Koho si neobľúbi, toho z klubu vyštve. Platí to o hráčoch či lekároch

Pep Guardiola vedie od tejto sezóny Manchester City.
Pep Guardiola vedie od tejto sezóny Manchester City. (Autor: TASR/AP)
Zoran Boškovič|6. okt 2016 o 19:37

Hoci je Pep Guardiola jedným z najlepších trénerov na svete, niektorí ľudia mu nevedia prísť na meno. A nie sú to len hráči.

BRATISLAVA. Keď v roku 2009 prichádzal za takmer 70 miliónov eur Zlatan Ibrahimovič do Barcelony, bol jedným z najlepších útočníkov na svete.

V Španielsku sa mu začalo dariť okamžite, stal sa prvým hráčom v histórii klubu, ktorý dal gól v každom z prvých piatich zápasov. 

Aj tak sa po niekoľkých mesiacoch začal objavovať v zostave čoraz menej. Keď si to chcel s trénerom Pepom Guardiolom vydiskutovať, ten ho ignoroval.

„Povedal som mu, že nemá ,gule‘. Kričal som naňho. A on nič, iba stál. Je to obyčajný zbabelec bez chrbtovej kosti,“ napísal Ibrahimovič vo svojej autobiografii.

Výnimočný útočník napokon o pár mesiacov neskôr prestúpil do AC Miláno. „Nesedel som mu. On chcel mať v tíme hráčov ako Xavi, Iniesta a Messi. Hráčov bez názoru,“ dodáva švédsky útočník, ktorý momentálne hrá za Manchester United.

Zrazu nebol ani na lavičke

Podobný problém mal s Guardiolom aj Xherdan Shaqiri v Bayerne. Po príchode španielskeho trénera spočiatku nastupoval, postupne sa však na ihrisku prestal objavovať úplne. 

„Chcel som sa ním o tom porozprávať, no mesiace ma ignoroval. Raz som hral a zrazu som nebol ani na lavičke,” uviedol pre Daily Mirror Shaqiri, ktorý v súčasnosti pôsobí v anglickom Stoke City.

Shaqiri bol ďalšou obeťou známeho trénera.
Shaqiri bol ďalšou obeťou známeho trénera. (Autor: TASR/AP)

„Snažím sa pomôcť svojim hráčom každý deň, čomu oni nemusia rozumieť. Keď nenastúpia, idú do médií a sťažujú sa. Hovoril som so Shaqirim, povedal som mu, prečo nehrá, no nemohol som mu to hovoriť každý týždeň," reagoval Guardiola. 

„Urobím rozhodnutie a niektorí hráči sú nespokojní. Prečo? Lebo cítia, že ich kouč nemá rád,” tvrdí.

Vyštval aj legendárneho doktora

Hans-Wilhelm Muller-Wohlfahrt je legendárny nemecký doktor, ktorý sa staral o zdravie hráčov Bayernu Mníchov od roku 1977. K jeho klientom patria aj Usain Bolt, Jürgen Klinsmann či Michael Owen.

Keď však minulý rok mali hráči Bayernu pretrvávajúce problémy so zraneniami, začal sa konflikt medzi ním a Guardiolom.

Na listine zranených boli Robben, Ribéry, Alaba a Martinez. V zápase proti Leverkusenu sa zranil aj stopér Benatia, na čo Guardiola zareagoval ironickým potleskom do očí lekárskeho tímu. 

Poslednou kvapkou bolo, keď sa zranil aj Thiago Alcantara, ktorého Guardiola poslal na liečenie k Ramonovi Cugatovi do Barcelony.

Pre lekára Wohlfahrtovej reputácie to bola veľká rana. Po prehratom zápase Ligy majstrov s Portom v apríli minulého roka z Bayernu odišiel.

„Pre mne neznáme dôvody bol lekársky tím označený za zodpovedný pre prehru s Portom. Nemyslím si, že môžem za tú prehru ani za to, koľko hráčov je zranených. Keď sa niekto zraní, tak sa zraní, ja to nemôžem ovplyvniť,” povedal Wohlfahrt pri svojom odchode.

Vojna s Guardiolom

Keď prišiel v lete tohto roka do Manchestru City, okamžite začal robiť čistky. Z tímu vyštval aj Joa Harta. Jeden z najlepších brankárov na svete odišiel na hosťovanie do priemerného talianskeho tímu AC Turín. Musel prepustiť miesto Claudiovi Bravovi, ktorý prišiel z Barcelony.

„To sa nerobí, že prídete do Anglicka a začnete sa zbavovať anglických hráčov,” reagoval pre Telegraph Dimitri Celuk, agent Yayu Tourého.

Stredopoliar z Pobrežia Slonoviny je ďalší, kto to s Guardiolom nemá ľahké. Hral pod ním už v Barcelone (2007 - 2010), odkiaľ odišiel práve pre nezhody s trénerom. 

Guardiola po príchode do Manchestru povedal, že je šťastný, že chce Touré zostať. Potom ho však nezaradil do nominácie tímu na Ligu majstrov a v niektorých zápasoch ho neposadil ani na lavičku náhradníkov. 

Tourého agent vyhlásil, že Guardiola zaobchádza s hráčmi ako so psami. Španielsky tréner za to žiada ospravedlnenie.

„Ospravedlním sa mu, keď sa on ospravedlní Pellegrinimu (predchádzajúci kouč City), že mu zobral robotu a Hartovi, že ho vyštval z tímu. Ak chce mať vojnu, bude ju mať,” povedal Seluk pre Telegraphu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Koho si neobľúbi, toho z klubu vyštve. Platí to o hráčoch či lekároch