Ani Pelé cez Futbalistu storočia Popluhára neprešiel

V reprezentácii patril Popluhár (vľavo) medzi opory. Odohral 62 medzištátnych stretnutí.
V reprezentácii patril Popluhár (vľavo) medzi opory. Odohral 62 medzištátnych stretnutí. (Autor: ARCHÍV ČTK)
Peter Fukatsch|7. mar 2011 o 21:50

Keď prišiel na jeseň 2005 na návštevu do Bratislavy legendárny Portugalčan Eusébio, pýtal sa prekvapene v obkolesení smotánky z rôznych oblastí: „A príde Janko Popluhár?" Bol tam, lenže tradične skromne sa nedral vpred. Predvčerom slovenský Futbalista sto

Keď prišiel na jeseň 2005 na návštevu do Bratislavy legendárny Portugalčan Eusébio, pýtal sa prekvapene v obkolesení smotánky z rôznych oblastí: „A príde Janko Popluhár?" Bol tam, lenže tradične skromne sa nedral vpred. Predvčerom slovenský Futbalista storočia zomrel. V septembri by mal 76 rokov.

BRATISLAVA. Pelé, hodnotiac svetových hráčov svojej éry, napísal: „Iba jedného obrancu som nedokázal preľstiť tak, aby som cez neho prešiel. Popluhára."

Brazílčan, ktorého všeobecne považujú za najlepšieho futbalistu sveta, navrhol slovenského Futbalistu storočia na Svetovú cenu fair play v roku 1967. Popluhár ju dostal. V návrhu sa Pelému vynorila spomienka zo svetového šampionátu v Čile 1962.

Zranil sa, vtedy sa ešte nesmelo striedať. „Popluhár pristupoval ku mne veľmi citlivo. Akoby sme sa očami dohodli, on sa ma nedotkne, ja loptu prihrám, nebudem sa cez neho hrabať," zdôvodnil najlepší futbalista histórie.

Ján Popluhár
  • Rodák z Bernolákova (*12. septembra 1935) študoval na gymnáziu v Senci.
  • Najviatc sezón (14) zohral v Slovane Braislava. Kariéru ukončil 44­ročný (!) v Slovane Viedeň.
  • Hral na dvoch MS (1958, 1962). V Čile 1962 získal striebro. V roku 1960 bol bronzový na ME.
  • V roku 1963 hral za Svet proti Anglicku, v roku 1964 za Európu proti Škandinávii a v roku 1965 za Hviezdy sveta v rozlúčke sira Matthewsa.
  • Je slovenským Futbalistom storočia. Vyhral prvý ročník ankety o Najlepšieho futbalistu Československa (1965).
  • V roku 1967 dostal Svetovú cenu fair play, je nositeľom vyznamenania Rad Ľudovíta Štúra I. triedy.V lige po prvý raz nastúpil na jar 1958. Proti Dukle. Slovan zvíťazil 2:1. Cez jeho stred obrany sa nedostala ani noha. Majster pozičnej obrannej hry, v tejto činnosti vo svojich časoch asi najlepší hráč sveta, ukázal: nemáte nárok dostať sa do pokutového územia. V ňom som kráľom.

Bimbo, lebo bol dobrák

Z dnešnej generácie ťažko prirovnať k niekomu jeho hru, futbal je iný. Z nedávnej minulosti pôsobil podobne azda slávny Talian Franco Baresi, ktorý skončil pred 15 rokmi. Troma dominantným vlastnosťami – pozičnou istotou, slušnou hrou a príkladným vystupovaním.

Legendárny tréner Leopold „Jim" Šťastný (*1911 – †1996) mu dal prezývku. Na prvé počutie a bez vysvetlenia neznie lichotivo: Bimbo. Pre Šťastného bol však sloník s týmto menom stelesnením dobráka.

Veľký futbalový stratég raz vyzradil: „Keď prišiel Janko prvýkrát do kabíny, každému podal ruku a mierne sa uklonil. Stelesnenie dobrého človeka."

V druhej polovici päťdesiatych rokov opúšťali tréneri schému hry s piatimi útočníkmi, ktorí bojovali s tromi obrancami plus dvomi stiahnutými krajnými záložníkmi. Začalo sa brániť priestorovo. V tom bol Popluhár génius. Mal odhad, bol skvelý hlavičkár. V podstate sa nedal obísť. Až na jednu výnimku.

„Brazílčan Garrincha bol čert. Vedel ma obalamutiť kľučkou s tými jeho nohami, jednou do O, druhou do X," usmieval sa Popluhár.V Slovane bol príkladom. „Mať takého hráča je pre mužstvo dar. Bol to pán Spoľahlivý. Mohli sme si v poli trúfnuť aj všelijaké finty, lebo sme vedeli, Bimbo to zachráni," hovoril Karol Jokl (*1945 – †1996).

Na majstrovstvách sveta debutoval v roku 1958 proti obhajcom titulu z Nemecka (2:2). Bol hráčom zápasu. Na majstrovstvách sveta v Čile 1962 odohral všetkých šesť zápasov strieborného Československa. Zvolili ho do All Stars tímu MS.

V tíme šľachtica

Hral za výber sveta proti Anglicku v roku 1963. Kolíska futbalu oslavovala storočnicu od vzniku najstaršej federácie sveta. O dva roky neskôr si ho legendárny Angličan, prvý futbalista povýšený do šľachtického stavu, sir Stanley Matthew, pozval na rozlúčkový zápas s kariérou. Matthews mal päťdesiat, on si postavil výber hviezd.

„Chcem v tíme futbalových džentlmenov. Verím, že z Československa príde obranca Ján Popluhár, ktorého som nevidel faulovať, a umelec s loptou Josef Masopust," napísal.

Najlepší český a slovenský futbalista hrali spolu s Jašinom, Puskásom, Di Stefánom, Bobbym Charltonom.
Popluhár odohral za Slovan 262 zápasov, za reprezentáciu 62, z toho na majstrovstvách sveta deväť.
V lige dal 21 gólov, v reprezentácii jeden. Bol skvelým exekútorom pokutových i trestných kopov. Zo Slovana odišiel začiatkom roku 1969 do Olympique Lyon.

Podieľal sa na dvoch postupoch belasých v roku 1968 na ceste ku konečnému triumfu Slovana v Pohári víťazov pohárov '69. V Bazileji zdolal FC Barcelona 3:2.

Ján Popluhár žil na dôchodku v Bernolákove. Zdravie mu dlhšie neslúžilo, nevládal zájsť do obľúbeného vinohradu pri dome. Kamarátovi Josefovi Masopustovi, ktorý nedávno oslávil osem〜desiatročnicu, poslal gratulačný list, cestu do Prahy by jeho zoslabnutý organizmus nezvládol.

popluhar2.jpg

Strieborní futbalisti Československa z MS 1962. Popluhár je v hornom rade tretí zľava. Strelec Adolf Scherer kľačí druhý zľava.

FOTO – ARCHÍV ČTK

Hral i žil poctivo

Šéf slovenského futbalu Ján Kováčik vyvinie všetko úsilie, aby na Jána Popluhára zostala na Slovensku trvalá spomienka.

BRATISLAVA. Slovensko malo dosť veľkých futbalistov. No iba Trnava má šta〜dión Antona Malatinského.
Ak sa prejdete okolo budapeštianskeho štadióna Ferenca Puskása, naďabíte na parčík so sochami futbalistov. Puskás, hráč Honvédu i Realu, Maďarska i Španielska, mal v novembri 2006 štátnický pohreb. Polovicu zabezpečilo Španielsko, druhú Maďari.

Jozefovi Masopustovi odhalili pri jeho osemdesiatke sochu. Zo Slovákov ju má tiež jeden, lenže v Barcelone. Ladislav Kubala v roku 1948 emigroval zo Slovana Bratislava do súčasného najslávnejšieho futbalového mesta. Stal sa Futbalistom storočia tamojšieho FC.

Na Slovensku pomaly ani nevieme, kto to je. Prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik po septembrovom zvolení ihneď zdôraznil, že urobí všetko pre to, aby sa na legendy nezabudlo.

„Meno Popluhár som prvýkrát počul a začal vnímať ako šesťročný. Ja i mnohí moji rovesníci v takzvanom malom futbale v stredoslovenskej dedinke sme sa zaujímali o veľké futbalové osobnosti," povedal.

K pripomienke, že dnes v Bratislave malí futbalisti zväčša nevedia, kto bol Popluhár, bol zhovievavo ospravedlňujúci: „My sme na tej dedinke mali iba futbal, tí dnešní chlapci majú viac záľub. Je na nás, aby sme po slovenskom Futbalistovi storočia pomenovali ulicu, štadión, požiadali sochárov o dielo na jeho počesť. Budem to iniciovať."

Kováčik spoznal Popluhára z viacerých stretnutí, keď už bol prezidentom. Charakterizoval ho tak ako slávny tréner Lepold Šťastný pred 45 rokmi – dobrý človek.

Popluhár si v dôchodku privyrábal na futbalovom zväze ako kustód. Žiaľ, zavše to pôsobilo „ako sluha." Reprezentant prišiel na letisko, zhodil vak. Popluhár, už s chorými nohami, nakladal. Srdce trhalo.

Popluhárov dlhoročný spoluhráč v Slovane Jozef Vengloš vysvetlil v súvislostiach. „Viem, že to mohlo pôsobiť zle. Tú prácu chcel i potreboval. Viete, aké sú dôchodky. Museli by ste Janka poznať, chcel si plat zaslúžiť, vždy robil všetko naplno," hovoril Vengloš, najslávnejší slovenský tréner.

„Tí chlapci mu chceli pomôcť, on túžil byť užitočný. Hral i žil skromne a poctivo. Ja som chápal jeho kustódstvo za niečo ambasádorské. Mladí spoznali, ako sa má správať veľký hráč."

Peter Fukatsch

popluhar.jpg

Ján Popluhár (vpravo) a Jozef Vengloš si S Eusébiom pozreli v Bratislave zápas žiakov.

FOTO – ARCHÍV TASR

Masopust či Pluskal

V roku 2009 sme hovorili s JÁNOM POPLUHÁROM pred kvalifikačným zápasom s Českom. Časť z neho uverejňujeme.

Vyhlásili vás za futbalistu storočia na Slovensku. V Česku takto poctili Josefa Masopusta. Dali by ste mu hlas?

„Našťastie som nehlasoval. V reprezentácii som mal mnoho skvelých spoluhráčov. So Svatoplukom Pluskalom sme tvorili jednu z prvých moderných stopérskych dvojíc na svete. Komu by som dal hlas, radšej nevyslovím. Neviem sa rozhodnúť pre jeden. Masopust bol jeden z najlepších technikov sveta, Pluskal zase bojovníkom za troch. V tom bol svetový."

Nikdy v sedemnásťročnej ligovej kariére vás rozhodca nevylúčil. Nie je to u obrancu výnimočné?

„Je, ale u mňa to bolo prirodzené. Nielen pre mierumilovnú povahu, ale aj pre logiku hry. Ak obranca fauluje, sú z toho štandardné situácie vrátane penalty. Dobrý obranca nefauluje. Preto som volil pozičný štýl hry, do kĺzačiek som išiel na istotu. Naučil som sa predvídať situácie."

Čo vám prekáža na dnešnom futbale?

„Strkanice, ťahačky a hrubé fauly, neraz skutočne zámerné. Na druhej strane, dnešný futbal je úžasný. Prelínanie rôznych škôl vo veľkých kluboch ma fascinuje."

Máte svojho hráča?

„Cristiano Ronaldo alebo Messi sú loptoví čarodejníci. Ale ja mám iného, Francúza Ribéryho. Vie všetko, hrá zodpovedne pre kolektív. Pripomína mi Alfreda di Stéfana. Akoby bol jeho kópiou."

Možno teda usudzovať, že di Stéfana považujete za najlepšieho futbalistu?

„To nie, bol jedným z najlepších. Nemôžem zabudnúť na Pelého, Bobbyho Charltona, ba ani na Pluskala a Masopusta."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov