Slovensko získalo v Tokiu tretiu medailu, Kánová má striebro

Alena Kánová.
Alena Kánová. (Autor: TASR)
Sportnet, TASR, SITA|29. aug 2021 o 10:25 (aktualizované 29. aug 2021 o 13:45)

Slovenskú paralympioničku zastavila až obhajkyňa zlata.

PH 2020

Parastolný tenis - ženy, finále:

Alena Kánová (SR) - Süe Ťüan (Čína) 0:3 (-2, -6, -9).

TOKIO. Slovenská parastolná tenistka Alena Kánová získala na paralympijských hrách 2020 v Tokiu striebornú medailu.

V nedeľnom finále prehrala s obhajkyňou zlata Číňankou Süe Ťüan 0:3 (-2, -6, -9). Zápas trval 25 minút.

Štyridsaťjedenročná Kánová vybojovala pre Slovensko tretiu medailu, prvú striebornú. Paracyklista Jozef Metelka sa postaral o zlato a bronz.

Slovenka trápila obhajkyňu

Kánová nezačala dobre a v prvom sete jej súperka nedala šancu, keď Slovenska pri svojom podaní získala jediný bod.

V druhom dejstve sa jej hra zlepšila a dostala sa aj do vedenia, no Číňanke sa podarilo otočiť priebeh a získať aj druhý set.

Záverečná časť bola najvyrovnanejšia, Kánová viedla o dve loptičky, ale napokon sa jej nepodarilo zdramatizovať duel a musela sa uspokojiť so striebrom.

"Ušla mi hneď v prvom sete, ťažko som sa dostávala do hry. Ale dnes bola jasne lepšia. Tak, ako som v predchádzajúcich zápasoch nedala šancu súperkám ja, tak teraz ona mne. Škoda. Možno som už ani nemala takú koncentráciu ako v predchádzajúce dni. Predsa len, päť dní v tejto hale mi dalo zabrať. Ale stálo to za to," povedala Kánová pre web Slovenského paralympijského výboru.

Napravila si chuť z Ria

Na svojej siedmej paralympiáde získala piatu medailu, v zbierke má zlato zo Sydney 2000, striebro z Pekingu 2008 a dva bronzy z Atén 2004 a Londýna 2012. Okrem letných hier sa zúčastnila aj na zimných, v Soči 2014 reprezentovala Slovensko v curlingu.

V Riu de Janeiro 2016 nezískala slovenská parastolnotenisová výprava žiadnu medailu.

"Toto by mi ani vo sne nenapadlo. Myslela by som si, že už budem mať dávno po turnaji. Navyše aj začiatok turnaja bol zlý, ale potom som sa naštartovala. Forma mi gradovala a som rada, že som sa dostala až do boja o zlato," povedala 41-ročná Liptáčka ešte po postupe do finále, cituje ju web paralympic.sk.

"Medaila - to je paráda. V Riu sa mi nepodarila, ale konečne ju môžem doniesť domov. Mužovi aj deťom. Staršia Ninka to vníma, bude mať sedem rokov budúci týždeň. Mám pre ňu darček. Anička je malá, má tri. Tá je len nešťastná a pýta sa, kde je mama a kedy príde,“ dodala Kánová.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Slovensko získalo v Tokiu tretiu medailu, Kánová má striebro