Smútok strieda radosť. Prievidza napriek prehre postúpila a už pozná aj súperov

Basketbalisti BC Prievidza.
Basketbalisti BC Prievidza. (Autor: Vladimír Králik/BC Prievidza)
TASR|27. sep 2024 o 21:05 (aktualizované 28. sep 2024 o 00:35)

Prievidza prehrala na palubovke maďarského klubu o 20 bodov.

Európsky pohár FIBA - kvalifikácia, odveta

Alba Fehérvár - BC Prievidza 104:84 (59:45)

Najviac bodov Fehérváru: Thomas 28, Nichols 24, Vojvoda 18

Zostava Prievidze: Jordan 21, Jackson a Smith po 16, Dean 13, Krestinin 4 (Hlivák 10, Mrviš 3, Raitanen 1, Bolek 0)

Rozhodovali: Aunkrogers (Lot.), Pešič (Srb.), Jurčevič (Chor.)

TH: 17/14 – 27/20, fauly: 23 - 20, trojky: 14 - 12

štvrtiny: 31:31, 28:14, 27:16, 18:23

/prvý zápas 85:102, postupuje Fehérvár/

SZÉKESFEHÉRVÁR. Basketbalisti BC Prievidza prehrali v odvetnom stretnutí kvalifikácie Európskeho pohára FIBA na palubovke Alby Fehérvár 84:104.

Na základe celkového skóre (prvý zápas 102:85 pre Prievidzu, pozn.) si priamy postup vybojoval maďarský klub, ale napokon sa mohli tešiť aj baníci.

Celkovo totiž boli v hre tri miestenky pre neúspešné tímy z kvalifikácie, v rámci ktorej sa hralo sedem dvojzápasov. Kľúčom k postupu bolo skóre z dvojzápasu, pričom postúpili 3 mužstvá s najnižšou bodovou stratou na súpera.

So skóre mínus 3 skončil Prievidza v tabuľke zdolaných tímov na 1. priečke pred belgickým Spirou Basket a ukrajinským BC Dnipro. 

Na jeseň sa Prievidza predstaví v skupine J, kde čaká slovenského zástupcu bulharský BC Balkan, gruzínske Kutaisi 2010 a španielske Bilbao. 

Fanúšikovia v Prievidzi sa tak môžu tešiť na ďalšie európske zápasy a účinkovanie svojho tímu v pohárovej Európe, kde sa predstaví po prvý raz od sezóny 2016/2017.

Priebeh zápasu Alba Fehérvár - BC Prievidza

I. polčas:

Odvetný kvalifikačný zápas o účasť v skupinovej fáze Európskeho pohára FIBA odštartoval vo veľkom a najmä ofenzívnom nasadení.

Alba sa pustila do stíhacej jazdy, lídrom v tomto smere bol Nichols. Prievidza sa vyrovnala s počiatočným tlakom a tiež bodovými šnúrami súpera, bez výraznejších komplikácií dokázala odpovedať a nepripúšťať dramatizáciu.

Plus jej pomohla nedisciplinovanosť Fehérváru, čo napokon prinieslo po prvej štvrtine vyrovnaný stav 31:31. V podobnom duchu pokračovala aj druhá časť, no v tomto úseku mali domáci basketbalisti jasne navrch.

Prievidza začala robiť chyby na oboch stranách palubovky a ich súper sa začal približovať k vysnenej méte, ktorá by znamenala postup.

Albe sa podarilo viesť aj o 16 bodov, ale napokon smečom uzatvoril prvý polčas Jordan a z prievidzského pohľadu upravil na 45:59.

II. polčas:

Domáci tím nadviazal na to, čo mu fungovalo v druhej štvrtine. Za Prievidzu zobral na seba zodpovednosť Jordan s Jacksonom, ale trio Thomas, Nichols a Vojvoda malo svoj deň.

Dôležitý moment prišiel v piatej minúte, keď sa Fehérvár dostal do stavu, že by z kvalifikačného dvojzápasu postúpil.

Prievidžania sa museli mentálne zdvihnúť a nájsť účinný recept, aby prípadné manko udržali na 16 a menej bodov, lenže pred poslednou 10-minútovkou prehrávali 61:86.

Záverečná štvrtina odštartovala bodovou šou Jacksona, ktorý držal prievidzské šance nažive. S ubúdajúcim časom rozhodoval každý bod, tentoraz sa hostia úspešne pustili do stíhacej jazdy.

Fehérvár si so šťastím potrebný rozdiel udržal, Prievidza musela počkať na výsledky z ostatných zápasov, či si tiež zahrá skupinu Európskeho pohár FIBA.

Hlasy po zápase

Saša Jankovič, tréner Prievidze: "Chcem poďakovať každému fanúšikovi, ktorý meral takúto dlhú cestu a prišiel nás sem podporiť. Som smutný, že výsledkovo sme sklamali, ale pre mňa to znamená veľa, že aj mňa podržali napriek takej veľkej šance, ktorú sme mali, keďže sme mali 17-bodový náskok z prvého zápasu.

Ako tréner môžem byť hrdý na to, že sme sa nerozpadli v ťažkých situáciách a vrátili sme sa na 16-18 bodov. Toto je pre nás všetkých niečo nové, nehrá sa na víťazstvo, ale na výsledok. Mrzí ma, že na konci neplatila trojka Jacksona, možno by sme hrali predĺženie."

Tomáš Mrviš, hráč Prievidze: "Škoda, že sme si to sami nevybojovali, ale stále sme v hre. To je pre nás veľký úspech. Mrzí nás to, lebo sme si na nich verili a pripravovali sme sa na nich. Ich sila však bola veľká."

C.J. Jackson, hráč Prievidze: "Alba si zaslúži všetko uznanie, nastúpila agresívne. Vedeli sme, že tak bude hrať na základe predchádzajúceho zápasu. Majú skvelý tím, dobrého trénera. Treba pochváliť aj našich trénerov a nás, snažili sme, čo to dalo. Je ťažké takto prehrať."

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Smútok strieda radosť. Prievidza napriek prehre postúpila a už pozná aj súperov