Žampa a Falat nepostúpili do druhého kola, v slalome sa trápili aj najväčší favoriti

Ramon Zehnhäusern.
Ramon Zehnhäusern. (Autor: TASR/AP)
TASR|26. jan 2019 o 10:55

Lídrom po prvom kole je Zehnhäusern.

Svetový pohár v alpskom lyžovaní 2018/2019 - Kitzbühel, Rakúsko

Slalom mužov - 1. kolo:

1.Ramon ZehnhäusernŠvajčiarsko55,22 s
2.Clement NoelFrancúzsko+ 0,12 s
3.Alexis PinturaultFrancúzsko+ 0,17 s
4.Christian HirschbühlRakúsko+ 0,37 s
5.Albert PopovBulharsko+ 0,60 s
6.Marco SchwarzRakúsko+ 0,61 s
9.Marcel HirscherRakúsko+ 0,88 s
11.Henrik KristoffersenNórsko+ 0,92 s
39.Adam ŽampaSlovensko+ 16,10 s
-Matej FalatSlovenskonedokončil

KITZBÜHEL. Švajčiarsky lyžiar Ramon Zehnhäusern dosiahol najrýchlejší čas v prvom kole sobotňajšieho slalomu Svetového pohára.

V rakúskom Kitzbüheli sa usadil na čele so štartovým číslom 13, keď už sa rátalo s vedením Francúza Noela Clementa. Víťaz predchádzajúceho slalomu zaostal o dvanásť stotín, tretiu pozíciu zaujal jeho krajan Alexis Pinturault (0,17 s).

Slovák Adam Žampa po chybe vyšiel z línie a hoci ho v cieli s veľkou stratou zaregistrovali s číslom 33 v dôsledku výpadkov súperov na priebežnom 26. mieste, šance na postup nemal ani pri pokračujúcom seriáli pádov.

Prvé kolo nedokončil ani Matej Falat s 56-kou.

Na Ganslernhangu v prvom kole číhalo viacero prekvapení. Architekt kurzu zaskočil pretekárov už na úrovni prvého medzičasu, kde im extrémnym spôsobom zatvoril líniu oblúkov po prudkom prekonaní zlomu.

Aj v ďalších úsekoch to bol predovšetkým mentálny boj o ideálne skĺbenie taktiky a agresivity, najmä keď sa pred lyžiarmi zjavili netradične postavené vertikály.

S týmito podmienkami sa prekvapujúco nestotožnili najlepší slalomár éry, domáci Marcel Hirscher ani jeho dlhoročný nórsky konkurent Henrik Kristoffersen.

Rakúšan so štartovým číslom 5 dostal do vysielačky inštrukcie, ktoré ho však skôr pomýlili a namiesto klasických extrémnych polôh zvolil hladší prejazd aj tam, kde to nebolo nutné.

Strata v prvom kole mu na deviatom mieste narástla na 88 stotín a ešte o štyri stotiny viac Kristoffersenovi, ktorý sa po skvelom prvom medzičase nedokázal v troch širokých oblúkoch dostať včas do nasadenia.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Žampa a Falat nepostúpili do druhého kola, v slalome sa trápili aj najväčší favoriti