Rajec mal Cháru, Košice majú Tótha. MMM môže osláviť stovku rekordom

Medzinárodný maratón mieru (MMM) v Košiciach.
Medzinárodný maratón mieru (MMM) v Košiciach. (Autor: TASR)
Juraj Marcinát|28. sep 2023 o 10:00

V nedeľu sa uskutoční 100. ročník Medzinárodného maratónu mieru.

KOŠICE. Košice sa chystajú na veľký bežecký sviatok. Na jubilejnom 100. ročníku sa zíde kvalita, akú si najstarší maratón v Európe nepamätá. 

Traťový rekord v kategórii žien sa menil minulý rok aj predvlani. A nebyť pandémie, možno by sa posúval nepretržite od roku 2017.

Mužský odoláva už 11 rokov. Lepšia príležitosť na jeho prekonanie tak skoro nebude. V nedeľu o 9.00 h odštartuje v Košiciach stý ročník Medzinárodného maratónu mieru. 

Oslavy budú so všetkou parádou. Sprievodné akcie presahujúce športový rozmer podujatia sa rozbehli už niekoľko týždňov pred jubileom.

Umelecké inštalácie, filmový projekt, charitatívny štafetový beh do Štrasburgu. Športovú kvalitu organizátori takisto dávkovali po častiach.

„Naše ambície sú tento rok o niečo vyššie ako vlani, aj vďaka partnerom sa nám podarilo zvýšiť rozpočet na túto kapitolu zhruba o 15 percent,“ naznačil riaditeľ pretekov Branislav Koniar už začiatkom septembra. 

Traja pod 2:06:00 

Vtedy bolo isté, že na MMM prídu kenskí obhajcovia Reuben Kerio aj Margaret Agaiová. Africké pole kandidátov na víťazstvo v prestížnom ročníku medzitým nabralo na sile.

Až tak, že šéf pretekov štyri dni pred štartom vyhlásil: „Bežci s takouto výkonnosťou ešte na MMM neboli. Viacerí neveria, že v Košiciach môžu dosiahnuť čas 2:05, no my veríme, že sa to dá.“

S najlepším osobným rekordom sa vydá na trať Keňan Philemon Rono. Pri jeho druhom víťazstve na maratóne v Toronte v roku 2019 sa časomer zastavil na rovných 2:05:00.

V tejto sezóne bol zo všetkých účastníkov MMM najrýchlejší Kebede Tulu, Etiópčan si zabehol vo februári v Seville osobné maximum 2:05:19. Eritrejčan Afewerki Berhane svoj len o 3 sekundy horší maratónsky osobák dosiahol v roku 2021 v Amsterdame. 

V Keni ho volajú Mr. Košice 

To všetko sú časy hlboko pod 2:07:01, čo je hodnota traťového rekordu Lawrencea Kimaiya z roku 2012. Keňan sa do Košíc po 11 rokoch vráti. „Ide o akúsi formu divokej karty, keďže jeho výkonnosť v posledných rokoch nebola veľmi presvedčivá,“ vysvetlil gesto Koniar. 

100. ročník MMM v Košiciach bude pripomínať aj suvenírová eurobankovka. Vyšla v náklade 5000 kusov a sú na nej symboly košického maratónu - holubica, maratónec a Dóm sv. Alžbety.
100. ročník MMM v Košiciach bude pripomínať aj suvenírová eurobankovka. Vyšla v náklade 5000 kusov a sú na nej symboly košického maratónu - holubica, maratónec a Dóm sv. Alžbety. (Autor: TASR)

Trojnásobného a úradujúceho víťaza Keria čaká silná konkurencia. Piati súperi majú lepší osobák ako 29-ročný Keňan.

„On sa však vždy vedel na náš maratón výborne pripraviť a zdolať aj papierovo lepších bežcov. V Afrike si už vraj z neho uťahujú, že behá dobre iba v Košiciach. V Keni dostal prezývku Mr. Košice,“ prezradil Koniar. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Rajec mal Cháru, Košice majú Tótha. MMM môže osláviť stovku rekordom