APHK a Tipsport sa ohradili proti postupu Slovana, kauza môže skončiť na súde

Andrej Meszároš v zápase Slovan Bratislava - Dukla Trenčín, Tipos extraliga.
Andrej Meszároš v zápase Slovan Bratislava - Dukla Trenčín, Tipos extraliga. (Autor: TASR)
Sportnet, TASR|4. feb 2021 o 17:50

Udalosti boli vyvrcholením niekoľkotýždňového sporu.

BRATISLAVA. Udalosti nedeľného zápasu Slovan Bratislava - Dukla Trenčín boli vyvrcholením niekoľkotýždňového sporu medzi vedením bratislavského hokejového klubu s Asociáciou profesionálnych hokejový klubov (APHK).

Celá kauza možno pristane na súde. V polovici duelu hokejovej Tipos extraligy bezpečnostná služba na ZŠ Ondreja Nepelu zamedzila šíreniu televízneho i internetového prenosu, pretože podľa slov predstaviteľov Slovana spoločnosť Tipsport porušovala práva klubu.

Stávková spoločnosť sa odvolala na zmluvu s APHK, asociácia podľa svojho vyjadrenia koná v súlade s právami, vyplývajúcich zo zmluvy. Slovan však nie je člen APHK a svoju pozíciu preto vníma ináč.

APHK a Tipsport SK sa proti konaniu Slovana Bratislava ohradili.

Vajda: Tipsport nemal na prenosy právo

 Celý problém sa však podľa predstaviteľov Slovana začal rodiť už oveľa skôr.

"Odštartovalo to vtedy, keď si Tipsport začal robiť prenosy z našich zápasov a vďaka tomu si privyrábal. A to bez akéhokoľvek právneho titulu.

My nemáme podpísanú zmluvu s APHK, ani s Tipsportom a ani so žiadnou treťou osobou. Upozorňovali sme na to už od nášho prvého domáceho zápasu. To, čo sa stalo počas zápasu s Trenčínom, nebolo z ničoho nič.

Je to je vyvrcholenie niekoľkomesačného procesu, ktorý mal svoje postupné fázy, písomnú komunikáciu, upozornenia," uviedol marketingový riaditeľ Slovana Milan Vajda.

Krajči: Jednoducho nás oklamali

Spoločnosť Tipsport sa podľa slov generálneho manažéra bratislavského klubu Maroša Krajčiho dopustila nekalých praktík aj v zápase Slovana proti Zvolenu 26. januára:

"Vtedy sa napichli na signál RTVS a začali prenášať zápas. Keď sme sa to dozvedeli, okamžite sme volali vedeniu televízie. RTVS zareagovala a internetový prenos zrušila.

Televízny však pokračoval a nikto si nič nevšimol. V nedeľu s Trenčínom sa stalo to isté, ale už s inou televíziou. Aj tú sme žiadali, aby okamžite prestali prenášať zápas.

Kontaktovali sme výkonnú riaditeľku APHK Anetu Büdiovú a povedali sme jej, že v prípade odmietnutia vypnutia internetového prenosu hrozí prerušenie celého televízneho prenosu. Pani Büdiová odmietla a prakticky rozhodla o zrušení vysielania."

Na otázku TASR, či televízna spoločnosť mohla vedieť, že niekto používa jej signál, Krajči uviedol:

"Zhodou okolností tento signál vyrába tretia osoba. A tá istá produkčná firma vyrábala signál aj pre RTVS. Zástupcovia RTVS to nevedeli a je pravdepodobné, že to nevedela ani spoločnosť AMC Networks, ktorá prevádzkuje stanicu Sport 1 a Sport 2.

Ale vedela to produkčná firma, ktorá signál vyrábala. Jednoducho nás oklamali a napichli sa na signál a čakali, kedy na to prídeme."

APHK: Slovan účelovo interpretuje pravidlá

Predstavitelia APHK vo svojom štvrtkovom stanovisku uviedli, že vedenie Slovana "účelovo interpretuje platné pravidlá a platný Zákon o športe".

Podľa asociácie majú tieto právne záväzné dokumenty jednoznačne hovoriť o tom, že právo na vysielanie hokejovej extraligy, či už televízne, alebo internetové, má Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) a ten ho postúpil práve na APHK.

Asociácia ďalej uvádza, že v tomto spore je tým pádom bezpredmetné, či je, alebo nie je Slovan jej súčasť.

"Ako APHK chceme jednoznačne deklarovať, že na základe poverenia od SZĽH disponujeme právami vysielať domáce súboje Slovana Bratislava v Tipos Extralige bez akýchkoľvek zmluvných vzťahov medzi klubom a APHK," uvádza sa v stanovisku.

Stanovisko APHK

"Veľmi nás mrzí, že na konanie HC SLOVAN Bratislava doplácajú fanúšikovia. V rámci APHK sa túto situáciu snažíme konštruktívne riešiť, Slovan Bratislava však účelovo interpretuje platné pravidlá a platný zákon o športe.

Tieto právne záväzné dokumenty jednoznačne hovoria o tom, že právo na vysielanie hokejovej extraligy (či už televízne alebo internetové) má SZĽH, ktorý ho postúpil na APHK a tá na svojich partnerov. V tomto prípade je teda absolútne bezpredmetné, či je alebo nie je Slovan Bratislava súčasťou APHK. Členstvo alebo nečlenstvo v APHK jednoducho nemá s vysielacími právami nič spoločné.

Tým, že Slovan Bratislava niečo také tvrdí, len účelovo zavádza všetkých fanúšikov, ktorým ide len o jediné - zažiť aspoň prenesenú atmosféru hokejového zápasu. A to aj v týchto nesmierne ťažkých časoch. Ako APHK chceme jednoznačne deklarovať, že na základe poverenia od SZĽH disponujeme právami vysielať domáce súboje Slovana Bratislava v Tipos Extralige bez akýchkoľvek zmluvných vzťahov medzi klubom a APHK.

Povinnosť rešpektovať práva APHK vyplýva Slovanu z jeho členstva v SZĽH a účastníctva v Tipos Extralige. Je zarážajúce, že jedine vedenie Slovana Bratislava selektuje v slovenskom športe vo svojich vyjadreniach medzi televíznymi a internetovými právami, podľa toho, čo mu vyhovuje. Na jednej strane akceptuje televíznych vysielateľov a na druhej strane internetových neuznáva, čím na jednej strane uznáva oprávnenie APHK a na druhej si sám rozporuje, pričom ide o rovnaké vysielacie práva.

V prvom rade ide o vec prístupu a rešpektovania zákona a platných pravidiel. V tejto veci Slovan koná nezmyselne proti záujmom fanúšikov. Negatívne reakcie samotných fanúšikov Slovana sú toho priamym dôkazom. Naďalej trváme na tom, že Slovan Bratislava ako účastník Tipos Extraligy nerešpektuje práva, ktoré riadiaci orgán súťaže Slovenský zväz ľadového hokeja zmluvne preniesol na APHK, o čom bol viackrát písomne informovaný, aj zo strany SZĽH.

Slovan vedome porušuje práva, ktoré boli postúpené na konečného vysielateľa a spôsobuje mu svojím konaním škodu. Bohužiaľ, zástupcovia Slovana síce v stanovisku najskôr avizovali záujem rokovať, a to ešte tento týždeň, avšak žiadna reakcia zo strany Slovana do dnešného dňa neprišla. APHK preto sama iniciatívne kontaktovala telefonicky právneho zástupcu Slovana, ktorý potvrdil, že nedostal žiadnu inštrukciu na rokovanie vo veci.

Takýto neférový prístup Slovan Bratislava nás nesmierne mrzí a chceme všetkých hokejových fanúšikov ubezpečiť, že spravíme všetko pre to, aby sme situáciu čo najrýchlejšie vyriešili. Zároveň apelujeme na Slovan Bratislava, aby nerobil z fanúšikov hokeja rukojemníkov vo vykonštruovanom spore."

Tabák: Tipsport si riadne plní zmluvy

Riaditeľ Tipsport SK Martin Tabák uviedol, že spoločnosť má platnú zmluvu s APHK, ktorú odobril aj SZĽH podpisom spoločného memoranda, a preto sa ohradzuje proti tvrdeniam, že by porušovali práva klubu:

"Online streamy vysielané prostredníctvom TV Tipsport sú realizované na základe platných zmlúv a Tipsport si riadne plní všetky z nich vyplývajúce finančné aj nefinančné záväzky.

Predstavitelia spoločnosti sa opakovane snažili riešiť situáciu s vedením HC Slovan Bratislava, tie však neviedli k vzájomnej spokojnosti."

Stanovisko Tipsport SK

"Tipsport myslí predovšetkým na fanúšikov a rovnako tak aj na dodržiavanie platných zmlúv a záväzkov. Ako dlhodobý partner slovenského hokeja máme platnú zmluvu s APHK, ktorú odobril aj SZĽH podpisom spoločného memoranda. V tomto smere sa musíme rázne ohradiť voči tvrdeniam, že by sme porušovali práva HC Slovan Bratislava.

Online streamy vysielané prostredníctvom TV Tipsport sú realizované na základe platných zmlúv a Tipsport si riadne plní všetky z nich vyplývajúce finančné aj nefinančné záväzky. Predstavitelia spoločnosti sa opakovane snažili riešiť situáciu s vedením HC Slovan Bratislava, tie však neviedli k vzájomnej spokojnosti.

Vo svete je totiž bežným štandardom, že vysielacie práva vlastnia športové zväzy a nie kluby alebo športovci. Rovnako je to aj v tomto prípade, keď vysielacie práva vlastní APHK na základe zmluvného vzťahu so SZĽH.

Ambícia klubu HC Slovan Bratislava vysielať svoje zápasy podľa vlastných pravidiel by sa dala nazvať svetovým unikátom, pričom HC Slovan Bratislava nie je nič viac ani menej ako jeden z účastníkov najvyššej hokejovej súťaže. Celý spor nás mrzí, nakoľko neprospieva fanúšikom a už vôbec nie slovenskému hokeju."

Skončí kauza na súde?

Marketingový riaditeľ Slovana Vajda uviedol, že klub žiadal sprístupnenie zmluvy so SZĽH zo dňa 2. septembra 2020, ktorou APHK odôvodňuje, že od zväzu nadobudla právo vykonávať marketingové práva, vrátane internetového vysielania zápasov extraligy.

Zakaždým to vraj odmietla z dôvodu ich údajného zmluvného záväzku zachovávať voči SZĽH mlčanlivosť.

"Žiaľ, APHK nám doteraz obsah tejto zmluvy z neznámych dôvodov nesprístupnila. Od 4. októbra vie APHK aj Tipsport, že Slovan má výhrady voči tomu, že bez akéhokoľvek právneho titulu sa jeho zápasy vysielajú. Toto pravdepodobne skončí na súde, asi nie je iná možnosť," povedal Vajda.

"Flagrantne to porušujú. APHK tvrdí, že to robí na základe zmluvy so SZĽH, následne marketingové práva odplatne postúpili Tiposu a ten ďalej Tipsportu. Toto je celý reťazec, takto to vlani v lete zobchodovali, ale už bez nás," dodal.


Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»APHK a Tipsport sa ohradili proti postupu Slovana, kauza môže skončiť na súde