Žiadna čokoláda, dobrý spánok. Ako vyzerá režim futbalového reprezentanta?

Jack Wilshere (v červenom) v súboji s Petrom Pekaríkom.
Jack Wilshere (v červenom) v súboji s Petrom Pekaríkom. (Autor: TASR)
Pavol Spál|17. jún 2023 o 12:55

Nie je dôležité len to, čo zjete v deň zápasu, ale aj deň alebo dva pred ním.

Ako vyzerá deň slovenského reprezentanta pár hodín pred dôležitým zápasom? Rozpráva PETER PEKARÍK (36 r.), jeden z najskúsenejších Slovákov. Spoluhráči z národného tímu ho označili za najväčšieho profesionála, ktorý dbá na prísny režim. Slovensko v sobotu (o 20.45 vysiela RTVS Šport) v kvalifikačnom zápase o postup na ME nastúpi na pôde Islandu.

Deň pred zápasom máme spoločný tréning a po večeri si navyše vždy spravím individuálne strečingové a dychové cvičenia, ktoré inak absolvujem aj každý deň.

Strečing udržiava svaly v dobrej kondícii a dychové cvičenia mi pomáhajú vyčistiť myseľ a dokonale sa koncentrovať na fyzický výkon.

Aj toto sa dozviete v článku

  • Čo konzumuje pred zápasom?
  • Prečo prestal jesť čokoládu?
  • Aké rôzne cvičenia robí?
  • Aká muzika hrá v slovenskej kabíne pred zápasom?
  • Ako je dôležitá kvalita matraca?

Pozriem si analýzu nášho najbližšieho súpera, ktorá mi pomáha pripraviť sa na situácie a momenty, ktoré sa môžu v zápase vyskytnúť. Ak mi zvýši čas, tak sa odreagujem pred spaním pri dobrom filme alebo dobrej knihe.

V deň zápasu vstávam o pol deviatej, nasledujú raňajky a predzápasová rozcvička spolu s mužstvom, mimo toho ešte samostatne absolvujem extra cvičenia s našim fyzioterapeutom. Všeobecne si rád pridávam tréningy a samostatné cvičenia navyše.

Rovnaké raňajky

V deň zápasu si vždy doprajem moje obľúbené raňajkové menu. Ovsenú kašu z kokosového, mandľového alebo ovseného mlieka, do ktorej primiešam chia, sezamové a ľanové semiačka, vlašské orechy, goji a ovocie.

Keď hráme vo večerných hodinách, tak si na obed doprajem kúsok kuracieho mäsa alebo lososa s celozrnnou ryžou, sladkými batátovymi zemiakmi alebo cestovinou.

Keď hráme v skoršom termíne, tak obedujem len celozrnné alebo bezgluténové cestoviny s olivovým olejom a parmezánom.

V deň zápasu sa snažím konzumovať len ľahkú stravu, ale zároveň aj jedlá, ktoré mi poskytnú dostatok energie na celý zápas.

V Herthe Berlín väčšinu zápasov hráme o 15.30 hod a vtedy absolvuje celé mužstvo spoločnú prechádzku. Po nej si spravím ešte krátku rozcvičku, ktorá je zameraná hlavne na strečing a švihové cvičenia na prekrvenie a rozhýbanie svalového aparátu.

V reprezentácii väčšinou hrávame zápasy vo večerných hodinách a vtedy absolvujem spoločne rozcvičku s celým mužstvom, a doladím ju cvikmi s našim fyzioterapeutom.

Cez deň nespí

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Žiadna čokoláda, dobrý spánok. Ako vyzerá režim futbalového reprezentanta?