Nesmú vyjsť z izby ani trénovať. Chýba tu aj vetranie, vraví tenistka

Rafael Nadal po príchode do Adelaide.
Rafael Nadal po príchode do Adelaide. (Zdroj: AP/Morgan Sette)
Jana Sedláková|19. jan 2021 o 09:30

Pre tenistov je pred Australian Open povinná karanténa.

MELBOURNE. Chystajú sa na jedno z najprestížnejších podujatí, no nesmú trénovať. Môžu si nanajvýš búchať tenisovou loptičkou o stenu či okno.

Ak majú izby s oknom.

Tenisti pred Australian Open 2021 absolvujú prísnu karanténu. Štát Victoria, kde sa Melbourne nachádza, nepovolil žiadne výnimky a pred turnajom musia ísť na dva týždne do karantény.

Preto už je väčšina hráčov priamo v dejisku, hoci turnaj sa začne až 8. februára.

Tenisi sa v rámci karantény smú stretávať iba so svojím tímom a byť na izbe. Ukrajinská svetová päťka Jelina Svitolinová na instagrame informovala, že nedostala povolenie, aby bola počas karantény v spoločnej bubline ani so svojím priateľom, taktiež tenistom, Gaelom Monfilsom. Hoci on sám sa tiež zúčastní na turnaji.

Tenisti mali mať možnosť vychádzať von iba na tréningy v exteriéri. Ale pri letoch do Melbourne sa objavili prípady nákazy koronavírusom. A tak organizátori pre hráčov z týchto lietadiel úplne zrušili možnosť vychádzať z izieb. Nesmú ani trénovať.

Ide pritom o 72 tenistov a členov tímov. 

Keby to vedeli, možno by neprišli

Za hráčov sa prihovárala mužská svetová jednotka Novak Djokovič. Hoci on sám patrí medzi tých, ktorí smú päť hodín denne trénovať. Nenachádzal sa totiž v lietadle s nakazenými tenistami.

Žiadal možnosť skrátenia karantény, lepší výber jedál či možnosť absolvovať karanténu v zariadení, ktoré si sám hráč vyberie. Požiadavky zaslal šéfovi Tennis Australia Craigovi Tileymu. 

Zásadne proti je však premiér štátu Victoria Daniel Andrews. "Každý si môže zaslať požiadavky, aké chce. Ale odpoveď je nie. Všetci vedeli, do čoho idú, nie je to žiadne špeciálne zaobchádzanie," vyhlásil.

Hráči však s argumentom, že presne vedeli, do čoho idú, nesúhlasia.

"Na začiatku nám bolo povedané, že do takejto prísnej karantény musia ísť iba tí, ktorí boli s nakazenými v jednej časti lietadla, nie celé lietadlo. Nie je to fér, meniť na poslednú chvíľu pravidlá. A tiež nie je v poriadku, aby sme museli byť v izbe bez vetrania či okna," vyhlásila 67. hráčka sveta Španiela Paula Badosová na instagrame.

S jej verziou súhlasia aj iné hráčky.

"Keby som vedela tieto pravidlá, zostala by som doma. Išli sme v lietadle naplnenom na dvadsať percent v spoločnej sekcii iba s členmi tímu práve preto, aby sme v prípade nákazy ohrozili čo najmenej ľudí," písala na twitter Rumunka, bývalá 21. hráčka sveta, Sorana Cirsteová.

"Nerozumiem, prečo nám nik nepovedal, že ak bude jeden človek v lietadle pozitívny, ideme do karantény všetci. Dvakrát by som si premyslela, či sem pôjdem," odpovedala jej Kazaška Julia Putincevová, 28. vo svetovom rebríčku.

Španiel Roberto Bautista Agut tvrdí, že sa v karanténe cíti ako za mrežami. "Sme tu ako vo väzení len s tým rozdielom, že tu máme wifi. "Títo ľudia nemajú o tenise a tréningu na kurtoch žiadnu šajnu. Je to tu katastrofa. Ale nemôže za to Austrálska tenisová asociácia ale miestna vláda," dodal pre web Sport 5. 

Nerovné podmienky pre najlepších

Tenistom v prísnej karanténe sa nepáči ani fakt, že najlepší hráči majú privilégiá. Novak Djokovič, Rafael Nadal, Serena Williamsová či Naomi Osaková majú iné pravidlá. Karanténu majú, na rozdiel od väčšiny, v Adeilaide.

"Môžu robiť oveľa viac ako my. Nie je to férová príprava," citoval bývalého 25. hráča sveta Jéremyho Chardyho portál au.sports.yahoo.com.

"Hráči v Adelaide si mohli vziať omnoho viac členov tímu. Majú tiež posilňovňu v hoteli. Takže tam môžu ísť aj mimo piatich hodín vyhradených na tréning," hodnotil Rakúšan Philipp Oswald, 42. tenista sveta v debli.

Ešte väčšie privilégiá má zrejme ženská svetová jednotka Ashleigh Bartyová, keďže z Austrálie pochádza. Stačili jej tri dni izolácie a negatívny test.

Taktiež šla do Adeilade, no predtým mala možnosť zatrénovať si aj v Melbourne parku, kde sa bude Australian Open odohrávať.

Kondícia po dvojtýždňovej karanténe?

Hráči, ktorí nesmú ísť mimo svojej izby, sa tiež obávajú, čo môže spraviť s ich fyzickou kondíciou, ak dva týždne nebudú môcť plnohodnotne trénovať. 

Pre tých, ktorí nesmú vychádzať z izby je tak jedinou možnosťou trénovať s vlastnou váhou alebo základnými pomôckami, ako sú napríklad činky. Plnohodnotný tréning na kurte však nemajú.

Môže tak vzniknúť výhoda pre tých, čo sa prísnej karanténe vyhli a budú môcť aspoň zopár hodín denne stráviť tréningom.

"Celé dni sedieť a pozerať seriály, môj sen sa stal skutočnosťou. Ale súťažiť po dvoch týždňoch strávených na gauči? Potrebovala by som aspoň tak tri týždne, aby som sa vrátila do formy," dodala Cirsteová.

"Nesťažujeme sa, že sme v karanténe, sťažujeme sa na nerovné podmienky, ktoré v nej máme," písala zas na twitter 12. hráčka sveta Belinda Benčičová. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Australian Open»Nesmú vyjsť z izby ani trénovať. Chýba tu aj vetranie, vraví tenistka