Je to mesto dvoch tvárí. Vo Ľvove nedokázali uspieť ani Slováci

Tréning slovenských futbalistov na štadióne vo Ľvove.
Tréning slovenských futbalistov na štadióne vo Ľvove. (Autor: TASR)
Pavol Spál|10. nov 2017 o 16:49

Arena Lviv bola postavená kvôli majstrovstvám Európy 2012 a stála až 211 miliónov eur.

ĽVOV. V obchodíkoch ponúkajú toaletný papier s podobizňou Vladimira Putina, predavačka nám s úsmevom ukáže aj rohožku s tvárou ruského prezidenta. Vôňa kávy sa mieša so smradom od odpadkov. Drahé limuzíny na cestách striedajú staré žiguliaky.

Na lavičkách prespávajú žobráci. Mesto, ktoré je akoby tak trochu v Poľsku aj na Ukrajine, trochu na východe i západe, trochu v rozklade a trochu v rozkvete. Nádherné budovy, ale tiež zničené fasády kostolov aj výmole na uliciach zo všadeprítomných dlažobných kociek.

Je krásne a škaredé. Vitajte vo Ľvove.

Často tu počujete poľštinu. Ľvov totiž až do roku 1939 patril do Poľska. Sektor informačných technológií na Ukrajine má hodnotu okolo päť miliárd dolárov. Zďaleka najviac rastie práve vo Ľvove, kde sa za posledných šesť rokov strojnásobil.

Rastu odvetví v meste na západe krajiny, paradoxne, prospel vlečúci sa konflikt vo východných častiach Ukrajiny.

Na kraji mesta stojí moderný futbalový štadión - Arena Lviv. Práve tam dnes slovenskí futbalisti odohrali prípravný zápas proti Ukrajine (1:2).

Sedadlá sú v národných ukrajinských farbách. Tribúny sú umiestnené v blízkosti ihriska a všetky miesta sú zastrešené. Arena Lviv je ideálnym štadiónom pre futbal. Zázemie je na tej najvyššej úrovni.

Pekarík tam s Berlínom prehral

„Štadión je nádherný, moderný, komfortný,“ opisoval slovenský obranca Peter Pekarík. Už pred troma týždňami tam hral. V drese nemeckej Herthy Berlín v zápase Európskej ligy prehral proti Zarji Luhansk 1:2.

Arena Lviv bola postavená kvôli majstrovstvám Európy 2012 a stála až 211 miliónov eur. Po európskom šampionáte mal štadión začať využívať miestny klub Karpaty Ľvov. Tak sa aj stalo, ale netrvalo to dlho.

Karpaty v novej aréne odohrali päť zápasov a sťahovali sa späť na svoj pôvodný 28-tisícový štadión Ukraina Stadium.

Dôvod sa zdal byť absurdný. Karpaty oba zápasy prehrali a štadión vraj nie je pre klub šťastný. Druhý dôvod sa zdá byť reálnejší. Šéfom Karpaty sa nepáčilo vysoké nájomné.

Národný tím Ukrajiny v Arena Lviv nikdy neprehral. Nezmenili to v piatok ani Slováci, ktorí prehrali 1:2. Ukrajinci vo Ľvove z deviatich stretnutí vyhrali až sedem.

Arenu Lviv využili viaceré kluby ako azylový stánok. V dôsledku konfliktu v ich domovskom meste Šachtar Doneck odohral svoje domáce zápasy na štadióne od roku 2014 do konca roka 2016. Rovnako to momentálne platí o spomínanom klube Zarja Luhansk.

Šachtar zdolal Neapol

Vo februári 2017 dosiahla priemerná mzda na Ukrajine 6209 hrivien, čo znamená približne 197,78 eur, v tomto prípade je to asi štyrikrát menej ako u nás.

Najlepšie ukrajinské kluby ako Šachtar Doneck či Dinamo Kyjev však dokážu konkurovať aj špičkovým elitným klubom. Trebárs SSC Neapol, za ktorý hráva aj Marek Hamšík, prehral so Šachtarom v Lige majstrov 1:2.

Ukrajinský tím má k postupu do osemfinále najprestížnejšej klubovej súťaže oveľa bližšie ako taliansky.

„Ukrajina má 45 miliónov obyvateľov, ich tímy pravidelne hrávajú európske poháre. Čiže vidíme, koľko ukrajinských hráčov pravidelne hráva ťažké zápasy v európskych pohároch. To nám na Slovensku chýba,“ vravel tréner Slovákov Ján Kozák.

„My tých hráčov možno až tak nepoznáme, ale aj oni majú svoju kvalitu. Keď dokáže Zorja Luhansk zdolať Herthu Berlín, kde máme dvoch našich hráčov (okrem Pekaríka aj Ondreja Dudu - pozn. red.) a hrávajú silnú Bundesligu, potom musia mať Ukrajinci dobrých futbalistov. My taký široký záber nemáme,“ uzavrel Kozák.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Je to mesto dvoch tvárí. Vo Ľvove nedokázali uspieť ani Slováci