Bátory nevylúčil, že po olympiáde ukončí kariéru

SITA|7. aug 2009 o 14:15

Už dlhé roky drží slovenské mužské bežecké lyžovanie nad vodou dvojica Ivan Bátory a Martin Bajčičák.

ŠTRBSKÉ PLESO.

Okrem nich dvoch zatiaľ žiadny ďalší bežec nedokázal bodovať vo Svetovom pohári. Aj im však roky pribúdajú. Ivan Bátory v máji oslávil 34. narodeniny, Martin Bajčičák je iba o 13 mesiacov mladší. Obaja by mali byť ťahúňmi slovenského tímu aj na budúcoročnej olympiáde v kanadskom Vancouveri.

Ivan Bátory doteraz štartoval na štyroch zimných olympijských hrách a ôsmich majstrovstvách sveta. V Turíne 2006 sa spoločne s Martinom Bajčičákom postarali v tímšprinte dvojíc o vyrovnanie historicky najlepšieho výsledku slovenských bežcov na lyžiach pod piatimi kruhmi, keď obsadili ôsme miesto. V pretekoch Svetového pohára sa trikrát dostal na pódium pre medailistov, zakaždým sa postavil na tretí stupienok, celkovo 24-krát figuroval vo výsledkovej listine v desiatke najlepších.

"Je čas myslieť aj na ukončenie kariéry," bez emócií a maximálne racionálne nahlas zauvažoval rodák z Liptova. "Vancouver bude určite moja posledná olympiáda, ťahať to ďalšie štyri roky určite nebudem. Uvedomujem si, že mám už svoje roky. Otázne je iba to, či to ´zabalím´ úplne, alebo až po majstrovstvách sveta v Osle v roku 2011. Všetko bude záležať od výsledkov, aké dosiahnem. Po olympiáde sa rozhodnem. Nechcem teraz robiť žiadne záväzné vyhlásenia. Len sa reálne pozerám do budúcnosti," pokračoval jeden z najúspešnejších slovenských bežcov na lyžiach.

Vo vrcholovom športe je už od ZOH 1994 v Lillehammeri, kde bolo jeho najlepším výsledkom 34. miesto v stíhacích pretekoch. Z MS je jeho maximom šiesta priečka v behu na 15 km klasickou technikou z roku 2003 v talianskom Val di Fiemme. V uplynulých dvoch sezónach sa mu však veľmi nedarilo.

"Možno prídu také výsledky, že znovu dostanem chuť na tú obrovskú drinu. Všetko záleží na fyzickej i psychickej pohode. Začínam si uvedomovať, že život ide veľmi rýchlo. Som otcom dvoch detí, chcem byť aj s nimi. V mojom veku sa už menia hodnoty. Chcel by som si nájsť zamestnanie, ktoré by ma napĺňalo. Už viac ako pätnásť rokov pendlujem po svete hore dole. Cítim únavu. Išiel som do tohto nádherného športu s tým, že musím niečo obetovať. Opakujem, všetko ostáva otvorené," zakončil Ivan Bátory.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Bátory nevylúčil, že po olympiáde ukončí kariéru