Prostitúcia a úplatky? Bývalý šéf biatlonu mal ísť do väzenia, verdikt chce zvrátiť

Anders Besseberg.
Anders Besseberg. (Autor: Twitter Nordic Magazine)
Miloslav Šebela|15. okt 2024 o 16:30

Anders Besseberg má ísť na tri roky do väzenia. V jednom bode vinu priznal.

BRATISLAVA. Nezobral som ani jeden dolár, korunu či rubeľ,“ vyhlásil ostro Anders Besseberg. Od januára sa pred súdom bránil, že nebral žiadne úplatky a všetky výhody, ktoré poberal boli v podstate darmi a pozvánkami na poľovačky či iné stretnutia.

V jeho dome zaistila nórska polícia 13 kusov luxusných hodiniek a hotovosť 370-tisíc nórskych korún (približne 32-tisíc eur). 

„Áno. Dostal som aj hodinky, no netušil som, že ich cena môže byť taká vysoká? Mal som si to overiť. V tomto ohľade som pochybil. Nikdy to však nebolo za protislužbu,“ vysvetľoval Besseberg hodinky Omega v hodnote 18-tisíc eur. 

Časť viny priznal

Besseberg bol prezidentom Medzinárodnej biatlonovej únie (IBU) štvrťstoročie a za ten čas sa naučil ako využívať postavenie vo svoj prospech. V Nórsku ho v prípade korupcie uznali vinným v deviatich z desiatich bodov obžaloby a súd mu v apríli vymeral nepodmienečný trest na 3 roky a jeden mesiac. 

Hneď v súdnej sieni po vypočutí rozsudku sa 78-ročný Nór odvolal. Teraz odvolací súd schválil, že konanie na vyššom stupni prebehne celé od začiatku, teda aj s výpoveďami svedkov ako to bolo na okresnom súde na jar. 

Obhajoba chce predložiť nové dôkazy a zvrátiť pôvodný verdikt.

„Je to veľký a komplexný prípad, preto je prirodzené, že sme sa snažili znovu ho otvoriť,“ reagoval pre denník Verdens Gang Bessebergov obhajca Christian Hjort. 

Besseberg počas svojho funkčného obdobia chránil záujmy Ruska a ruských biatlonistov výmenou za luxusné dary, služby prostitútok a absolvoval desiatky poľovačiek. 

Obhajcovia pre nórsku stanicu NRK priznali, že odvolanie sa netýka darov luxusných hodiniek a v tomto bode obžaloby Besseberg priznáva vinu. Pred súdom sa obhajoval, že šlo o osobné dary a netušil, že hodnota hodiniek môže byť v desiatkach tisíc eur. 

„V tomto zmysle sa Besseberg a jeho obhajcovia možno chcú pokúsiť vytvoriť obraz idealistického prezidenta, ktorý bol naivný, ale vždy chcel pre tento biatlon len to najlepšie, ako to zdôrazňoval počas celého súdneho procesu,“ tvrdí komentátor NRK Jan Petter Saltvedt.

Na Slovensku strelil medveďa

Obvinenia proti Bessebergovi sú naďalej silné a sú podložené aj svedeckými výpoveďami.

Viacero svedkov opísalo, že počas pobytov v Rusku za ním priamo na izbu chodili mladé ženy. Bolo to tak rozšírený jav, že o tom vedeli aj členovia nórskej reprezentácie. Obhajoval sa, že nikdy nešlo o sex, ale vždy to boli pracovné stretnutia. 

V jednom prípade však priznal aj intímny vzťah s Ruskou. V rokoch 2016 až 2018 sa stýkal s jednou ženou. 

Anders Besseberg ešte ako prezident Medzinárodnej biatlonovej únie s riaditeľom mestských lesov Brezno Longauerom po poľovačke v lesoch pri Jarabej v novembri 2000.
Anders Besseberg ešte ako prezident Medzinárodnej biatlonovej únie s riaditeľom mestských lesov Brezno Longauerom po poľovačke v lesoch pri Jarabej v novembri 2000. (Autor: TASR)

„Pokiaľ viem, zákon nezakazuje, aby sa ženatý muž zoznámil s inou ženou. Stretli sme sa pri večeri a udržiavali sme telefonický kontakt,“ obhajoval sa 77-ročný funkcionár.

Nedôveryhodne však pôsobí, že sa s danou ženou zakaždým kontaktoval cez šéfa ruského biatlonu Viktora Majgurova. Keď sa musel kontaktovať na partnerku cez ďalšiu osobu, nepôsobilo to dôveryhodne.

Bessebergove prešľapy zdokumentovala aj nezávislá komisia IBU. Správa má 220 strán a komisia pri jej zostavovaní hovorila s viac ako 50 ľuďmi.

„Podľa nášho názoru dôkazy svedčia o tom, že Anders Besseberg uprednostňoval a chránil ruské záujmy takmer vo všetkom, čo robil. Ide o človeka, ktorý podľa nášho názoru nemá žiadne etické hodnoty ani záujem chrániť čistý šport,“ uvádza sa v správe.

Besseberg bol aj vášnivým poľovníkom a v Rusku absolvoval mnoho poľovačiek. V minulosti poľoval aj na Slovensku. V roku 2000 krátko pred Svetovým pohárom v Osrblí v rámci súkromnej návštev v lesoch pri Jarabej zastrelil medveďa. Z poľovačky existujú aj oficiálne fotografie.

Prezidentom Slovenského zväzu biatlonu bol v tom čase Benjamín Leitner. Pre Sportnet Leitner tvrdil, že pozvanie na poľovačku prišlo z mestského úradu v Brezne. Lenže bývalý spolupracovník Besseberga pre nórsku televíziu NRK tvrdí opak a pozvanie bolo od organizátorov Svetového pohára.

„Spomínam si, keď sa vtedy zo Slovenska vrátil. Bol veľmi spokojný a šťastný. Hovoril, že strelil medveďa a niekde sa objavila aj fotografia s úlovkom,“ hovoril bývalý viceprezident IBU Janež Vodičar pre nórsku televíziu NRK. 

Odvolací súd s Bessebergom sa začne v roku 2025. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Prostitúcia a úplatky? Bývalý šéf biatlonu mal ísť do väzenia, verdikt chce zvrátiť