Napriek zákazu odišiel do Ruska. Vylúčili ho z reprezentácie

Thomas Heurtel.
Thomas Heurtel. (Autor: FIBA)
Martin Kozinka|2. nov 2022 o 17:25

Kontroverzný Francúz si národný dres už neoblečie.

BRATISLAVA. Iba tri dni po skončení ME v basketbale 2022 sa francúzsky strieborný medailista Thomas Heurtel rozhodol zmeniť pôsobisko. Od novej sezóny oblieka dres ruského Zenitu Petrohrad.

Pred začiatkom EuroBasketu Francúzska basketbalová federácia (FFBB) potvrdila, že hráči, ktorí budú obliekať dresy ruských alebo bieloruských tímov, nebudú môcť reprezentovať krajinu na medzinárodných turnajoch.

Prezident federácie Jean-Pierre Siutat po viac ako mesiaci od prestupu vo vyhlásení, ktoré priniesol L'Equipe, potvrdil, že Thomas Heurtel sa do zostavy národného tímu v blízkej budúcnosti nevráti.

Môžeme diskutovať o tých, ktorí už v Rusku pôsobili a certifikát nepodpísali (Livio Jean-Charles v CSKA Moskva a Louis Labeyrie v UNICS Kazaň),” narážal Siutat na vyhlásenie, ktoré podpísali francúzski basketbalisti.

Podpísali ho všetci reprezentanti pred začiatkom ME v basketbale 2022. Hráči, ktorí sa pod neho podpísali, sa tak zaviazali, že nebudú obliekať dres “Les Bleus”, pokiaľ pôsobia v Rusku.

Medzi vlastnoručne podpísaných patril aj 33-ročný Thomas Heurtel.

Thomas Heurtel po víťazstve nad Tureckom v osemfinále ME v basketbale 2022.
Thomas Heurtel po víťazstve nad Tureckom v osemfinále ME v basketbale 2022. (Autor: FIBA)

Pokiaľ ide ale o Thomasa, ktorému sme jasne vysvetlili, ako veci fungujú, nedodržal svoj záväzok. Pre mňa je dnes hráčom, ktorého považujem, že s národným tímom nebude. Je to jeho koniec,“ povedal Jean-Pierre Siutat.

Heurtel, Labeyrie a Jean-Charles boli vyradení zo zoznamu hráčov francúzskeho národného tímu.

Vyhlásenie prezidenta FFBB prišlo tri týždne po tom, čo Heurtel na sociálnej sieti instagram zverejnil správu, v ktorej prezradil, že ho nezaujíma názor ostatných.

„Len aby som dal vedieť všetkým ľuďom, ktorí mi posielajú správy alebo píšu komentáre kritizujúce moje rozhodnutie odísť do Ruska - je mi to jedno,” napísal Heurtel. 

Záverečnú časť v skutočnosti napísal v preklade vulgárnym spôsobom - “mám to v ****”.

„Takže sa neľutujte a prestaňte s tým strácať čas. A prosím, kúpte si konečne vlastný život. Vopred ďakujem,“ dodal Heurtel v správe.

Po siedmich ligových kolách je Zenit na tretej priečke v tabuľke ruskej najvyššej basketbalovej súťaže. Heurtel pridáva v priemere 9,4 bodu a 7,7 asistencie na zápas, vďaka čomu je druhý najlepší hráč v lige v tejto štatistike.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Napriek zákazu odišiel do Ruska. Vylúčili ho z reprezentácie