Vykúpala sa vo vodnej priekope. Keňanka získala historické zlato pre Kazachstan

Gabriel Bogdányi, atletický novinár|21. júl 2022 o 15:02

Súhrn najdôležitejších udalostí 6. súťažného dňa MS v atletike 2022.

EUGENE, BRATISLAVA. Šiesty deň súbojov na štadióne Hayward Field priniesol historický titul pre Kazachstan, senzačné víťazstvo čínskej diskárky Pin Feng, skvelý semifinálový čas Američanky Sydney McLaughlinovej na 400 m prekážok 52,17 (v roku 2019 by to bol svetový rekord), vypadnutie majstra sveta na stovke Freda Kerleyho v semifinále na 200 m (pre zranenie) a predčasné stop pre obhajcu zlata na 800 m Donovana Braziera z USA už v rozbehoch na 800 m.

Pre kazašský pas oželela OH v Tokiu

V roku 2011 získala zlato na 2000 m prekážok na svetovom šampionáte do 18 rokov, v roku 2016 sa stala v stípli africkou šampiónkou, avšak na najvýznamnejšie globálne podujatia sa v extrémne silnej kenskej konkurencii neprebojovala.

Bozk tartanovej dráhe na štadióne Hayward Field, aj takto oslavovala Norah Jerutová eugenské zlato.
Bozk tartanovej dráhe na štadióne Hayward Field, aj takto oslavovala Norah Jerutová eugenské zlato. (Autor: SITA/AP)

Ako to zmeniť? Urobila, čo pred ňou desiatky kvalitných kenských či etiópskych bežkýň a bežcov - v roku 2017 sa rozhodla pre zmenu občianstva. Nie však na katarské, bahrajnské či občianstvo Spojených arabských emirátov, ako býva zvykom, ale na - kazašské.

Kým však v tomto roku marci dostala spolu s ďalšími tromi krajanmi (Daisy Jepkemeiová, Caroline Chepkoechová, Shadrack Koech) pas na plyn a ropu bohatej krajiny bývalého Sovietskeho zväzu, musela trpezlivo čakať bezmála pol dekády a vzdať sa aj možnosti štartu na OH v Tokiu. Ale - oplatilo sa.

Dvadsaťšesťročná Norah Jerutová získala v Eugene historicky prvé globálne atletické zlato pre Kazachstan. Beh na 3000 m prekážok vyhrala v rekorde šampionátu, svetovom výkone roka a treťom najlepšom výkone všetkých čias 8:53,02 min.

O titule v záverečnom súboji kvarteta stípliarok rozhodla posledná vodná prekážka: Jerutová reprezentujúca klub Altay Athletics v Usť-Kamenogorsku ju prekonala najlepšie a upaľovala za životným úspechom. Po chvíľke sa na kľúčové miesto pretekov vrátila a s úsmevom na perách sa vo vodnej priekope v stredajšej horúčave (33°C) vykúpala.

Ženské stípliarske finále bolo najrýchlejšie v atletickej histórii. Za Jerutovou finišovali Etiópčanky Werkuha Getachewová (8:54,61 – 4. v historických svetových tabuľkách) a Mekides Abebeová (8:56,08 – 5.). Ešte nikdy v histórii tri bežkyne nedosiahli v jedných pretekoch na 3000 m prekážok časy pod 9 minút.

Pohroma pre favoritky

„Najväčšie obavy som mala z mojich etiópskych priateliek, ktoré tiež behajú skvele. Neboli to ľahké preteky. Od začiatku som sa snažila bežať vpredu. Som totiž spokojnejšia, keď mám dianie pod kontrolou,“ vravela Jerutová, ktorej sestra Daisy Jepkemeiová - už v kazašských farbách - tiež štartovala v Eugene v behu na 3000 m prekážok.

Juniorská majsterka sveta v stípli z roku 2012 dosiahla v rozbehoch 19. čas (zo 42 štartujúcich) a do finále nepostúpila. „Myslím si, že ďalšia svetová šampiónka bude ona,“ podotkla Norah Jerutová.

Stípliarske finále sa skončilo pohromou pre viaceré favoritky. Líderka svetových tabuliek 2022 Winfred Yaviová z Bahrajnu finišovala štvrtá takisto ako v Dauhe 2019, majsterka sveta 2017 a vicemajsterka sveta 2019 Emma Coburnová z USA ôsma, olympijská víťazka Uganďanka Peruth Chemutaiová jedenásta, jediná Keňanka v 15-člennom štartovom poli, 2-násobná juniorská majsterka sveta Cellipine Chespolová bola 13. a dvojnásobná majsterka Európy i bronzová z Dauhy 2019 Gesa Felicitas Krauseová dobehla dokonca až na poslednom 15. mieste.

Číňanka šokovala olympijské šampiónky

Zlepšiť si osobný rekord o viac ako tri metre vo finále majstrovstiev sveta? Tomu sa povie „bomba“ forma! Takéto čosi sa v Eugene podarilo čínskej diskárke Pin Feng, ktorá hneď v prvej sérii zlepšením si aprílového osobáku zo 66,00 na 69,12 m šokovala súperky.

Veľké prekvapenie v disku žien, zlato získala Číňanka Pin Feng.
Veľké prekvapenie v disku žien, zlato získala Číňanka Pin Feng. (Autor: SITA/AP)

Hoci víťazky posledných troch olympiád Sandra Perkovičová (2012, 2016) a Valarie Allmanová (2021) robili, čo mohli, Číňanku, ktorej doterajší najväčší úspech bolo 5. miesto na MS 2019 v Dauhe, neprekonali.

Tridsaťdvaročná Chorvátka – v kariére mieni pokračovať až do OH 2032 v Brisbane (!) – si v druhom pokuse zlepšila sezónne maximum na 68,45, Američanka dosiahla v treťom 68,30, ale na zlato to nestačilo.

Perkovičová si vybojovala už svoju piatu medailu z MS (zlato: 2013, 2017, striebro: 2015, 2022, bronz: 2019), Allmanová zasa prvý cenný kov pre USA v hode diskom žien na MS. Obhajkyňa titulu Yaimé Pérezová z Kuby ostala bez medaily, skončila siedma (63,07).

„Som nadšená. Ani vo sne som neočakávala takýto výsledok. V Eugene som len chcela ukázať, čo viem. Po neúspechu v kvalifikácii na olympiáde v Tokiu mi tréner dodal guráž, odvahu i novú motiváciu. Naučil ma nevzdávať sa,“ vravela Pin Feng, ktorá po Li Jen-feng (2011) získala pre Čínu len druhý titul majsterky sveta v disku.

V premiére aj Burzalová a Hačundová

Do víru diania na 18. atletických MS v Eugene vstúpia v piatok ráno o 6.15 h miestneho času (u nás 15.15 h) i posledné dve slovenské účastníčky šampionátu. V chôdzi na 35 km zažijú debut na vrcholnom svetovom podujatí Dubničanka Hana Burzalová a Borskomikulášanka Ema Hačundová, obe reprezentujúce farby banskobystrickej Dukly.

Slovenské chodkyne Ema Hačundová (vpravo) a Hana Burzalová pod dohľadom trénera Romana Benčíka v príprave na piatkové preteky na 35 km.
Slovenské chodkyne Ema Hačundová (vpravo) a Hana Burzalová pod dohľadom trénera Romana Benčíka v príprave na piatkové preteky na 35 km. (Autor: ARCHÍV R. B.)

„Dievčatá pred štartom na MS absolvovali úspešné vysokohorské sústredenie v americkom meste Albuquerque aj vďaka fyzioterapeutovi z VŠC Dukla Denisovi Freudenfeldovi, ktorý odviedol perfektnú robotu,“ tvrdil kouč oboch chodkýň Roman Benčík, ktorý ich pripravuje spoločne s Ľubošom Machníkom a v prípade Hačundovej aj Ondrejom Malíkom.

„Hanka ani Ema nemali v tréningu vážnejšie výpadky, ktoré by negatívne ovplyvnili ich prípravu – napriek tomu, že ešte nikdy neodtrénovali toľko veľa ako na spomenutom sústredení. Aj keď im v príprave nevyšlo všetko na sto percent, musím ich pochváliť za úsilie, nasadenie a koncentráciu, s akou ju zvládli.“ 

Na premiéru ženskej chodeckej tridsaťpäťky, ktorá nahradila preteky na 50 km (uskutočnili sa dvakrát) je predbežne prihlásených 43 pretekárok z 20 krajín. Slovenky patria k outsiderkám, takže akékoľvek umiestenie v prvej tridsiatke by bolo fajn.

„Dievčatá sa vrcholovému športu venujú popri štúdiu na vysokej škole a už samotná účasť na majstrovstvách sveta je pre obe úspech,“ zdôraznil kouč Roman Benčík, ktorý jej aj chodeckým šéftrénerom SAZ.

„Do Eugene prišli najmä získavať skúsenosti. Dôležité bude, aby si správne rozložili sily a došli až do cieľa. Verím, že napriek minimu skúseností úlohu splnia a v prípade vhodných podmienok zaútočia na svoje osobné rekordy. Pripravené sú dobre.“

Trojnásobná majsterka Slovenska, na 35 km v rokoch 2021 a 2022, na 10 km v roku 2022, Burzalová (osobný rekord 3:04:58) aj Hačundová (os. rekord 3:18:58) absolvujú na MS v Eugene svoju tretiu tridsaťpäťku. Obe chodkyne štartovali vlani na ME do 23 rokov v Tallinne, na 20 km skončila Burzalová 15. a Hačundová o tri miesta za ňou.

FINÁLOVÉ FAKTY Z EUGENE (20. JÚL)

ŽENY – 3000 M PREK.: 1. Norah Jerutová (Kazach.) 8:53,02 – rekord MS a svetový výkon roka, 2. Werkuha Getachewová 8:54,61, 3. Mekides Abebeová (obe Et.) 8:56,08. DISK: 1. Pin Feng (Čína) 69,12, 2. Sandra Perkovičová (Chorv.) 68,45, 3. Valarie Allmanová (USA) 68,30.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Vykúpala sa vo vodnej priekope. Keňanka získala historické zlato pre Kazachstan