Fatálne chyby Kariusa vytvorili najdrahšieho brankára v dejinách

Alisson.
Alisson. (Autor: TASR/AP)
Pavol Spál|24. júl 2018 o 18:58

Najdrahší brankár bol kedysi outsider.

BRATISLAVA. V španielskej verzii Wikipédia niekto posmešne upravil brankárov profil s dodatkom "Náci sin manos". Narodil sa bez rúk.

Jeden nešťastný zápas obrátil život nemeckého brankára Lorisa Kariusa naruby.

On aj jeho rodina sa stali na sociálnych sieťach terčom stoviek vtipov a nenávistných komentárov. Polícia vyšetruje aj niekoľko vyhrážok smrťou.

Po fatálnych chybách vo finále Ligy majstrov proti Realu Madrid sa ho tréner Liverpoolu FC Jürgen Klopp zastával a odmietal, že by jeden nevydarený zápas mal stáť Kariusa jeho kariéru v Liverpoole.

Po zápase sa navyše ukázalo, že chytal s otrasom mozgu po zákroku Sergia Ramosa.

Pred štartom novej sezóny dostal Karius opäť šancu, každý jeho krok bol ostro sledovaný a v prípravných zápasoch sa nevyhol ďalším hlúpym chybám.

A Kloppovi zrejme došla trpezlivosť.

Zohnal si náhradu. Brazílsky reprezentačný brankár Alisson Becker prestúpil z AS Rím do Liverpoolu, ktorý zaňho podľa britských médií zaplatil 65 miliónov libier (asi 72,5 milióna eur).

Dvadsaťpäťročný Alisson sa tak stal najdrahším brankárom v histórii.

Prekonal Buffona

S účastníkom Premier League podpísal zmluvu na šesť rokov.

„Je to brankár svetovej úrovne, takže sa nebudeme hrať a hovoriť, že uvidíme, ako sa brankárom bude dariť. Navyše Alisson nebol najlacnejší, takže ak bude zdravý, v bránke bude on,“ povedal Klopp.

Doteraz najvyššiu sumu zaplatil za brankára Juventus Turín, ktorý v roku 2001 priviedol vtedy 23-ročného Gianluigiho Buffona z Parmy za 53 miliónov eur.

Rekord v Premier League držal Alissonov krajan Ederson, za ktorého musel Manchester City v júni 2017 poslať do Benficy Lisabon 40 miliónov eur.

„Je niečo, čo sme jednoducho museli urobiť. Čo sa týka jeho ceny, tak Alisson s tým nemá vôbec nič spoločné. Ani my sme ju tak nestanovili.

To futbalový trh. Takto to teraz funguje a nemá cenu nad tým dlho premýšľať,“ povedal k vysokej čiastke Klopp.

V celkovom hráčskom rebríčku však patrí Alissonovi až 25. miesto. Brankári sú vo všeobecnosti na futbalovom trhu najlacnejším tovarom. Kluby radšej investujú do strelcov či kreatívnych hráčov.

Alisson bol brankárskou jednotkou Brazílie na uplynulých majstrovstvách sveta, suma za je prestup je však prekvapením.

Gianluigi Buffon.
Gianluigi Buffon. (Autor: TASR/AP)

Jednotka všetkých jednotiek

Nie je to tak dávno, čo inkasoval od Liverpoolu v semifinále Ligy majstrov sedem gólov. V Európe pôsobí iba dva roky.

Počas prvého roka bol iba dvojkou za Wojciechom Szczesným, až Poliakov odchod do Juventusu Alissonovi pomohol.

Od leta 2017 začal pravidelne chytať a bol hviezdou senzačného rímskeho ťaženia Ligou majstrov, ktoré sa skončilo v spomínanom semifinále.

Brazílčan mal v sezóne 155 zákrokov. Vv rámci piatich najlepších líg sveta bol lepší len De Gea (Manchester United) a Oblak (Atlético Madrid).

„Je to fenomén, jednotka všetkých jednotiek. Je to Messi medzi brankármi, môže byť symbolom svojej éry, " vyhlásil nedávno bývalý brankár AS Roberto Negrisolo.

V trinástich rokoch pritom hrozilo, že skončí s futbalom. Vo svojom žiackom tíme nebol ani dvojkou. Smiali sa mu, že je malý a tlstý.

„Fyzicky som dospel až neskôr, takže všetci brankári v mojom veku boli vyšší a silnejší ako ja. Pri testoch nás známkovali, pričom päťka bola najlepšia.

A zatiaľ čo moji spoluhráči získavali päťku, ja som bol stále na dvojke. Pre brankára to nebolo dobré a klub aj ja sme sa začali báť, že nevyrastiem, "spomínal Alisson na svoje začiatky pre The Players Tribune.

Stal sa zázrak

Obavy sa však nepotvrdili a odchovanec Internacional dorástol až do výšky 191 centimetrov.

„Boh na mňa dohliadal a počkal si. Vďaka menšiemu vzrastu som veľa pracoval na technike. A potom sa stal zázrak. Za rok som vyrástol o 20 centimetrov. Zrazu som mal k technike i fyzické predpoklady," dodal brankár.

Motiváciou pre neho bol aj starší brat Muriel, tiež brankár.

„Celé detstvo som nebol najlepším brankárom v rodine a bratská rivalita ma neustále motivovala. On veľmi dobre vedel, ako ma podpichovať.

Pomohlo mi to aj naučiť sa krotiť svoje emócie. Kvôli bratovi som brankárom.“

Vďaka menšiemu vzrastu som veľa pracoval na technike. A potom sa stal zázrak. Za rok som vyrástol o 20 centimetrov. Zrazu som mal k technike i fyzické predpoklady.


Alisson, brankár Liverpoolu

Brankárske remeslo je v rodine Alissona tradíciou.

„Matka bola hádzanárskou brankárkou, dedko bol futbalovým brankárom na amatérskej úrovni. Keď sme chodili s kamarátmi hrať, tak do bránky vždy posielali tých najmenších chlapcov. Mne to však nevadilo,“ spomína Alisson.

K prestupu ho nahováralo aj najväčšie eso Liverpoolu Mohamed Salah, ktorý tiež pôsobil v AS Rím.

„Poslal mi správu: Hej, na čo čakáš. Poď k nám," prezradil Alisson.

Pre výber trénera Jürgena Klopp ide o štvrtú letnú posilu, keď už získal stredopoliara Fabinha z Monaka, Nabyho Keitu z Lipska a Xherdana Shaqiriho zo Stoke.

Liverpool už v januári prepísal historické tabuľky prestupov, keď spravil z Virgila van Dijka najdrahšieho obrancu histórie. Zo Southamptonu ho získal za zhruba 83,8 milióna eur.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Fatálne chyby Kariusa vytvorili najdrahšieho brankára v dejinách