06.08.2021 02:00
Deň 14
Tokio 2020
Koniec

Američania chcú zlato venovať Bryantovi. Oplatia Francúzom šokujúcu prehru?

Kevin Durant (vpravo) má byť ústrednou postavou vo finále USA - Francúzsko.
Kevin Durant (vpravo) má byť ústrednou postavou vo finále USA - Francúzsko. (Autor: TASR / AP)
Patrik Fotta|6. aug 2021 o 16:10

Dončičov čas ešte príde, vraví bývalý slovenský reprezentant.

„Bolo by jednoduché povedať, že zlato získajú Američania,“ povedal v rozhovore pre Sportnet bývalý slovenský reprezentant RICHARD LEŠKO, ktorý si ešte ako hráč zatrénoval s hviezdami NBA v tíme Chicago Bulls.

Americkí basketbalisti môžu získať štvrté olympijské zlato za sebou, celkovo šestnáste. Podľa Leška budú mať aj motiváciu navyše.

Najcennejší kov chcú na OH v Tokiu vybojovať pre Kobeho Bryanta, ktorý tragicky zahynul v januári minulého roka pri páde helikoptéry. Nehodu neprežilo deväť ľudí, vrátane Bryantovej 13-ročnej dcéry Gianny.

Kto je Richard Leško?

S basketbalom začal v rodných Košiciach. Už počas strednej školy odišiel do Ameriky, kde hrával univerzitnú súťaž NCAA za Illinois. Vďaka svojim výkonom si zaslúžil pozvánku do kempu Chicaga Bulls a nebol ďaleko od toho, aby si zahral v slávnej NBA.

Po návrate na Slovensko získal s Košicami majstrovský titul. Zahral si v najvyšších súťažiach aj v Česku či Maďarsku. Po skončení hráčskej kariéry bol asistentom a neskôr hlavným trénerom tímu KB Košice. V súčasnosti sa venuje trénovaniu mládeže v košickom tíme RIM Basket.

V úvodnom zápase skupiny na olympiáde Američania prehrali s Francúzskom. Odvtedy však predvádzajú suverénne výkony a vo finále budú veľkým favoritom na zisk zlata. Potrebovali zo začiatku nájsť správny rytmus? 

U Američanov je to pred každou olympiádou podobný proces. Pozvú veľa hráčov, z ktorých viacerí odmietnu, a tak musia skladať neustále prakticky nové družstvo.

Nie je tam taká kontinuita ako napríklad v európskych družstvách. Podobne aj Austrália hrá už dlhšie pokope. Američanom vždy chvíľu trvá, kým sa zohrajú.

Richard Leško ako tréner KB Košice.
Richard Leško ako tréner KB Košice. (Autor: Korzár/Judita Čermáková)


Môžete mať dvanásť Durantov, ale stále budú potrebovať nejaký čas, kým im to spolu začne klapať. Svedčia o tom aj prehry v príprave s Nigériou a Austráliou.

Zároveň aj prehra s Francúzmi už na OH. Bolo však vidieť, že chémia sa postupne každým zápasom na turnaji zlepšovala. Hráči si našli svoje miesto v systéme.

Čo je najväčšia zbraň amerického tímu odhliadnuc od Kevina Duranta?

Z fyzickej stránky sú asi najlepšie pripraveným tímom na svete. Konkurovať im dokážu zrejme len Austrálčania a Francúzi. Zároveň dokážu každú prehru alebo momentálny neúspech hodiť za hlavu, akoby sa nič nedialo.

Veria si a idú si za svojim cieľom. Popri Durantovi sa vyšvihli aj ďalší chlapci, ktorí to vedia potiahnuť. Či už je to Tatum alebo LaVine.

Obaja sa zhostili svojich úloh výborne. Dokonca zatienili aj hviezdy ako Lillard či Middleton. V americkom tíme je však každý jeden hráč schopný na seba prevziať zodpovednosť v kľúčových momentoch.

V semifinále prehrávali americkí basketbalisti s Austráliou už o 15 bodov. Napokon dokázali vývoj otočiť a zvíťazili jednoznačne 97:78. Čo tento zápas Američanom ukázal?

Austrália hrala takmer bezchybne a padali im dôležité strely. Amerika nehrala dobre v obrane a keďže sa im nedarilo ani v útoku vzniklo z toho 15-bodové manko.

Potom zápas v priebehu piatich minút otočili. Rozhodli ich individuálne schopnosti a obrovské sebavedomie. Keď sa raz naštartujú je nemožné ich zastaviť.

Čo musia Francúzi vo finále urobiť, aby Američanom znepríjemnili cestu za trinástym zlatom z OH?

Recept pre Francúzov proti Američanom je veľmi jednoduchý. Stačí, keď si pozrú zápas zo skupiny a pokúsia sa to napodobniť. Hráči sa medzi sebou dokonale poznajú. Francúzi majú šancu vtedy, ak zahrajú bezchybný zápas.

Tiež sa musia vyrovnať energiou Američanom celých 40 minút. Z fyzickej stránky na to majú, otázne je, či sú na tom tak dobre aj mentálne.

Aký priebeh by mohol mať finálový súboj?

Je jednoduché povedať, že finále vyhrajú Američania. Asi každému je jasné, že si to nechcú nechať ujsť. Majú zároveň extra motiváciu navyše. Zlato chcú venovať zosnulému Kobemu Bryantovi. 

Na rovinu poviem, viac by som víťazstvo doprial Francúzom aj preto, aby už niekto zastavil americkú dominanciu na OH. Samozrejme rozdielovou osobnosťou bude Durant. Potiahne Američanov vtedy, keď to najviac potrebujú.

V súčasnej forme je nezastaviteľný. Hráča takejto úrovne ostatné tímy nemajú. Možno sa mu ako-tak vyrovná Slovinec Dončič, ktorý však nemá tak kvalitné družstvo okolo seba ako má Durant.

V boji o bronz sa stretnú Austrália a Slovinsko. Bude sa z medaily tešiť partia okolo Dončiča, ktorý predvádza na turnaji fantastické výkony alebo sa konečne podarí cenný kov vybojovať Austrálčanom?

Priznám sa, že absolútne obdivujem Dončiča, ktorý robí fantastické meno Európanom v NBA. Na druhej strane by som bronz viac doprial Austrálčanom.

Veľmi dlho sa už snažia o medailu na OH. Celkovo pre ich šport je olympiáda veľká vec. Myslím si, že Dončičov čas ešte príde, keďže je stále veľmi mladý (22 rokov, pozn. red.). Bude to určite zaujímavý zápas.

Dá sa očakávať podobne vyrovnaný zápas ako sme mohli vidieť v semifinále Francúzska so Slovinskom?

Slovinci prekvapili všetkých tým, kam sa na turnaji dostali. Neboli dokonca ďaleko ani k výhre nad Francúzskom, čo by bolo fenomenálne. Bude veľa záležať od toho, či Dončič nastúpi a v akom stave, keďže v semifinále si zranil zápästie.

Osobne si myslím, že už Austrália prelomí medailovú kliatbu z predošlých olympiád. Navyše majú skúsenejší tím a z môjho pohľadu sú aj hladnejší po úspechu.

Ako hráč ste niekoľko sezón strávili aj v českej najvyššej súťaži. Obliekali ste dres Svitavy a Prostějova. Ako ste vnímali výkony českej reprezentácie, ktorá sa tiež prebojovala na olympijský turnaj do Tokia?

Ja by som ich zhodnotil z dvoch pohľadov. Prvým je kvalifikácia a druhým je samotná účasť na olympiáde. Z môjho pohľadu totiž dosiahli najväčší úspech a vrchol formy, keď v kvalifikácii zdolali Kanadu v jej domácom prostredí. Navyše porazili silné Grécko pomerne jednoznačným rozdielom.

Zaostali Česi na olympiáde za očakávaniami alebo bolo ich účinkovanie v skupine reálnym odzrkadlením ich kvalít?

Hneď v úvodnom zápase boli proti Iránu v úlohe favorita, na čo nie sú zvyknutí. Jednoznačne nezvládli záver, hoci si víťazstvo udržali. Na postup potrebovali lepšie skóre. Práve to stratili v záverečnej štvrtine súboja s Iránom.

Následne ich čakal zápas s Francúzmi, ktorí majú výborne poskladaný a fyzicky pripravený tím. Česi im jednoznačne nestačili kondične a prehrali o 20 bodov. Aj najväčšia česká hviezda Tomáš Satoranský priznal, že sa aj so spoluhráčmi vybili už v kvalifikácii.

Proti Američanom ešte živili šancu na postup, ak by prehrali nižším rozdielom. Američania však zápas vôbec nepodcenili a išli naplno. Výsledkom bola prehra Čechov o 35 bodov. Na olympiáde teda žiaden zázrak nespravili, ale ani si neurobili hanbu. Úspech ale bol, že sa tam dostali cez veľmi náročnú kvalifikáciu, za čo im patrí obdiv.

Slovenské basketbalistky sa predstavili na OH v roku 2000 v Sydney, kde obsadili siedme miesto. Mužom sa doposiaľ na olympijský turnaj prebojovať nepodarilo. Čo je hlavnou príčinou?

Myslím si, že to súvisí s celkovým stavom slovenského športu. Nejde len o basketbal. Vidíme ústup z pozícií aj u ostatných kolektívnych športov. Jedným z dôvodov je aj veľmi malá členská základňa. Čechom sa to teraz výnimočne podarilo, ale je možné, že ďalších 10 až 15 rokov si na olympiáde nezahrajú.

Treba však povedať, že pracujú omnoho lepšie s mládežou a majú z čoho vyberať. Zároveň tam majú vzory, ku ktorým sa môžu upierať. Každý mladý rozohrávač v Česku vie, kto je Tomáš Satoranský a chcel by hrať v NBA tak, ako on. Toto nám zatiaľ chýba. Je otázne, kedy sa to zmení.

Môže byť pre Slovensko príkladom práve malá krajina akou je Slovinsko, ktoré má 2 milióny obyvateľov a v športe dosahuje výrazné úspechy?

Určite áno. Podobne sú na tom aj iné krajiny ako Dánsko či Fínsko alebo Litva. Slovinci ukazujú, že sa dá robiť šport aj v malej krajine. Museli by sa do toho viac vložiť kompetentní na vyšších miestach.

Každému je jasné, že šport na Slovensku potrebuje reformu. Nie je nemožné, aby sa mužská reprezentácia raz predstavila na OH, ale k tomu vedie dlhá a náročná cesta.

Letná olympiáda Tokio 2020 / 2021

Nachádzate sa tu:
Domov