Je to majstrovské dielo. Štadión má tvar symbolu arabskej kultúry

Štadión Al Thumama, jedno 
z dejísk MS vo futbale 2022.
Štadión Al Thumama, jedno z dejísk MS vo futbale 2022. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|17. nov 2022 o 18:00

Jedným z dejísk MS vo futbale 2022 bude aj Štadión Al Thumama.

BRATISLAVA. Katar rozhodne nepatrí medzi tradičné futbalové krajiny. Svedčí o tom aj fakt, že onedlho ho čaká vôbec prvá účasť na svetovom šampionáte.

V domácom prostredí sa však nebude prezentovať len svojou kvalitou na ihrisku, ale takisto má možnosť celému svetu ukázať svoju kultúru a tradície.

Výnimkou nie je ani Štadión Al Thumama, jedno z ôsmich dejísk 22. majstrovstiev sveta. Nachádza sa dvanásť kilometrov južne od centra Dauhy a je pomenovaný po pôvodnom strome, ktorý v tejto oblasti rastie.

Kapacitou 40-tisíc miest síce patrí medzi najmenšie, ale za svoj dizajn získal prestížnu cenu ešte skôr, ako bol októbri minulého roka oficiálne otvorený. 

Al Thumama Stadium

  • Kapacita: 40-tisíc miest
  • Otvorený: 21. októbra 2021

Čo sa tu hrá:

  • Senegal - Holandsko (A-skupina, 21. novembra)
  • Španielsko - Kostarika (E-skupina, 23. novembra)
  • Katar - Senegal (A-skupina, 25. novembra)
  • Belgicko - Maroko (F-skupina, 27. novembra)
  • Irán - USA (B-skupina, 29. novembra)
  • Kanada - Maroko (F-skupina, 1. decembra)
  • 1D proti 2C (4. decembra)
  • víťaz zápasu 55 - víťaz zápasu 56 (10. decembra)

V roku 2018 si z francúzskeho Cannes odniesol za inovatívny dizajn ocenenie MIPIM/Architectural Review Future Project Award v kategórii šport a štadióny.

Kruhový tvar je inšpirovaný tradičnou tkanou pokrývkou hlavy "taqiyah". Tú nosia muži a chlapci v celom arabskom svete a tiež symbolizuje dospievanie.

"Tento duch spoločného regionálneho dedičstva inšpiroval dizajn štadióna. Symbolizuje význam MS vo futbale, ktoré sa po prvýkrát konajú v arabskom svete," uviedol Saoud Al Ansari, projektový riaditeľ štadióna.

Hlavným architektom je Ibrahim Mohamed Jaidah.

Už pri spomenutom udelení ceny v Cannes potvrdil, že štadión je navrhnutý tak, aby odrážal tamojšiu kultúru a identitu. Podobne ako ostatné dejiská šampionátu sú podľa jeho názoru majstrovským dielom.

VIDEO: Prehliadka Štadióna Al Thumama, dejiska MS v Katare

Už krátko po tom, ako Katar vyhral súboj o organizovanie MS, bola veľkou témou klíma. Aj preto sa turnaj uskutoční v netradičnom zimnom termíne.

Štadión Al Thumama má však špičkový chladiaci systém. Pokiaľ by sa teplota vonku blížila aj k 40 stupňom Celzia, v priestoroch štadióna sa udrží na príjemnejších osemnástich. 

Okolo štadióna sa nachádza verejný park s rozlohou 50-tisíc metrov štorcových. Po skončení MS vo futbale bude kapacita stánku skresaná na polovicu.

Dvadsaťtisíc miest na sedenie bude darovaných krajinám pre zlepšenie ich športovej infraštruktúry. Štadión bude aj naďalej hostiť viaceré športové podujatia, no odstránené horné tribúny nahradí hotel či nemocnica.

Štadión Al Thumama bude hostiť šesť zápasov v základných skupinách, jedno osemfinále a tiež jedno štvrťfinálové stretnutie.

Prvýkrát bude v permanencii v pondelok 21. novembra, keď si zmerajú sily hráči Senegalu a Holandska v rámci skupiny A.

Senegal by rád napodobnil svoju spanilú cestu z roku 2002, keď v úvodnom zápase turnaja šokoval Francúzov a napokon skončil až vo štvrťfinále.

Africká krajina sa tu stretne aj s domácou reprezentáciou. Tá už jedno sklamanie na novučičkom 40-tisícovom štadióne zažila, keď vlani prehrala v semifinále Arabského pohára s Alžírskom 1:2.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Je to majstrovské dielo. Štadión má tvar symbolu arabskej kultúry