Američania sú majstrami sveta, v napínavom finále zdolali Kanadu

Americkí hokejisti pózujú s víťaznou trofejou.
Americkí hokejisti pózujú s víťaznou trofejou. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|6. jan 2017 o 06:15

O víťazovi museli rozhodnúť až samostatné nájazdy.

Finále MS hráčov do 20 rokov:

USA - Kanada 5:4 po samostatných nájazdoch (0:2, 2:0, 2:2 - 0:0, 1:0)

Góly: 24. McAvoy (Greenway, Fox), 30. Bellows (Thompson), 45. Bellows (McAvoy), 48. White (Fox, Keller), rozh. nájazd Terry - 5. Chabot (Barzal, Joseph), 10. Lauzon (Stephens), 42. Roy (Bean, Jost), 45. Joseph (McLeod, Chabot).

Rozhodovali: Salonen (Fín.), Stricker (Švaj.) - Dahmen (Švéd.), Fluri (Švaj.), vylúčení: 6:2 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 20.173 divákov.

USA: Parsons - Ahcan, McAvoy, Jones, Fitzgerald, Lindgren, Fox, Cecconi - White, Keller, Anderson - Thompson, Roslovic, Bellows - Bracco, Kunin, Greenway - Troy, Laczynski, Foley - Harper

Kanada: Hart - Chabot, Clague, Bean, Juulsen, Lauzon, Fabbro - Jost, Strome, Speers - Joseph, Barzal, Raddysh - Dubois, Roy, Gauthier - Dubé, Cirelli, Stephens - McLeod

MONTREAL. Hokejisti USA si vybojovali zlaté medaily na svetovom šampionáte do 20 rokov. V piatkovom zámorskom finálovom derby v Montreale zdolali kanadských reprezentantov tesne 5:4 po predĺžení a samostatných nájazdoch.

Ten rozhodujúci premenil vo štvrtej sérii Troy Terry, ktorý zariadil aj nájazdový triumf (4:3) v semifinále nad Ruskom.

Američania, ktorí prehrávali v zápase dvakrát o dva góly, sa tak tešia zo svojho štvrtého zlata na juniorských šampionátoch.

Predchádzajúce tri triumfy prišli v rokoch 2004, 2010, keď vyhrali rovnako v Kanade nad domácim výberom, a 2013. Okrem toho získali aj jedno striebro a päť bronzových cenných kovov.

Radosť hráčov USA a obrovský smútok Kanaďanov: fotogaléria

6.1.2017

Kanaďania nerozšírili svoju zbierku šestnástich titulov, naposledy sa z neho tešili pred dvomi rokmi, vlani skončili až na šiestom mieste.

V súboji o bronz triumfovalo Rusko nad Švédskom 2:1 po predĺžení. Slovenskí hokejisti obsadili ôsme miesto, keď vo štvrťfinále podľahli Švédom 3:8.

Hlasy po zápase (iihf.com):

Troy Terry, útočník a strelec rozhodujúceho gólu USA: "Pred nájazdom som rozmýšľal, že skúsim niečo iné, ako mieriť medzi betóny. No ako som vybehol na ľad, rozhodol som sa, že musím skúsiť namieriť práve tam. Bol to zápas hore-dolu a my sme dvakrát prehrávali o dva góly, no stále sme vedeli, že môžeme vyhrať."

Tyler Parsons, brankár USA: "Na štadióne panovala úžasná atmosféra, mal som z toho zimomriavky. Je neuveriteľné vyhrať niečo takéto pre svoju krajinu."

Colin White, útočník a strelec štvrtého gólu USA: "Neuveriteľné. Neexistuje podobný pocit. Dokázali sme vyhrať ako jeden tím. Sme spolu už štyri týždne a vyhrať zlato je úžasné. Je super, že sme boli celý turnaj takí pokojní. Prehrávali sme včera, dnes dvakrát o dva góly, no zostali sme pokojní a bojovali ďalej."

Thomas Chabot, obranca Kanady a MVP šampionátu: "Som hrdý na to, čo som na tomto turnaji dokázal, no je veľmi bolestivé prehrať tento zápas. Do reprezentácie mojej krajiny som dal všetko, čo som mohol. Síce mám cenu pre najužitočnejšieho hráča, ale mám zlomené srdce. Momentálne je to veľmi ťažké."

Jack Roslovic, útočník USA: "Myslím si, že to, čo sa stalo, je Troyov efekt. Keď ste brankár, robíte všetko preto, aby ste maximálne vykryli priestor v bránke. On však predsa len nájde to miesto známe ako ´five-hole´, aby skóroval."

Kieffer Bellows, útočník USA: "Mama sa ani nemohla pozerať. Otec, ten zápas sledoval, a ako ho poznám, bol poriadne vo vytržení. Atmosféra v hale bola neskutočná. Keď 22 000 ľudí kričí a povzbudzuje Kanadu, nemáte to jednoduché. My sme však nepanikárili a zostávali pokojní."

Matthew Barzal, útočník Kanady: "Je to úplne príšerné prehrať v nájazdoch. Zrejme neexistuje horší spôsob ako stratiť zápas."

Dylan Strome, útočník Kanady: "Pravidlá sú pravidlá. Ak by sme my premenili rozhodujúci nájazd, všetci by sme sa teraz tešili. Americký brankár nás stopol všetkých piatich v nájazdoch. On si ten triumf zaslúži."

Mitchell Stephens, útočník Kanady: "Na tento turnaj sme prišli s jediným zámerom - získať zlato. Nepodarilo sa nám to a chvíľu to potrvá, kým to prebolí. Bude nás to ešte dlho strašiť."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Američania sú majstrami sveta, v napínavom finále zdolali Kanadu