Bežiaci Froome, dotrhané dresy i vlastné góly. Najzábavnejšie momenty roka

Bežiaci Chris Froome.
Bežiaci Chris Froome. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|30. dec 2016 o 12:08

Šport nie je len o honbe za úspechmi, medailami či titulmi. Často prináša úsmevné situácie. Vybrali sme najzábavnejšie momenty uplynulého športového roka.

Froome šprintérom i maratóncom

Keňania majú nového tréningového kolegu. Kimetto, Kipchoge, Kipsang a Makau si vybehli s Chrisom Froomom. Víťaz Tour de France sa dal na beh.

Froome sa v júli stal terčom vtipov všetkého druhu. Jeho postavu vložili do záberu z filmu Forrest Gump alebo do cieľovej rovinky v šprinte na sto metrov. Poradie? Froome, Usain Bolt, Justin Gatlin.

Úspešný cyklista v 12. etape Tour de France ostal asi kilometer pred cieľom so zničeným bicyklom. Jedna z motoriek mu ho prešla. „Tak som si povedal: Bež,“ opisoval britský cyklista. A utekal.

Kým ostatní cyklisti šliapali do pedálov, Froome do cieľa celkom svižne bežal. A možno by doň aj dobehol, keby ho ešte predtým nedostihlo sprievodné auto a nedalo mu náhradný. Na bicykli tak na tohtoročnej Tour prešiel jej víťaz asi o 500 metrov menej. Práve tento úsek odbehol. A vďaka tomu sa stal medzi fanúšikmi terčom vtipov.

Po sezóne si na tréningovej jazde robil žarty, keď ukazoval kolegom, ako sa má správne bežať v cyklistických tretrách.

Zábavu si z toho robil aj Bradely Wiggins, ktorý na pretekoch Okolo Británie v jednom stúpaní pred fanúšikmi zosadol z bicykla a bežal.

Vlastný gól roka

Trafiť loptu do vlastnej siete je veľká smola. Aj hanba. Ale za rok ich aj tak padnú stovky. Ale čo takto najhorší vlastný gól roka?

Autorom vlastného gólu sú skoro vždy hráči v poli. Brankári takmer nikdy. Veď prečo by práve on poslal loptu do vlastnej bránky? Ak gólmani spravia chybu, skôr im lopta prekĺzne do siete alebo sa nešťastne šmyknú. Brankár Minnesoty United však dokázal dostať loptu do vlastnej bránky bez pričinenia kohokoľvek iného.

Sammy Ndjock v priateľskom zápase proti Bournemouthu chcel loptu rozohrať od vlastnej bránky. Mal ju v rukách a napriahol sa, aby ju hodil spoluhráčovi. Otočil sa však smerom k vlastnej bránke viac, ako bolo potrebné, a loptu hodil priamo do nej. Minnesota prehrala zápas 0:4.

Zázračný Fín babrákom

Je to výnimočný strelec. Hoci má iba osemnásť rokov a v NHL hrá iba necelé tri mesiace, ihneď sa zaradil medzi špičku.

Fínsky útočník Winnipegu Patrik Laine dal v tejto sezóne už devätnásť gólov a patrí medzi najlepších strelcov celej NHL.

V decembri na ľade Edmontonu strelil krásny gól. Odrazený puk, odkrytá bránka, presná strela. Automatická inštinktívna reakcia. Nemalo by to chybu, keby to nebol gól do vlastnej siete. Navyše – víťazný. Edmonton vyhral 4:3.

„Ten chlapec má osemnásť rokov a cíti sa hrozne. Také veci sa dejú, mne sa to stalo veľakrát. Patrik pre tím v tejto sezóne už odviedol veľký kus práce,“ zastal sa mladého Fína kapitán tímu Winnipeg Blake Wheeler.

Dresy ako z papiera

Šesť švajčiarskych futbalistov sa muselo v zápase majstrovstiev Európy proti Francúzom prezliekať. Ich dresy boli totiž dotrhané na franforce.

Stačilo, že francúzsky hráč chytil Švajčiara na dres a ten sa hneď trhal. Švajčiari boli na posmech. Tri dresy im potrhali súperi už v prvom polčase, ďalšie štyri v druhom. Oficiálne oblečenie im dodáva firma Puma.

„Z čoho tie dresy sú? Vyzerá to, akoby boli z papiera,“ zabávali sa fanúšikovia. "Asi si obliekli falošné dresy, ktoré sa na tie pravé iba podobali," smial sa na zápase bývalý nemecký reprezentačný brankár Oliver Kahn.

Najhoršie dopadol Xerdan Shaqiri. Dres mu v zápase roztrhali až dvakrát. "Dúfajme, že Puma nezačne vyrábať aj kondómy," robil si z toho hráč žarty.

Gól nedostal, ani keď pil vodu

"Nespi," volali na svojho brankára hráči Ufy. Andrej Gavrilov však im aj trénerom v zápase KHL takmer privodil infarkt. Valili sa na neho až traja hráča Dinama Moskva, kým on pokojne stál otočený bokom, zápas nevnímal a pil vodu. Bránka bola odkrytá, súper mohol streliť lacný gól. Všetko márne. Gavrilovovi gól nestrelili, hoci im nijako nebránil. Prázdnu bránku útočník Dinama prestrelil.

„Zdalo sa mi, že sme dali gól, tak som sa otočil, že sa napijem. Nechápem, prečo rozhodcovia nezapískali. Naši hráči prestali hrať. Potom, keď som zistil, že oni útočia, chytila ma panika. Vôbec som nevedel, čo sa stalo,“ hovoril Gavrilov.

Bolt hrešil súpera: Ani to neskúšaj

Šprintu kraľuje od roku 2008 a na olympiáde v Riu potvrdil, že je stále najrýchlejší. Usain Bolt však v semifinále svojej obľúbenej dvojstovky musel karhať jedného zo súperov. Kým on pred cieľom už zvoľnil tempo, Kanaďan André de Grasse vo vedľajšej dráhe zrýchľoval.

Posledné metre bežali takmer bok po boku. Bolt pozerá na súpera, ktorý sa k nemu približuje, smeje sa a ukazovákom mladšieho Kanaďana akoby hreší: „Nie, na to ani len nemysli. Ešte na to nemáš “

Všetko počas behu. De Grasse sa smeje a dobieha tesne za Boltom. O dve stotiny sekundy. Jamajčan aj s vypusteným záverom dosiahol čas 19,78 s.

„Mal spomaliť a neurobil to. Hneď som mu povedal: Čo to má znamenať? Veď toto je semifinále. A on na to, že ma musí naháňať za každých okolností,“ žartoval v cieli Jamajčan.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Bežiaci Froome, dotrhané dresy i vlastné góly. Najzábavnejšie momenty roka