Málek prepísal slovenskú históriu vo vodnom slalome. Zvíťazil ako kajakár

Andrej Málek.
Andrej Málek. (Autor: Ilustračné - TASR)
Juraj Berzedi|23. jún 2019 o 13:40

Ďalší Slovák Halčin obsadil piatu priečku.

K1M - finále

1.Andrej MálekSlovensko88,54 s0
2.Michal PasiutPoľsko+0,12 s0
3.Boris NeveuFrancúzsko+1,59 s0
5.Martin HalčinSlovensko+3,24 s2
Jakub GrigarSlovenskonepostúpil do semifinále

BRATISLAVA. Vo vodnom slalome je Slovensko to čo vo futbale Brazília, v hokeji Kanada či v basketbale USA.

Najväčšie doterajšie úspechy však dosiahli v mužskej kategórii predovšetkým kanoisti (Michal Martikán, Matej Beňuš, Alexander Slafkovský) či deblkanoisti (bratia Hochschornerovci a bratranci Škantárovci).

Slovenskí mužskí kajakári boli dlhodobo v úzadí. Všetko sa zmenilo až v 2. kole Svetového pohára v Čunove. Andrej Málek zajazdil vo finále čistú jazdu a triumfoval o 0,12 sekundy pred Poliakom Michalom Pasiutom.

Tajne dúfal, že bude aspoň druhý

Pre Slovensko vybojoval historicky prvé víťazstvo v K1 mužov v histórii a nadviazal na mnohé úspechy ženských kajakárok Eleny Kaliskej a Janky Dukátovej.

„Som veľmi rád, že to vyšlo. Jazda mi sadla a veľmi sa z toho teším. Verím, že ma to naštartuje a aj nabudúce sa budem cítiť na štarte sebavedomejšie ako dosiaľ," priznal Málek pre canoe.sk.

Išiel som štvrtý od konca a bol som prvý. Nečakal som, že všetci pôjdu za mňa, tajne som dúfal, že by mi mohla vydržať druhá priečka.


Andrej Málek, slovenský kajakár

Málek zlepšil svoje doterajšie osobné maximum, ktorým bola bronzová medaila na majstrovstvách Európy 2015. Na čunovskom kanáli podal v nedeľu takmer bezchybnú jazdu.

"Vo finále sa už nikto nešetrí, a to sa ukázalo aj na časoch. Išiel som štvrtý od konca a bol som prvý. Nečakal som, že všetci pôjdu za mňa, tajne som dúfal, že by mi mohla vydržať druhá priečka, no napokon som zostal prvý, čo ma veľmi teší,“ skonštatoval Málek.

Halčin išiel akoby do kopca

Vo finále skončil na výbornom 5. mieste Martin Halčin, ktorý dostal dvojsekundovú penalizáciu na dvanástej bránke. Iba druhýkrát v histórii sa stalo, že dvaja slovenskí kajakári boli vo finále.

„Bola to dobrá jazda. Mal som problém v skoku. Naskočil som to dobre, napriek tomu sa mi spravil vír a zdvihla sa voda, takže to bolo akoby som išiel do kopca. To ma mierne zastavilo a zľakol som sa,“ reagoval 28-ročný Halčin.

Medzi kanoistami sa v sobotu najviac darilo Matejovi Beňušovi, ktorý obsadil druhú priečku, keď za víťazným Nemcom Franzom Antonom zaostal o 0,30 sekundy.

„Trať bola extrémne náročná v tom, že na nej bolo dosť ľahké spraviť chybu. V cieli som predpokladal som, že to bude na hranici tretieho a štvrtého miesta. Našťastie všetci robili chyby a ja som sa tým väčším vyhol," naznačil 31-ročný Bratislavčan.

C1 - muži - sobota

1.Franz AntonNemecko1:36,02 min0
2.Matej BeňušSlovensko+0,30 s0
3.Luka BožičSlovinsko+1,30 s0
4.Casey EichfeldUSA+4,46 s0
5.Alexander SlafkovskýSlovensko+5,32 s2
6.Michal MartikánSlovensko+5,51 s6
Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Málek prepísal slovenskú históriu vo vodnom slalome. Zvíťazil ako kajakár