Sťahovanie klubu MLB do Las Vegas? V hre je projekt za 1,5 miliardy

Paul Blackburn z Oakland Athletics.
Paul Blackburn z Oakland Athletics. (Autor: TASR/AP)
SITA|16. nov 2023 o 16:53

Presun organizácie, v MLB iba tretí od roku 1970, už údajne schválili majitelia klubov bejzbalovej profisúťaže.

ARLINGTON. Zamýšľané sťahovanie klubu Oakland Athletics zo zámorskej bejzbalovej MLB do Las Vegas má za sebou ďalší krok, tento presun údajne schválil už majitelia účastníkov súťaže.

Súčasťou areálu aj hotel a kasíno

V "meste hazardu" pri tejto príležitosti plánujú výstavbu novej modernej bejzbalovej arény so zaťahovacou strechou, nachádzať by sa mala vo Vegas pri populárnom "Stripe" a nie je prekvapením, že súčasťou areálu by boli aj hotel a kasíno.

Predpokladaná kapacita 30-tisíc miest by bola najnižšou v celej súťaži.

Predpokladá sa, že celý projekt "zhltne" sumu približne 1,5 miliardy dolárov. Štát Nevada je pripravený investovať z verejných prostriedkov sumu 380 miliónov dolárov.

O možnom sťahovaní klubu Athletics z kalifornského Oaklandu sa hovorí už dlhšie. Dôvodom odchodu je skutočnosť, že v uvedenej lokalite zlyhali pokusy o výstavbu nového štadióna, ktorý by nahradil staručkú arénu Oakland Coliseum.

Tú otvorili ešte v roku 1966 a od roku 1968 tam sídli tím Oakland Athletics. Organizácia Athletics vznikla ešte v roku 1901 vo Philadelphii, odkiaľ sa tím v roku 1955 presťahoval do Kansas City, Tam zotrval dvanásť sezón a od roku 1968 sídli v kalifornskom Oaklande.

Rovnakým smerom putoval aj klub NFL

V súčasnosti je otázne, kde budú hrať Athletics od roku 2025, keďže po nasledujúcej sezóne sa klubu skončí nájomná zmluva na štadióne Oakland Coliseum a v Las Vegas by tím mohol hrávať najskôr od roku 2027.

Ak sa sťahovanie organizácie podarí, od roku 1970 to bude len tretia zmena lokality klubu MLB. V roku 1971 sa družstvo Washington Senators presťahovalo do Texasu a odvtedy vystupuje ako Texas Rangers. Od roku 2004 zase namiesto Montrealu Expos figuruje klub Washington Nationals.

Zaujímavosťou zamýšľaného sťahovania klubu MLB z Oaklandu do Las Vegas je skutočnosť, že pomerne nedávno, iba v roku 2020, rovnakým smerom putovala aj organizácia profiligy v americkom futbale, namiesto Oaklandu Raiders je v NFL odvtedy klub Las Vegas Raiders.

V tesne blízkosti by vedľa sa seba nachádzali arény pre kluby MLB, NFL a aj NHL, keďže blízko je aj hala hokejistov Vegas Golden Knights, úradujúcich víťazov Stanleyho pohára.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Sťahovanie klubu MLB do Las Vegas? V hre je projekt za 1,5 miliardy