Dočkáme sa európskej elity? Slovensko chce spoluorganizovať dva basketbalové šampionáty

Momentka z prípravného basketbalového zápasu Slovensko - Portugalsko
Momentka z prípravného basketbalového zápasu Slovensko - Portugalsko (Autor: TASR)
SITA|17. sep 2024 o 14:36

V ére samostatnosti sa na Slovensku ešte nekonali súboje ME v basketbale, medzi mužmi ani medzi ženami.

BRATISLAVA. Slovensko by sa v roku 2027 mohlo spolupodieľať na organizácie majstrovstiev Európy basketbalistiek.

Slovenská basketbalová asociácia (SBA) to potvrdila na svojom webe s dôvetkom, že o dva roky neskôr by sme mohli hostiť aj jednu zo skupín mužského kontinentálneho šampionátu.

V ére samostatnosti sa na Slovensku ešte nekonali súboje ME v basketbale, medzi mužmi ani medzi ženami. Už teraz je isté, že hlavnými organizátormi ME 2027 basketbalistiek budú Fínsko a Litva.

Medzinárodná basketbalová federácia FIBA Europe však uviedla, že existuje šancu, aby sa medzi hostiteľov skupín pridali aj tretia či dokonca štvrtá krajina. Okrem Slovenska majú medzi ženami záujem aj Švédsko a Belgicko.

"Po zvolení nového prezidenta asociácie Michala Ondruša a deklarácii Ministerstva cestovného ruchu a športu Slovenskej republiky o podpore organizácie významných medzinárodných podujatí sme vypracovali v basketbale stratégiu do roku 2029.

Prvým krokom je organizácia mládežníckeho Eurobasketu a druhým kandidatúra na usporiadanie jednej skupiny majstrovstiev Európy žien 2027. Pomohlo nám, že FIBA na rok 2027 potvrdila formát so štyrmi hostiteľmi v skupinovej časti,“ vysvetlil generálny sekretár SBA Andrej Kuffa na webe asociácie.

Ďalšie dve krajiny, ktoré sa budú podieľať na organizácii ME 2027, FIBA Europe oznámi už v novembri. "Ohlasy z FIBA sú dobré. Pozitívne vnímajú našu aktivitu a snahu o spoluorganizáciu. Pozitívne ohlasy prichádzajú aj zvnútra basketbalového hnutia na Slovensku,“ doplnil Kuffa.

SBA by na uvedený turnaj chcela využiť vynovenú Športovú halu Pasienky v Bratislave. "Niektoré požiadavky FIBA sú splnené s prižmúrenými očami. Keď sme však túto možnosť prezentovali pred FIBA, dostali sme spätnú väzbu, že by nemali problém najmä vzhľadom na vnútorné vybavenie haly počas samotného zápasu.

Vznikom ministerstva športu máme deklarovanú podporu minimálne pre Eurobasket mládeže a práve Eurobasket žien. Sú aj plány na budovanie minimálne jednej multifunkčnej haly v Bratislave,“ poznamenal generálny sekretár SBA.

SBA zároveň prekvapila túžbou patriť medzi hostiteľov ME 2029 basketbalistov. "V rámci stratégie SBA je organizácia jednej skupiny Eurobasketu mužov náš tajný sen. Zrealizovať ho bude veľmi náročné, keďže o usporiadanie mužských majstrovstiev Európy má tradične záujem takmer polovica európskych krajín,“ poznamenal Kuffa.

V tomto prípade by do úvahy pripadal Zimný štadión Ondreja Nepelu v Bratislave. "Aréna je kapacitou vyhovujúca na organizáciu Eurobasketu mužov, akurát je potrebné mať organizáciu pridelenú zo strany FIBA, čo je veľmi náročné. Najmä z dôvodu našej reprezentácie, ktorá sa na záverečný turnaj v ére samostatnosti zatiaľ neprebojovala,“ dodal.

Vízia SBA je tiež usporiadanie majstrovstiev Európy chlapcov do 16 rokov v roku 2026. "Cez organizáciu vrcholových podujatí vieme najlepšie propagovať basketbal na Slovensku,“ uzavrel Kuffa.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Dočkáme sa európskej elity? Slovensko chce spoluorganizovať dva basketbalové šampionáty