Chára odbehol tretí maratón v priebehu troch týždňov a opäť posunul svoje maximum

Zdeno Chára po odbehnutí svojho štvrtého maratónu.
Zdeno Chára po odbehnutí svojho štvrtého maratónu. (Autor: Twitter Lubos Brabec)
Sportnet|15. okt 2023 o 22:15

V novembri pobeží maratón v New Yorku.

BRATISLAVA. Zdeno Chára objavil novú vášeň. Stal sa z neho maratónec. V nedeľu absolvoval už štvrtý maratón, tretí v priebehu troch týždňov.

Trať Baystate Marathon v meste Lowell odbehol za 3:16:12, čo jeho najlepší maratónsky čas.

Pred troma týždňami bežal na Jackson Hole Marathon vo Wyomingu za 3:27 a 1. októbra absolvoval 46-ročný rodák z Trenčína maratón v Portlande za 3:24:10.

Maratónsku premiéru si Chára odkrútil v apríli tohto roka v meste, v ktorom prežil najkrajšie chvíle svojej hokejovej kariéry. Bostonský maratón zvládol s číslom 3333 za 3:38:23.

V auguste bežal aj na Slovensku - v Rajci odbehol polmaratónsku trať v rámci jubilejného 40. ročníka Rajeckého maratónu.

V každom maratóne Chára zatiaľ vylepšil svoje osobné maximum. Český športový novinár Luboš Brabec na sociálnej sieti X poznamenal, že svetový rekord v počte osobných rekordov za sebou na maratónskej trati je 13.

V septembri minulého roka 46-ročný Chára podpísal symbolický jednodňový kontrakt s Boston Bruins a oficiálne ukončil kariéru.

Mal za sebou 25 sezón profesionálneho hokeja, 1680 zápasov v základnej časti NHL, 200 v play off Stanleyho pohára a ďalšie zápasy v drese slovenskej reprezentácie.

"Bola to pre mňa trochu zmena, ale bola príjemná zmena. Oveľa viac času trávim s rodinou - najmä s deťmi, vozím ich do školy a zo školy, chodím s nimi na ich športové podujatia.

Cestujem, v lete som absolvoval veľa výletov a som oveľa flexibilnejší,“ opisoval nedávno pre Men's Journal, čomu sa venuje po skončení aktívnej kariéry.

Chára komentoval aj svoju vášeň pre maratóny. "Posun od hokeja k behu na dlhé trate nebol taký náročný, pretože beh a bicykel som počas hokejovej kariéry využíval v príprave na sezónu.

Keď som skončil s hokejom, už som toľko nekorčuľoval, ale cyklistike a behu som sa venoval naďalej s rovnakou intenzitou.

Začal som behať dlhšie trate a stretol som sa s ľuďmi, ktorí mi pomohli pripraviť sa na maratón.

Tréning na dlhé trate je vždy náročný, ale zároveň je to veľká zábava. Bežecká komunita je veľmi priateľská. Vždy je to pre mňa nová skúsenosť, a zároveň to beriem s veľkou pokorou."

Najbližšie by mal Zdeno Chára bežať 5. novembra ďalší maratón, ktorý patrí do tzv. Veľkej šestky - New York City Marathon.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Chára odbehol tretí maratón v priebehu troch týždňov a opäť posunul svoje maximum