Armstrongov bronz zo Sydney zostane bez majiteľa

(Autor: TASR/AP)
SITA|13. feb 2013 o 16:07

Na Armstrongov časovkársky bronz si mohol robiť nárok štvrtý v poradí Abraham Olano Manzan so Španielska.

LAUSANNE. Bronzová medaila z cyklistickej časovky mužov na olympijských hrách 2000 v Sydney nebude mať po Lanceovi Armstrongovi už žiadneho ďalšieho majiteľa.

"Neudelíme ju," oznámil viceprezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach po zasadnutí exekutívy v Lausanne.

MOV v polovici januára požiadal Američana Armstronga, aby vzhľadom na svoju priznanú dopingovú minulosť vrátil bronzovú medailu z časovky na OH 2000.

Medzinárodná cyklistická únia (UCI) v októbri minulého roku potvrdila Armstrongov doživotný dištanc od Antidopingovej agentúry USA (USADA) a anulovala všetky jeho výsledky od augusta 1998, čím prišiel aj o bezprecedentných sedem prvenstiev za sebou na Tour de France.

Niekoľko hodín po zverejnení žiadosti MOV sa Armstrong v šou Oprah Winfreyovej priznal k užívaniu zakázaných látok a metód.

"Po rozhodnutiach USADA a UCI ohľadom súťažných výsledkov Lancea Armstronga ho MOV dodatočne diskvalifikoval z pretekov, v ktorých štartoval na olympijských hrách 2000 v Sydney. Konkrétne ide o preteky v cestnej cyklistike mužov s hromadným štartom, kde skončil na 13. mieste, a časovku, v ktorej bol tretí a získal bronzovú medailu," uviedol vtedy MOV.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Armstrongov bronz zo Sydney zostane bez majiteľa