Ak by futbalisti postúpili na ME, Weiss by dostal 700-tisíc eur

Tréner Vladimír Weiss s Františkom Laurincom pri podpisovaní zmluvy.
Tréner Vladimír Weiss s Františkom Laurincom pri podpisovaní zmluvy. (Autor: TASR)
Ladislav Harsányi, SITA|24. okt 2011 o 12:48

Denník Plus jeden deň zverejnil zmluvu trénera futbalovej reprezentácie Vladimíra Weissa. Podľa kópie, ktorú noviny zverejnili, Weiss zarába mesačne 35-tisíc eur a má nárok aj na ďalšie štedré bonusy. Zmluva platí do novembra 2013.

Denník Plus jeden deň zverejnil zmluvu trénera futbalovej reprezentácie Vladimíra Weissa. Podľa kópie, ktorú noviny vlastnia, Weiss zarába mesačne 35-tisíc eur a má nárok aj na ďalšie štedré bonusy. Zmluva platí do novembra 2013.


BRATISLAVA. Základný mesačný plat 35­tisíc eur, štartovné tritisíc eur za každý prípravný a päťtisíc za kvalifikačný zápas. Ako bonus v prípade postupu na EURO 2012 700­tisíc eur (150­tisíc za účasť v baráži), rovnaká odmena za kvalifikovanie sa na MS 2014.

To sú garantované sumy pre trénera futbalovej reprezentácie Vladimíra Weissa podľa zmluvy medzi SFZ a trénerom, ktorej časti zverejnil denník Plus Jeden deň.

Súčasťou zmluvy je aj klauzula, že v prípade predčasného rozviazania zo strany SFZ musí zväz uhradiť trénerovi zvyšné mesačné príjmy do ukončenia kontraktu.

Ak vychádzame z toho, že Weiss berie mesačne 35­tisíc a kontrakt mu vyprší 30. 11. 2013, v prípade okamžitej výpovede zmluvy zo strany SFZ by zinkasoval 875­tisíc eur. Ak by ju tréner ukončil sám, musí zaplatiť SFZ odstupné pol milióna.

Zmluvu za SFZ podpísal jeho bývalý prezident František Laurinec po majstrovstvách sveta v Juhoafrickej republike. Mal poverenie výkonného výboru rokovať o jej predĺžení s Weissom. Výkonný výbor o detailoch zmluvy nerozhodoval a ani neschvaľoval platové pomery. Pritom v minulosti zvykol dávať svoj súhlas k platom trénerov.

Weiss začínal na zväze s platom 15­tisíc eur, pričom sumu mu do majstrovstiev sveta dvakrát upravovali – smerom nahor.

Vysoké výdavky na Weissov plat výrazne zaťažujú rozpočet SFZ, ktorý má finančné problémy. Mešká s platbami nielen pre Weissa, ale dlhuje aj štartovné reprezentantom a takisto aj regio〜nálnym zväzom.

Brückner bral menej

Český tréner Karel Brückner poberal podľa českých médií v najúspešnejšom období svojej reprezentačnej kariéry prémiu 300­tisíc českých korún (12­tisíc eur) mesačne.
Za úspešnú kvalifikáciu, účinkovanie na Majstrovstvách Európy 2004 a postup až do semifinále zinkasoval 15 miliónov českých korún (600­tisíc eur), ktoré si navrhol sám sebe.
Po jeho odchode v roku 2008 bol medzi kandidátmi na kouča českej reprezentácie bývalý tréner anglickej reprezentácie Terry Venables.
Podľa denníka Právo bol majster Španielska s Barcelonou ochotný vtedy prijať angažmán za ročný plat vo výške 300­tisíc eur a výrazný bonus v prípade postupu na MS 2010.

kovacik.jpg

Slovenský futbalový zväz konštatuje, že zverejnená kópia zmluvy s V. Weissom sa nezhoduje s jej originálom, ktorý podpísali obe zmluvné strany a ktorý má uložený vo svojom archíve.SVF bude striktne dodržiavať svoje zmluvné záväzky vrátane povinnosti mlčanlivosti.

Ján Kováčik

Prezident SFZ

zdroj: futbalsfz.sk

Zmluva je platná do novembra 2013

Slováci na MS 2010 v JAR senzačne postúpili cez obhajcov titulu z Talianska až do osemfinále. Historický úspech na MS sa zreteľne prejavil aj na zmluve o plate reprezentačného kormidelníka, ktorá má platnosť od 1. augusta 2010 až do 30. novembra 2013.

Spomínaná zmluva má sedem článkov, z ktorých najviac rozruchu na Slovensku spôsobil piaty článok - finančné a ekonomické dojednania. Podľa neho Vladimír Weiss dostáva mesačnú odmenu 35 000 eur, ktorá je splatná vždy 10. dňa nasledujúceho mesiaca. Okrem toho podľa bodu 2 piateho článku zmluvy má nárok na štartovné vo výške 3 000 až 5 000 eur za každý medzištátny zápas A-mužstva SR. Tritisíc za prípravný duel, päťtisíc za kvalifikačný.

Zmluva je prakticky nevypovedateľná

Najväčším problémom pre súčasné vedenie SFZ je fakt, že táto zmluva je nevypovedateľná. V praxi to znamená, že ak by tréner Weiss pri kormidle A-tímu po prípadnom odvolaní predčasne skončil, SFZ by mu musel vyplácať dohodnutú mesačnú odmenu až dovtedy, kým by tento dokument nestratil platnosť, čiže do 30. novembra 2013.

Hoci súčasný prezident SFZ Ján Kováčik, ktorý po svojom predchodcovi zdedil viac podobne sformulovaných zmlúv, nechcel k publikovaným faktom zaujať postoj, lebo skutočnosti v zmluve údajne podliehajú utajeniu, na margo zložitej ekonomickej situácie v slovenskom futbale pre denník Plus jeden deň uviedol: "Bojujeme s problémami, ktoré mám tu zanechalo predchádzajúce vedenie.

Sme v mínuse a aj trénerovi Weissovi vyplácame jeho plat oneskorene. Dlhujeme mu niekoľko splátok, rovnako ako dlhujeme aj hráčom za štartovné. Máme totiž problémy vyplácať financie na bežný chod zväzu. Dlžní sme aj regionálnym zväzom.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Ak by futbalisti postúpili na ME, Weiss by dostal 700-tisíc eur