Amatérske chyby rozhodcov na ME. Turecko sa vyhráža FIBA odchodom

Tréner Litvy Kazys Maksvytis a tréner Nemecka Gordon Herbert
Tréner Litvy Kazys Maksvytis a tréner Nemecka Gordon Herbert (Autor: reprofoto EuroBasket 2022)
Martin Kozinka|5. sep 2022 o 13:35

Počas štvrtého dňa ME v basketbale sa udialo niekoľko netradičných momentov.

BRATISLAVA. Basketbalistu tímu NBA Philadelphia 76ers a reprezentanta Turecka Furkana Korkmaza vylúčili v zápase s Gruzínskom na EuroBaskete.

Zástupcovia tureckého tímu po zápase prezradili, že Korkmaza napadli na chodbe pred šatňami Tbilisi Areny a žiadajú potrestanie tých, ktorí v tom mali prsty.

Ak nepríde trest zo strany FIBA pre gruzínsky tím, Turci zvažujú opustenie turnaja.

Viceprezident tureckej basketbalovej federácie a bývalý hráč Omer Onan opísal incident. 

„Zatiaľ čo Furkan Korkmaz kráčal po chodbe do šatní s naším trénerom, hráči Gruzínska, ktorí ani neboli na zápasovej súpiske, ho napadli spolu s vyradeným hráčom (red. poznámka: Duda Sanadze) a políciou. 

Nemalo by dôjsť k útoku na hráča, ktorý ide do šatne. Na konci zápasu nás tridsať policajtov po jednom tlačilo do bitky. Zavolal som funkcionárom FIBA. Nech nikto neklame sám seba alebo si nemyslí, že sme hlúpi.

Žiadame, aby nám priniesli všetky kamerové záznamy z chodby, minútu po minúte bez toho, aby na nich niečo chýbalo. Ak k nám tie zábery neprídu, odídeme z tohto turnaja,” povedal Onan v oficiálnom stanovisku.

Na pozápasovej tlačovej konferencie sa zúčastnil asistent trénera Hakan Demir. Hlavný tréner Ergin Ataman bol zo zápasu rovnako ako Korkmaz vyhodený. 

Bol to veľký škandál, vravel Demir

Treba však k celej situácii dodať fakt, že práve Korkmaz pri odchode z palubovky ukazoval gruzínskym hráčom, aby za ním prišli do šatne.

„Dnes nás gruzínski hráči a niektorí ochrankári na chodbe nerešpektovali. Prišli sme sem hrať basketbal, nie pre niečo iné. 

Všetko by teda malo zostať na palubovke, no bohužiaľ, mimo nej sa odohral veľký škandál. Takéto veci sa k športovému duchu nehodia. Dnes sa mal hrať basketbalový zápas, ale bohužiaľ to, čo sa stalo, presahovalo rámec basketbalu. 

Máme pred sebou ešte dva zápasy v Gruzínsku, a žiaľ to, čo sa dnes stalo v kuloároch, bolo proti duchu tohto športu. Očakávali sme iné zaobchádzanie, no žiaľ, nestalo sa tak,” povedal na tlačovej konferencii Hakan Demir.

Okrem iného Turecko protestuje aj proti výsledku zápasu. Počas hádky Korkmaza so Sanadzem z časomeru ubehlo 22 sekúnd, pričom rozhodca hru prerušil. 

Pred odpískaním ukazoval časomer čas 4:48 do konca poslednej štvrtiny, po potýčke to bolo zrazu 4:26. 

„Dnes sa hralo o 22 sekúnd menej. Skutočnosť, že to nie je len jedna alebo dve sekundy, ale 22, nás núti myslieť si, že situácia nie je len náhodnou chybou kompetentných. 

Týmto sa budeme riadiť aj my. Prišli sme do Gruzínska v očakávaní, že budeme v sesterskej krajine. Áno, medzi hráčmi bolo dnes na ihrisku napätie, ale nemôžeme akceptovať to, čo sa stalo potom. 

Hráči môžu mať medzi sebou napätie na ihrisku, ale mimo ihriska sú kamaráti. Je veľmi smutné, že do incidentu bola zapletená aj ochranka.

Samozrejme, Gruzínsko vyhralo zápas, aj ja im blahoželám, ale o to nejde. Skutočne dôležité je to, čo sa deje na chodbách,” dodal Demir.

Litva doplatila na rozhodcov

Počas tretej štvrtiny nedeľňajšieho zápasu Litvy s Nemeckom v Kolíne nad Rýnom, litovskú hviezdu Jonasa Valančiunasa faulovali. Nemecký tím už mal v štvrtine viac než päť faulov a tak nasledovali trestné hody. 

Niekoľko sekúnd po faule a ešte pred hádzaním trestných hodov dostal hlavný tréner Nemecka Gordon Herbert technickú chybu, za ktorú sa udeľuje jeden trestný hod.

Podľa pravidiel FIBA sa trestný hod za technickú chybu musí vykonať ešte pred dvoma nariadenými trestnými hodmi za faul.

Valanciunas však strieľal iba dva trestné hody za riadny faul, pričom oba minul, loptu po druhom nepresnom pokuse doskočili Nemci a v zápase sa pokračovalo, akoby sa nič nestalo.

„Hovoríme o basketbale na najvyššej úrovni. Ako môžete zabudnúť nariadiť trestný hod po technickej chybe? Netuším. Rozhodcovia na strednej škole sú lepší ako tu,” nešetril slovami pred médiami Jonas Valančiunas.

Najprv boli do oficiálneho zápisu FIBA o stretnutí zaznamenali tri nepremenené trestné hody. Neskôr vynechaný trestný hod za technickú chybu zmazali.

Instagramový účet basketnews.it uverejnil fotku talianskeho rozhodcu Manuela Mazzoniho, ako odpískal technickú chybu.

Marius Grigonis potvrdil, že rozhodcovia si chybu priznali, ale zmena v skóre pravdepodobne už nenastane.

"No a čo? Stálo nás to možno víťazstvo. Teraz pôjdu domov a to je všetko," povedal Grigonis po zápase.

Najzaujímavejšie na tom celom je to, že rozhodcovia chceli ‘zabudnutý’ trestný hod udeliť po konci zápasu. 

“Rozhodcovia od nás chceli, aby sme trestný hod hádzali po zápase, ale Nemci začali protestovať a rozhodcovia sa zľakli,” citoval litovského trénera Maksvytisa redaktor BasketNews.com Jonas Miklovas. 

V zápase sme boli svedkami dvoch predĺžení. Litovskí basketbalisti doplatili na úvodnú chybu v riadnom hracom čase, na ďalšiu chybu doplatili už Nemci v predĺžení. 

Do jeho konca ostávalo na časomere iba 6,2 sekundy. Marius Grigonis sa rútil na kôš, pričom sa mu do cesty postavil nemecký hráč Nils Giffey. 

Z prvého pohľadu sa situácia zdala ako faul na Grigonisa, keďže sa Giffey mierne posunul pri clone do strany. Z opakovaného záberu bolo vidieť, že pohyb do strany neprišiel a faul bol odpískaný správne. Viac menej správne. 

Útočný faul odpískaný bol, ale Grigonis počas kontaktu so súperom loptu z rúk pustil, čo znamená, že Litva už loptu vo svojej moci nemala a tak mali byť nariadené Nemecku dva trestné hody a nie držanie lopty. 

Ak by sa Giffey pri clone telom pohol do strany, bol by z toho jeho faul v clone na Grigonisa. Giffey však zostal stáť na mieste a tým pádom bol Grigonis hráčom, ktorý sa cez neho nedovolene prerazil a rozhodcovia tak správne odpískali útočný faul.

Litovský basketbalista ale stihol loptu pustiť z rúk ešte pred kontaktom. Tým pádom mali byť podľa pravidiel nariadené dva trestné hody pre Nemecko a nie rozohrávka zo strany.

Pre nie najlepšie vzťahy FIBA s EuroLigou prišli medzinárodné turnaje o množstvo dobrých rozhodcov. Toto sú následky.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Amatérske chyby rozhodcov na ME. Turecko sa vyhráža FIBA odchodom