Zmanipulovali výsledky? Albánec mohol byť na olympiáde podvodom

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. (Autor: TASR/AP)
TASR|9. dec 2022 o 14:10

Vyšetrovaný je aj prezident atletickej federácie.

TIRANA. Jednotka pre integritu atletiky (AIU) obvinila albánskeho skokana do diaľky Izmira Smajlaja a dvoch vysoko postavených funkcionárov tamojšej federácie z uvedenia nepravdivých informácií pred OH v Tokiu.

To malo športovcovi pomôcť k miestenke na hry.

Trojica má dočasne zastavenú činnosť, v prípade dokázania viny sa dištanc zmení na trvalý. Okrem Smajlaja čelia vyšetrovaniu aj prezident Albánskej atletickej federácie (FSHA) Gjegj Ruli a generálny sekretár Nikolin Dionisi.

Obvinenia sa týkajú súťaže, ktorá sa konala v Albánsku v máji 2021, dva mesiace pred olympijskými hrami v Tokiu. Dvadsaťdeväťročný skokan mal výkonom 816 centimetrov prekonať národný rekord a zaistiť si miestenku na OH.

Výsledok bol dostatočne kvalitný na udelenie miestenky na základe pravidla, podľa ktorého môže každú krajinu reprezentovať minimálne jeden atlét a jedna atlétka. V tokijskej kvalifikácii potom dosiahol výkon 786 cm a nepostúpil.

AIU má podozrenie, že FSHA poskytla nepravdivé informácie. Balkánska krajina bola už v septembri na zozname siedmich podozrivých krajín spolu s Tureckom, Uzbekistanom, Moldavskom, Gruzínskom, Kirgizskom a Arménskom.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Zmanipulovali výsledky? Albánec mohol byť na olympiáde podvodom