Príde Djokovič o Australian Open? Nikomu nedáme výnimku, vyhlásil premiér

Novak Djokovič s víťaznou trofejou na Australian Open 2021.
Novak Djokovič s víťaznou trofejou na Australian Open 2021. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|27. okt 2021 o 12:12

Na Australian Open zrejme bude vstup povolený iba pre zaočkovaných tenistov.

BRATISLAVA. Na Australian Open 2022 neprídu žiadni nezaočkovaní tenisti, vyhlásil Daniel Andrews, premiér štátu Victoria, kde sa nachádza aj Melbourne. 

Už dlhšie bolo z vyjadrení štátnych autorít zrejmé, že účasť nezaočkovaných tenistov na prvom grandslamovom turnaji roka bude komplikovaná.

Neskôr však z vyjadrení premiéra Austrálie Scotta Morrisona vyplynulo, že nezaočkovaní tenisti by nakoniec mohli na turnaj prísť. Ak by podstúpili štrnásťdňovú karanténu.

Presný opak krátko pred tým tvrdil minister pre imigráciu Alex Hawke, ktorý povedal, že na Australian Open pôjdu iba hráči zaočkovaní dvoma dávkami vakcíny.

Štát o výnimku nepožiada

Konečné rozhodnutie v celej veci však má vedenie štátu Victoria. A to nie je myšlienke účasti nezaočkovaných hráčov naklonené.

"V mene všetkých zaočkovaných obyvateľov štátu Victoria, ktorí spravili správnu vec, hovorím, že neudelíme neočkovaným hráčom žiadne výnimky," citovala Andrewsa agentúra Reuters.

Štát teda o žiadnu výnimku požiadať neplánuje. "Ak o žiadnu výnimku nepožiadame, žiadna výnimka nebude udelená. Tým je to vyriešené," dodal premiér Victorie.

V štáte Victoria platia prísne pravidlá. Nezaočkovaní ľudia nesmú ísť na športové udalosti alebo do podnikov. Navyše, všetci profesionálni športovci a personál okolo nich musia byť taktiež zaočkovaní.

"Nebudem nútiť očkovať sa divákov na štadióne aj celý personál na turnaji, zatiaľ čo hráči by zaočkovaní neboli," povedal Andrews.

Tenisové hviezdy bez očkovania

Medzi tenistami je však veľká skupina nezaočkovaných hráčov. Približne 70 percent hráčov a hráčok top 100 už je zaočkovaných, no medzi zvyšnými asi tridsiatimi percentami sú viaceré významné mená. 

Svetová jednotka a dvojka a finalisti poslednej edície Australian Open i US Open, teda Novak Djokovič a Daniil Medvedev, podľa všetkého zaočkovaní nie sú. K téme sa vyjadrujú nepriamo, nechcú prezradiť svoju situáciu ohľadom očkovania. 

Novak Djokovič mal dávnejšie vyjadrenia proti vakcínam. Neskôr síce svoje vyhlásenia zmiernil, ale nikdy očkovanie nepodporil. 

Djokovič pritom na Australian Open získal rekordných deväť titulov. V Melbourne sa navyše bude pokúšať získať svoj rekordný 21. grandslamový titul, čím sa odčlenil od Rafaela Nadala a Rogera Federera a stal by sa historicky najúspešnejším tenistom v počte grandslamových titulov v histórii.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Príde Djokovič o Australian Open? Nikomu nedáme výnimku, vyhlásil premiér