Historicky prvý titul či víťazný hetrik? Začína sa finále basketbalovej extraligy

Piešťanské Čajky - MBK Ružomberok
Piešťanské Čajky - MBK Ružomberok (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)
TASR|16. apr 2021 o 15:40

Finále sa hrá na tri víťazné zápasy.

BRATISLAVA. Basketbalistky Ružomberka sa pokúsia skompletizovať majstrovský hetrik v Niké extralige žien, Piešťanské Čajky by naopak radi premenili piatu finálovú účasť na historicky prvý titul.

Finálová séria sezóny 2020/2021 odštartuje v sobotu 17. apríla o 18.00 h na Liptove.

Do súboja o trofej pre víťaza sa podľa očakávania dostali tímy s najlepšou zápasovou bilanciou v ročníku. Ani jeden z nich však prednedávnom nezískal Slovenský pohár. O to väčšiu motiváciu majú pri snahe vybojovať si najcennejšiu trofej.

Kačmarik: Rozhodujúce bude zdravie

Zápasy Ružomberka s Piešťanmi navyše v posledných rokoch sprevádza silná športová rivalita.

Oba tímy postúpili do finále najkratšou možnou cestou. Ružomberok má ako víťaz nadstavbovej skupiny o 1.-4. miesto na úvod výhodu domáceho prostredia, v play off vyradil v štvrťfinále ŠKBD Spišská Nová Ves 2:0 na zápasy a v semifinále BK ŠKP 08 Banská Bystrica 3:0 na zápasy.

Program finále Niké extraligy žien (hrá sa na 3 víťazné zápasy):

  • sobota 17. apríla o 18.00 h: MBK Ružomberok - Piešťanské Čajky
  • streda 21. apríla o 18.00 h: Piešťanské Čajky - MBK Ružomberok
  • sobota 24. apríla o 17.00 h: MBK Ružomberok - Piešťanské Čajky
  • streda 28. apríla o 18.00 h: Piešťanské Čajky - MBK Ružomberok
  • sobota 1. mája o 17.00 h: MBK Ružomberok - Piešťanské Čajky

Zverenkyne trénera Juraja Suju mali desať dní na to, aby sa pripravil na boj o zlato. "Využili sme to najlepšie, ako sme vedeli. Počas víkendu sme si oddýchli, dali sme sa určitým spôsobom zdravotne dokopy a v tradičnom päťdňovom cykle trénujeme pred finále. Sme radi, že trénujeme kompletní, to je asi to najdôležitejšie," povedal pre TASR kouč Ružomberka.

Piešťany na úvod play off nemali výraznejšie problémy s BK ŠK UMB Banská Bystrica (2:0 na zápasy), v semifinále nečakane hladko prešli cez Young Angels Košice (3:0 na zápasy). Tiež si tak vybojovali rovnaký počet dní na prípravu pred finálovou sériou.

"Po spečatení postupu do finále sme na druhý deň regenerovali. Počas víkendu mali dievčatá voľno a od pondelka sme začali zodpovednú prípravu na finálového súpera z Ružomberka," prezradil tréner Čajok Tomáš Kačmarik.

Bilancia zo vzájomných zápasov hovorí v tomto ročníku pre Piešťany, svojho finálového súpera zdolali dvakrát (65:64, 70:55) a len v jednom prípade prehrali (65:75).

V nadstavbovej skupine mali odohrať ešte jeden duel, ten však pre koronavírus skontumovali výsledkom 20:0 pre Ružomberok.

"Keď má Ružomberok všetky hráčky zdravotne v poriadku, tak majú slušnú rotáciu. Sú veľmi nebezpečné z vymedzeného územia i z perimetra. Majú skúsených trénerov, ktorí hráčky dokážu určite dobre pripraviť na finálovú sériu.

O historických úspechoch tohto klubu netreba zvlášť hovoriť a taktiež v posledných dvoch rokoch získali majstrovský titul. Náš klub bol síce viackrát vo finále, ale ešte ani v jednom prípade nevyhral finálový zápas.

Z môjho pohľadu budú rozhodujúcimi faktormi tejto série zdravie, celková bojovnosť a schopnosť zvládať ťažké okamihy, ktoré určite nastanú. Veľmi dôležitá bude aj určitá miera šťastia," vyjadril sa Kačmarik.

Tréner Ružomberka: Piešťany majú najsilnejšiu zostavu

Ružomberok má šancu skompletizovať majstrovský hetrik a do svojej zbierky pridať už historicky štrnáste zlato, čím by sa opäť o čosi viac priblížil najúspešnejšiemu tímu Niké Extraligy žien - Good Angels Košice (na konte má 15 majstrovských titulov).

"Piešťany majú asi najsilnejšiu zostavu v našej lige. Majú silné individuality, to je asi ich najväčší tromf. V základnej päťke má každá hráčka na našu ligu svoju kvalitu. Je veľmi ťažké proti nim hrať," ocenil kvality súpera tréner Suja.

Ružomberok si dá s Piešťanmi finálové repete opäť po dvoch rokoch, tieto tímy obsadili prvé dve priečky aj v predčasne skončenom predchádzajúcom ročníku, za ktoré im boli udelené aj cenné kovy (Ružomberku zlato, Piešťanom striebro).

Finále Niké extraligy žien sa hrá na tri víťazné zápasy, meno víťaza sezóny 2020/2021 spoznáme najneskôr v sobotu 1. mája.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Historicky prvý titul či víťazný hetrik? Začína sa finále basketbalovej extraligy