťročný Tomáš Hasilla nezvykne vo Svetovom pohári skončiť ani len na bodovanej pozícii, teda v prvej štyridsiatke.

V tejto sezóne bolo jeho maximom 47. miesto v šprinte v Hochfilzene. Napriek bezchybnej streľbe mal viac ako dvojminútovú stratu na víťaza.

Aj vtedy sa potvrdilo, že za najlepšími pretekármi bežecky zaostáva. 

Na svetovom šampionáte v slovinskej Pokľjuke chýbalo veľmi málo, aby Hasilla jednými pretekmi prebil všetko, čo v biatlone za deväť sezón medzi elitou dosiahol.

Tri čisté streľby

Vo vytrvalostných pretekoch triafal všetky terče. Po každej streleckej položke sa posúval vo výsledkoch vyššie. Po tretej streľbe, na ktorej zhodne ako dovtedy trafil všetky terče, bol senzačne siedmy.

„Wau. To je galapredstavenie Tomáša Hasillu. Toto sú životné preteky nášho reprezentanta,“ opisoval komentátor RTVS Ľuboš Hlavena.

Hasilla bojoval v konkurencii Francúza Quintana Fillona Mailleta či Nórov Johannesa Thingnesa Böa a Sturlu Holma Laegreida.

Za celú kariéru to boli pre slovenského biatlonistu nedostižné méty. Bojovať o umiestnenie v najlepšej desiatke. 

Na štvrtú streľbu dobehol Hasilla s dvanástym najrýchlejším časom. Ak by v streleckých výkonoch pokračoval, mohol bojovať o elitnú desiatku.

Prekonal by svoje osobné maximum.

Rozladil ho tesný výstrel

Lenže tri výstrely mu uleteli. S tromi trestnými minútami na konte sa razom výrazne prepadol. Do cieľa dobehol na 55. priečke.

Z trojice Slovákov bol najlepší, ale na víťaza stratil bezmála šesť minút.

"Dnes mi všetko sadlo. Dobre sa mi bežalo. Prvé tri položky bola streľba dobrá. Na štvrtej som nerobil nič inak. Zrejme ma však rozladil hneď prvý výstrel, ktorý bol veľmi tesný a terč nepadol. To ma rozladilo. Potom mi odišla hlava a už som sa nekoncentroval. Je to veľká škoda," hodnotil Hasilla pre RTVS.

"Cítil som aj únavu, ale na trati som šiel prakticky rovnako. Skôr začala pracovať hlava. Už som viac rozmýšľal a nekoncentroval som sa," doplnil. 

S čistou streľbou by bol na úrovni víťaza nedeľňajších stíhacích pretekov Emiliena Jacquelina z Francúzska. 

"Bežecky to bolo fajn. Chcelo to trafiť na nulu aj poslednú položku a mohol som byť aj v prvej desiatke. Teraz ma to mrzí," dodal. 

Prvý titul Laegrida

Premiérový titul majstra sveta v individuálnych pretekoch si vybojoval nórsky biatlonista Sturla Holm Laegreid.

Dvadsaťtriročný pretekár je vo Svetovom pohári len druhú sezónu. Počas tejto zimy patrí k absolútnej špičke. Vybojoval už piaty triumf a v celkovom poradí Svetového pohára je druhý za obhajcom trofeje Johannesom Thingnesom Böem. 

Striebro si vo vytrvalostných pretekoch vybojoval Nemec Arnd Peiffer, pre ktorého to je už 17. medaila zo šampionátov. Bronz získal Nór Johannes Dale. 

Vo štvrtok pokračuje šampionát súťažami miešaných dvojíc.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Mohol prebiť všetko, čo za deväť sezón dosiahol. Mrzí ma to, smútil Hasilla