Ázijská kvalifikačná aféra pred Športový arbitrážny súd

SITA|13. feb 2008 o 12:20

TOKIO 13. februára (SITA, AFP) - Spor medzi Ázijskou a Medzinárodnou hádzanárskou federáciou ohľadom kontroverzného priebehu turnajov kvalifikácie na pekinské olympijské hry bude mať so súhlasom oboch ...

TOKIO 13. februára (SITA, AFP) - Spor medzi Ázijskou a Medzinárodnou hádzanárskou federáciou ohľadom kontroverzného priebehu turnajov kvalifikácie na pekinské olympijské hry bude mať so súhlasom oboch strán dohru na Športovom arbitrážnom súde v Lausanne. Prezident vrcholného svetového orgánu IHF Hassan Moustafa sa v nedeľu stretol v Lausanne so svojím náprotivkom z Ázijskej hádzanárskej federácie (AHF) - kuvajtským princom Šejkom Ahmadom Al-Fahadom Al-Sabahom a obaja lídri sa dohodli, že spor vyrieši arbitráž. "Myslím si, že je to správne riešenie. Takto to už ďalej nemohlo pokračovať," komentoval Moustafa. Jeho IHF v decembri nariadila opakovať zápasy ázijskej kvalifikácie na základe protestu Japonska a Kórejskej republiky, ktorých zástupcovia vyjadrili nespokojnosť so spôsobom, akým rozhodcovia pomohli k postupu na OH tímom Kuvajtu a Kazachstanu.

Kvalifikačné stretnutia mužov aj žien sa uskutočnili v septembri, ale pôvodne delegovaných nemeckých rozhodcov na poslednú chvíľu nahradili arbitri z Japonska a Iránu, ktorých určila práve AHF, a súboje mali škandalózny priebeh. Okrem mužských a ženských reprezentácii Japonska a Kórejskej republiky sa mali zúčastniť na opakovanej olympijskej kvalifikácii aj národné výbery Kuvajtu a Kazachstanu, tie to však odmietli. V tokijských meraniach síl s Japonskom uspeli oba kórejské národné tímy.

AHF však považuje výsledky septembrových turnajov za právoplatné a udelila reprezentáciám Japonska a Kórejskej republiky trest za opakované odohratie kvalifikačných zápasov. Výkonný riaditeľ AHF Ahmed Abuallail vyhlásil, že obe krajiny porušili pravidlá federácie a dostali finančný trest vo výške 1000 dolárov a varovanie, čo je najvyššia možná sankcia, akú môže výkonný výbor udeliť. AHF akékoľvek podozrenia z ovplyvňovania zápasov naďalej odmieta a pohrozila, že ak sa ktorýkoľvek jej člen rozhodne pristúpiť na opakovanie kvalifikácie, bude čeliť sankciám. Okrem trestu pre Japonsko a Kórejskú republiku kontinentálny orgán trvá na tom, že Áziu budú na OH reprezentovať Kuvajt a Kazachstan.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Ázijská kvalifikačná aféra pred Športový arbitrážny súd