Je ako starostlivý otec, tvrdí novinár. Na Slovensko príde aj talent predurčený pre NBA

Tréner Belgicka Dario Gjergja.
Tréner Belgicka Dario Gjergja. (Autor: Reuters)
Martin Kozinka|18. feb 2024 o 11:45

Rozhovor s belgickým novinárom pred kvalifikáciou na ME v basketbale 2025.

BRATISLAVA. Na slovenských basketbalistov čaká náročná skúška. Už budúci týždeň, 22. a 25. februára, odohrajú zápasy v kvalifikácii o ME 2025, ktoré budú hostiť štyri krajiny – Cyprus, Fínsko, Poľsko a Lotyšsko.

Začnú štvrtkovým zápasom proti Belgicku vo vynovenej hale v Bratislave na Pasienkoch, v nedeľu zasa nastúpia v Rige proti Lotyšsku. Slovenskí basketbalisti sa naposledy v „riadnej“ kvalifikácii predstavili v roku 2016, keď bojovali o postup na EuroBasket 2017. V štvorčlennej skupine vtedy obsadili nepostupové tretie miesto.

Ich prvý súper, Belgicko, je od roku 2011 tradičný účastník Eurobasketu. Belgickú reprezentáciu vedie rodák z chorvátskeho Zadaru Dario Gjergja, dobrý známy nášho reprezentačného kouča Aramisa Nagliča. Oboch si ako asistentov vybral na ME v basketbale v roku 2015 vtedajší tréner Chorvátska Velimir Perasović.

Pred prvým zápasom sme sa porozprávali s JÉRÔMEM BRYSOM, ktorý je novinár na voľnej nohe. Píše pre množstvo portálov, do novín a pomáha agentúram. Nezávislým novinárom je už pätnásť rokov, za tento čas sa špecializuje primárne na belgický basketbal.

Je basketbal v Belgicku populárny? Radí sa na tretiu priečku za futbal a cyklistiku?

Áno, myslím si, že môžeme zaradiť basketbal na tretie miesto medzi športy v Belgicku. Futbal a cyklistika sú jednoznačne dva top športy, no takmer rovnocenne sú za nimi basketbal, pozemný hokej a atletika.

Basketbal sa stáva čoraz dôležitejším vďaka skvelým výkonom “Belgických Mačiek”, belgického ženského národného basketbalového tímu, ktorý je majstrom Európy a môže počítať s hráčkami ako Emma Meessemanová, Julie Allemandová a Julie Vanloová. Trojkový basketbal tiež za posledné roky dopomohol popularite hry pod košmi.

Rekord návštevnosti

Belgická basketbalová reprezentácia žien odohrala 8. februára 2024 zápas proti USA na olympijskom kvalifikačnom turnaji žien 2024 v Antverpách. Tento duel sa zapísal do knihy rekordov vďaka najvyššej návšteve na ženskom kolektívnom športe v Belgicku. Duel s Američankami sledovalo 13 700 divákov.

Ako zvláda tréner Dario Gjergja trénovať Oostende v lige a reprezentáciu zároveň?

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Je ako starostlivý otec, tvrdí novinár. Na Slovensko príde aj talent predurčený pre NBA