Dončič je basketbalový Picasso. Dal 73 bodov, v niečom prekonal Wilta a Kobeho

Luka Dončič zaznamenal v zápase NBA 73 bodov.
Luka Dončič zaznamenal v zápase NBA 73 bodov. (Autor: Instagram - lukadoncic, SITA/AP)
Martin Kozinka|27. jan 2024 o 14:00

Prečo je výkon Dončiča proti Atlante znamenitejší ako stobodový zápas Wilta Chamberlaina?

BRATISLAVA. Žiaden Európan nedal v jednom zápase NBA viac bodov. V celej histórii dali v jednom dueli viac bodov iba dvaja muži – Wilt Chamberlain a Kobe Bryant.

„Tieto mená sú jedinečné. Je to pre mňa neuveriteľné, cítim sa výnimočne byť súčasťou konverzácie s nimi,” okomentoval svoj nadľudský výkon Luka Dončič.

Basketbalista Dallasu Mavericks nastrieľal do koša Atlanty Hawks neuveriteľných 73 bodov.

Zaradil sa tak na štvrté miesto v počte strelených bodov v jednom zápase k Wiltovi Chamberlainovi a Davidovi Thompsonovi.

Najviac bodov jedného hráča v zápase NBA

Pozícia

Meno

Počet bodov

Rok

1.

Wilt Chamberlain

100

1962

2.

Kobe Bryant

81

2006

3.

Wilt Chamberlain

78

1961

4.

Luka Dončič

73

2024

Wilt Chamberlain

73

1962

Wilt Chamberlain

73

1962

David Thompson

73

1978

8.

Wilt Chamberlain

72

1962

9.

Elgin Baylor

71

1960

David Robinson

71

1994

Donovan Mitchell

71

2023

Damian Lillard

71

2023

Išlo o Dončičov životný výkon. Rekordov prelomil niekoľko. Žiaden hráč Dallasu nedal v histórii viac bodov v jednom stretnutí, niečo podobné sa nepodarilo ani legendárnemu Dirkovi Nowitzkému.

Išiel si svoju hru

Dončičov večer sa nezačal dobre: „Počas rozcvičky som minul mnoho striel,” priznal po stretnutí. Nakoniec sa ukázalo, že si to najlepšie nechal na zápas.

Už po prvej štvrtine mal na svojom konte osemnásť bodov, v druhej pridal ďalších dvadsaťtri. Do polčasovej prestávky tak šiel s vyrovnaným rekordom NBA - 41 strelených bodov v prvom polčase.

Luka Dončič (vpravo).
Luka Dončič (vpravo). (Autor: TASR/AP)

V druhom polčase pridal ďalších tridsaťdva bodov. Dončič tradične atakoval obruč, strieľal z diaľky po “step-backoch”, využíval akcie pick-n-roll so spoluhráčmi. 

Hráči Hawks si s ním nevedeli dať rady. Počas zápasu si ho v obrane vymieňali, každý z nich ale dostal od Slovinca sústo. „Len som si išiel svoje, viete, čokoľvek mi obrana dala,” vravel po zápase hráč Dallasu.

V závere sa ho snažili zdvojovať, ani to nepomohlo. Táto noc patrila len a len Dončičovi. „V druhom polčase ma neustále zdvojovali, tak som sa snažil vymyslieť nejaké útoky,” vysvetlil.

Časomiera ukazovala necelé tri minúty do konca stretnutia, keď premenil trojku, ktorá ho dostala na úroveň 70 bodov. Neskôr pridal ďalšiu, ňou ukončil svoju kariérnu noc.

Tréner ho prirovnáva k Picassovi

Okrem iného nezabudol na svoje ďalšie povinnosti. Pridal aj desať doskokov (najviac spomedzi všetkých hráčov na palubovke) a sedem asistencií.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Dončič je basketbalový Picasso. Dal 73 bodov, v niečom prekonal Wilta a Kobeho