Kedysi bol hviezdou NBA, teraz chce pomôcť uväznenej Grinerovej

Hviezdna zostava Chicaga Bulls z roku 1998. Zľava Dennis Rodman, Scottie Pippen, Michael Jordan, Ron Harper a Toni Kukoc.
Hviezdna zostava Chicaga Bulls z roku 1998. Zľava Dennis Rodman, Scottie Pippen, Michael Jordan, Ron Harper a Toni Kukoc. (Autor: Reuters)
TASR|22. aug 2022 o 12:15

Dennis Rodman by mal ísť do Ruska ešte tento týždeň.

WASHINGTON. Bývalý americký basketbalista Dennis Rodman plánuje cestu do Ruska v snahe dosiahnuť prepustenie uväznenej basketbalistky Brittney Grinerovej, informovala NBC News. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Americkú hráčku WNBA moskovský súd začiatkom augusta odsúdil na deväť rokov za drogové obvinenie.

"Dostal som povolenie ísť do Ruska pomôcť tomuto dievčaťu," povedal Rodman pre NBC. "Vynasnažím sa ísť tam tento týždeň," dodal bez uvedenia podrobností.

Podľa vysokopostaveného predstaviteľa administratívy prezidenta Joea Bidena "je to verejná informácia, že administratíva urobila Rusom významnú ponuku a čokoľvek než ďalšie vyjednávanie prostredníctvom zavedeného kanálu pravdepodobne skomplikuje snahy o (jej) prepustenie."

Existenciu špeciálneho komunikačného kanála medzi oboma prezidentmi dávnejšie potvrdil ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, podľa ktorého napriek "niektorým verejným vyhláseniam je stále funkčný".

Dvojnásobnú zlatú olympijskú medailistku v basketbale a víťazku WNBA Grinerovú zatkli vo februári na moskovskom letisku.

Dôvodom bolo to, že mala pri sebe malé množstvo konopného oleja. V Rusku dlhé roky hrávala za profesionálny tím Jekaterinburgu.

Od jej zatknutia Moskva a Washington rokovali o možnej výmene väzňov, a to aj napriek ruskej intervencii na Ukrajine.

Rodman sa v minulosti pokúsil neortodoxným spôsobom zasiahnuť do geopolitiky. Podľa vlastných slov pomohol pripraviť základy pre stretnutie Donalda Trumpa a vodcu KĽDR Kim Čong-una v Singapure v roku 2018.

Biely dom však poprel, že by bol mal v tomto smere nejakú oficiálnu úlohu.

Rodman sa vyjadroval pozitívne aj o ruskom prezidentovi. V roku 2014 po osobnom stretnutí v Moskve povedal, že šéf Kremľa je "v skutočnosti cool".

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Kedysi bol hviezdou NBA, teraz chce pomôcť uväznenej Grinerovej