Viedol nórsku reprezentáciu, teraz pomáha nádejnému Slovákovi

Andrej Renda.
Andrej Renda. (Autor: instagram ZSL)
Miloslav Šebela|19. okt 2022 o 08:00

Vo Svetovom pohári budú Slováci chýbať.

BRATISLAVA. Slovenské bežecké lyžovanie patrilo na prelome storočia do širšej svetovej špičky. Martin Bajčičák vyhral vo februári 2005 preteky Svetového pohára.

O niekoľko dní neskôr na majstrovstvách sveta 2005 v Obersdorfe šprintoval na cieľovej rovinke o medailu. Bola by prvá v ére samostatnosti v behu na lyžiach. 

Ušla mu o pol sekundy. Ivan Bátory mal tri pódiové umiestnenia vo Svetovom pohári. Alena Procházková vybojovala medzi elitou jedno víťazstvo a Ivan Hudač sa vypracoval na jedného z najlepších svetových trénerov. Trénoval olympijských šampiónov a medailistov z MS.

Slovensko veľmocou v behu na lyžiach nikdy nebolo, ale na pretekoch Svetového pohára Slováci v minulosti nechýbali, pravidelne bodovali a umiestňovali sa v najlepšej desiatke. 

Teraz prechádza bežecké lyžovanie veľkou generačnou výmenou. Do novej sezóny vstupujú v reprezentačných tímoch len juniori. 

Ešte tento rok vo februári na zimných olympijských hrách v Pekingu reprezentovali Ján Koristek, Peter Mlynár, Alena Procházková a Barbora Klementová. 

Následne všetci s kariérou na najvyššej úrovni prakticky skončili. 

„Oslovili sme všetkých reprezentantov, nemali záujem pokračovať. Družstvo sa tak formovalo z juniorky. Začíname prakticky od nuly. Musíme pretočiť fokus na mládežnícke súťaže, ktoré potrebujeme konsolidovať,“ hovorí generálny sekretár Zväzu slovenského lyžovania Radovan Cagala. 

Svetový pohár bez Slovákov

Aktuálne nemá nik zo slovenských reprezentantov splnenú kvótu na štart vo Svetovom pohári a otázny je aj štart na seniorských majstrovstvách sveta v Planici. Najstarším reprezentantom je 22-ročný Andrej Renda. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Beh na lyžiach»Viedol nórsku reprezentáciu, teraz pomáha nádejnému Slovákovi