Rozhodli osobné aj zdravotné dôvody. Ivona Fialková ukončila kariéru

Ivona Fialková.
Ivona Fialková. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|14. júl 2023 o 20:58 (aktualizované 14. júl 2023 o 22:00)

Športovať na Slovenku nie je vždy jednoduché, napísala.

BRATISLAVA. So sestrou vytvorila nerozlučnú dvojicu. Od mladších žiačok chodila na tréningy so staršou Paulínou. V mládežníckych kategóriách o nej tréneri hovorili, že má ešte väčší talent ako jej sestra.

Vo Svetovom pohári odjazdila deväť sezón, vybojovala si umiestnenia v top10 na olympijských hrách aj na majstrovstvách sveta. Zo seniorských MS v letnom biatlone má striebro.

Vo veku 28 rokov sa rozhodla Ivona Fialková ukončiť aktívnu kariéru. Svoje rozhodnutie oznámila v piatok večer na sociálnej sieti.

Fialková: Športovať na Slovensku nie je jednoduché

"Nie je vôbec ľahké urobiť rozhodnutie o konci biatlonovej kariéry, aj preto píšem tento príspevok až teraz v lete. Moja cesta profesionálnej športovkyne sa končí. Rozhodla som sa na základe osobných ale aj zdravotných dôvodov," napísala Fialková.

"Vrcholový šport bol doteraz môj život a priznám sa, často som mala pocit, že som tomu dala viac ako sa mi vrátilo v podobe výsledkov. Teraz spätne, keď sa obzriem na moje výsledky a vidím 5. miesto na OH, 6. miesto na MS a viaceré TOP 10, som na seba hrdá a rovnako hrdá som na náš tím a všetko čo sme za tie roky spolu zvládli," pokračovala v statuse.

"Športovať na Slovenku nie je vždy jednoduché. Držala to pokope rodina, VŠC Dukla, sponzori, aktuálne vedenie zväzu a aj vy fanúšikovia, ktorí ste fandili v dobrom aj zlom. Ďakujem," dodala.

Ivona Fialková štartovala na dvoch zimných olympijských hrách, v Pjongčangu 2018 obsadila so slovenskou štafetou piate miesto.

Na MS 2020 v Anterselve skončila šiesta v stíhacích pretekoch, šiesta bola aj v štafete na MS 2019 v Östersunde. Vo Svetovom pohári je jej maximom 7. priečka zo stíhacích pretekoch v Östersunde 2021.

Trénerka: Mala zamotanú hlavu

„Čo sa tréningu týka, Ivka je oveľa svedomitejšia a snaživejšia, ale často sa v niektorých veciach zamotá. Trošku ju brzdí to, že si niektoré veci až príliš pripúšťa a je viac zviazaná,“ opisovala ju bývalá trénerka Anna Murínová.

V pretekoch ťažila z vysokej postavy. V behu patrila medzi silné biatlonistky. Problémy jej robila streľba, v ktorej podávala nevyrovnané výkony. V posledných sezónach sa jej nedarila najmä streľba v stoji, kde mala veľmi nízku úspešnosť.

Bola však oporou v štafetách. Vlani v Otepää bola s miešanou štafetou šiesta, rovnaké umiestnenie dosiahla so ženskou štafetou dvakrát v sezóne 2018/2019.

Už vlani zvažovala po sezóne, či má pokračovať v kariére. Vtedy sa rozhodla, že skúsi ešte sezónu. Motiváciou pre ňu bolo, že si tréningy pripravovala sama.

"Vždy som bola športovcom, ktorý si dokáže nastaviť zrkadlo. Treba vedieť prijať aj to, keď vám to nejde. Viem, že bežecké výkony som mala dobré, ale súčasťou biatlonu je aj streľba. Celkovo som s s výsledkami nebola spokojná. Potrebovala som čas, aby som zistila, či nájdem motiváciu," opisovala vlani pre Sportnet prečo zvažovala koniec.

Okrem toho mala Fialková dlhodobé problémy s chrbtom, ktoré ju limitovali. Iba nedávno oznámil jej staršia sestra Paulína Bátovská Fialková, že je tehotná a prerušuje kariéru.

V nasledujúcej sezóne tak priezvisko Fialková zmizne zo štartovej listiny vo svetovom biatlone. V ženskom reprezentačnom tíme príde k veľkému omladeniu. V tíme by mali pokračovať Henrieta Horvátová, sestry Remeňové a Júlia Machyniaková.

"V biatlone sa často používa fráza - prechádzam na druhú stranu. Som zvedavá, ako tam bude. Vidíme sa," uzavrela Fialková.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Rozhodli osobné aj zdravotné dôvody. Ivona Fialková ukončila kariéru