Hamšíkov tréner Benitez má v Číne najhoršiu bilanciu za 20 rokov

Rafael Benitez
Rafael Benitez (Autor: TASR/AP)
TASR|29. nov 2019 o 10:03

V porovnaní s Európou má výhodu. Trpezlivosť fanúšikov.

TA-LIEN. Keď ambiciózny čínsky futbalový klub Ta-lien I-fang FC v júli angažoval slávneho trénera Rafaela Beniteza, určite od neho očakávali viac.

Španiel s kráľovským platom 16 miliónov eur však veľa vody nenamútil, tím je pred nedeľným záverečným ligovým kolom na 10. mieste, rozpačitý angažmán korunoval stredajším "výpraskom" od tretieho tímu odspodu tabuľky Tchien-ťinu 1:5.

Takú zlú bilanciu nezažil dvadsať rokov

Benitez sa pritom nemohol sťažovať na nedostatok kvality, keď prišiel do Ta-lienu, v mužstve figurovali Belgičan Yannick Carrasco, slovenský reprezentant Marek Hamšík či šikovný ghanský útočník Emmanuel Boateng. Benitez si navyše priviedol bývalého zverenca z Newcastlu Salomona Rondona.

Napriek tomu zo šestnástich zápasov vyťažil v priemere iba 1,31 bodu. Podobne zlú bilanciu nezažil dvadsať rokov, keď rozbiehal kariéru v španielskom CF Extremadura, uviedla agentúra AFP.

Rozpačité výsledky aj vyhlásenia samotného Beniteza podporili vznik špekulácií o jeho budúcnosti. On sám v rozhovoroch pre britské médiá prezradil, že jeho manželka by bola rada, ak by sa vrátil trénovať do Anglicka.

Prináša španielsky systém

Na druhej strane, 59-ročný Španiel tvrdí, že je v Číne spokojný a páči sa mu projekt, na ktorom pracuje. Navyše, v porovnaní s Európou má na Ďalekom východe výhodu. Trpezlivosť fanúšikov. Tí za ním stoja, hoci sa ich tímu nedarí.

"Benitez nám dáva nádej. Majitelia klubu chcú preniesť španielsky systém z mládežníckych kategórií do prvého tímu a on to realizuje. A to, my fanúšikovia, chceme vidieť. V nedávnych zápasoch navyše dáva príležitosť mladým futbalistom. Navyše je profesionál a oddaný svojej práci, a som s ním spokojný," povedal dlhoročný fanúšik Ta-lienu Cchuej Jüan-čchen.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Hamšíkov tréner Benitez má v Číne najhoršiu bilanciu za 20 rokov