Laczkó útočil v Paríži na medailu v hode diskom, chýbalo mu 12 centimetrov

Dušan Laczkó vo finále v hode diskom na PH 2024
Dušan Laczkó vo finále v hode diskom na PH 2024 (Autor: TASR)
TASR|2. sep 2024 o 11:48 (aktualizované 2. sep 2024 o 12:17)

Triumfoval Brazílčan.

PH 2024 - hod diskom

1.

Claudiney Batista dos Santos 

Brazília

46,86 m - par. rekord

2.

Yogesh Kathuniya

India

42,22

3.

Konstantinos Tzounis

Grécko

41,32

4.

Dušan Laczkó

Slovensko

41,20

PARÍŽ. Slovenský reprezentant Dušan Laczkó obsadil 4. miesto v hode diskom na paralympijských hrách v Paríži.

Vo finále kategórie F56 dosiahol výkon 41,20 m a od zisku bronzovej medaily ho delilo iba 12 centimetrov.

Zlato si vybojoval Claudiney Batista dos Santos z Brazílie, ktorý zaznamenal výkonom 46,86 m nový paralympijský rekord.

Súťaž diskárov pripútaných na vozík funguje tak, že pretekár odhádže všetkých svojich šesť pokusov naraz a po ňom nasleduje ďalší. Štyridsaťjedenročný Laczkó začal ako prvý a potom čakal, aké výkony predvedú jeho súperi.

Na záver išiel Grék Konstantinos Tzounis, ktorý ho svojím piatym pokusom odsunul mimo pódium.

"Poznám jeho kvality, takže som vedel, že skončím štvrtý. S týmto nastavením som sledoval jeho výkony. A preto ma prekvapilo, že mu to nešlo a po jeho treťom neplatnom pokuse som začal veriť, že nádej žije. Ale nakoniec to dopadlo takto," povedal.

Laczkó zaostal za svojím paralympijským maximom o 17 centimetrov. Pred troma rokmi v Tokiu poslal disk do vzdialenosti 41,37 metrov.

"Musím povedať, že vtedy to bolo v plnom zdraví a teraz ma trápi rameno. Myslel som si, že ma to nebude obmedzovať, ale ovplyvnilo to moju prípravu. Skoro to vyšlo aspoň na tú bronzovú medailu, tých 12 centimetrov zamrzí," povzdychol si.

Poškodený sval narušil jeho záverečnú prípravu do Paríža, kde vlani na MS hodil až 42,70 m, čo by mu v pondelok stačilo na striebro.

"Pri tréningu som si pravdepodobne natrhol sval a mám tam degeneratívne poškodenie chrupavky, takže ma čaká operácia. Od polovice júla som namiesto tréningu riešil rehabilitácie. Keby som hodil to, čo sa mi podarilo vlani na MS v Paríži, bol by som druhý."

Na spomínaných MS i na tých tohtoročných, ako aj na dvoch uplynulých paralympiádach triumfoval jednoznačne Claudiney Batista dos Santos.

Štyridsaťpäťročný Brazílčan je fenomén disku v tejto kategórii a pozíciu najväčšieho favorita potvrdil aj na Stade de France. Zo šiestich jeho pokusov skončil len jeden pod métou 45 metrov a nakoniec vyhral výkonom 46,86 m. Druhý Ind Yogesh Kathuniya zaostal o priepastných 4,64 metra.

"V našej skupine je fenomén. Má brutálnu techniku, robí to najdlhšie z nás a je aj najstarší. Je to svetový rekordér, teraz už dvojnásobný paralympijský rekordér a je česť s ním byť na jednej štartovke," dodal Laczkó.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Paralympijské»Laczkó útočil v Paríži na medailu v hode diskom, chýbalo mu 12 centimetrov